• Ελληνικα
    • Αγγλικα
Κατηγορία: Νέα | 24 Μαρτίου, 2021 |

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε από κοντά μας ο Μιχάλης Τσουκιάς, το πρώτο θύμα του ιού COVID-19 χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό που θυμούνται, όλοι όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, είναι, ότι ήταν ένας πραγματικός «Καπετάνιος»! Έτσι τον χαρακτήρισε ένας πολύ στενός του φίλος και συνεργάτης.

Ο «Καπετάνιος» αυτός, υπήρξε ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος. Ήταν πρότυπο! Πρότυπο επιχειρηματία, ορειβάτη, σχοινοσυντρόφου, εξερευνητή, εκπαιδευτή, οραματιστή, πρότυπο συνεργάτη, που ενέπνεε και παρακινούσε τους νέους να μην αφήνουν καμία ευκαιρία χαμένη.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς είχε φιλοσοφήσει τη ζωή και τους ανθρώπους. Διάβαζε τους ανθρώπους και έδινε πάντα ευκαιρίες στους άξιους. Δεν χαριζόταν, αλλά ήταν πάντα δίκαιος και δεν έκανε διακρίσεις. Είχε χάρισμα με τους ανθρώπους και δεν έμενε στην επιφάνεια. Συνδιαλεγόταν με την ίδια άνεση, τόσο με βοσκούς όσο και με υπουργούς.

Οι εμπειρίες του ήταν τόσο πολλές που στην πραγματικότητα έζησε 2 ζωές!

Αρχιτέκτων στο επάγγελμα, δεινός ορειβάτης, εύστροφος επιχειρηματίας και αγαπημένος οικογενειάρχης. Ευφυής, αντικειμενικός, με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ήταν ακούραστος, εργαζόταν και μελετούσε συνεχώς. «Είμαστε οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας» έλεγε και προέτρεπε πάντα τους ανθρώπους γύρω του να μελετούν και να ταξιδεύουν. Είχε πάντα μια ενδιαφέρουσα και διδακτική ιστορία να διηγηθεί. Ακόμη και αστειευόμενος χρησιμοποιούσε παραδείγματα που εμπεριείχαν γνώση και πρακτικό ενδιαφέρον.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η ψυχραιμία. Στις πιο δύσκολες στιγμές, εκείνος ανταποκρινόταν με ηρεμία και αξιοθαύμαστη διαύγεια. Αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με τόλμη και αποτελεσματικότητα. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω.

Δάσκαλος ζωής, ήταν αυτός που δεν θα έπιανε ποτέ την ψαριά για σένα, παρά θα σου μάθαινε με μεράκι τον τρόπο να ψαρέψεις. Εκπροσωπούσε τη δύναμη και την τόλμη να μην υποκύπτει κανείς στα εμπόδια, να δίνει σημασία στη σωστή προετοιμασία και να φέρνει σε πέρας τα σχέδιά του.

Είχε την ξεχωριστή αυτή ικανότητα να μεταλαμπαδεύει τη γνώση και το έκανε με χαρά και γενναιοδωρία. Έλεγε πως «εργαλεία που κάθονται και γνώση που δεν μεταφέρεται» είναι σαν κάτι πολύτιμο να μένει στο σκοτάδι.

Άνθρωπος γενναίος και πρωτοπόρος, με ιδανικά και άσβεστο όραμα, με νέες ιδέες για πρόοδο, δημιουργία και ανάπτυξη. Κέρδισε επάξια την αναγνώριση στον ορειβατικό, επιχειρηματικό και συνδικαλιστικό χώρο, ως άνθρωπος που δε σταματάει να αγωνίζεται, να δημιουργεί και να καινοτομεί, εφευρίσκοντας πάντα νέους δρόμους.

Μεταξύ των κατορθωμάτων του είναι:

1985 1η Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια

1984 – 1988 Διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΟΣ Αθηνών

1986 1η ανάβαση Ελληνικής αποστολής στο Ama Dablam στα Ιμαλάια

1986 Ιδρύει την Trekking Hellas, την πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

1989 NUN-KUN – Kashmir

1987 – 1993 Δημιούργησε για τον ΕΟΟΣ το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ορειβατικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη των πρώτων Οδηγών Βουνού στην Ελλάδα

1992 Η Τrekking Hellas οργανώνει τις πρώτες καταβάσεις rafting με πιστοποιημένους οδηγούς στην Ελλάδα

1992 – 2000 Camel Trophy, για 10 συναπτά χρόνια συντονίζει την Ελληνική διοργάνωση και συμμετέχει και στη διεθνή οργάνωση

1994 – 2008 Πρωτοστατεί στην ίδρυση του ΣΕΟΒ – Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού και διατελεί πρόεδρος για 11 χρόνια

1999 Αρχηγός της 1ης Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική

2010 – 2020 Ιδρύει και οργανώνει τον ΣΕΤΕΥΔΑ – Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής και διατελεί Πρόεδρος μέχρι και το 2020

2011 Επιτυγχάνει την εμπλοκή του ΣΕΤΕΥΔΑ στον Ευρωπαϊκό φορέα European Confederation of Outdoor Employees – EC-OE και το 2016 εκλέγεται Αντιπρόεδρoς του εν λόγω φορέα.

2014 – 2020 Πρωτεργάτης και ιδρυτικό μέλος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Γορτυνίας Μεγαλόπολης Τρίπολης, κατείχε τη θέση του Προέδρου – ΤΑΠΤΟΚ

Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2020 Το τελευταίο project του Μιχάλη, το οποίο και ολοκλήρωσε, ήταν η οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εμψυχωτής Υπαίθριων Τουριστικών Δραστηριοτήτων Αναψυχής»

24 Μαρτίου 2020: Ο Μιχάλης Τσουκιάς έφυγε απρόσμενα από τον COVID-19.

 

Ο Μιχάλης, θα συνεχίζει να ζει για πάντα στις καρδιές όλων όσων τον γνώρισαν και φέρουν το όραμά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πείσμα, την αστείρευτη ενέργεια και την αμέριστη θέληση του να μοιράζεται και να δημιουργεί, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στην Ελλάδα, στην Trekking Hellas και σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Η ζωή του και η κληρονομιά του θα αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

 

Μέτρα Προστασίας Covid-19 Διαβάστε περισσότερα