Trekking Hellas logo

Μπουτάν

Μπουτάν

Tαξίδι στο βασίλειο της ευτυχίας

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Φεβρουάριος-Ιούνιος/Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
1
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
7 ή 10 ημέρες
Μπουτάν
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 0 - ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σύνοψη

Το Bhutan είναι χτισμένο στην εμβληματική οροσειρά των Ιμαλαϊων! Ανάμεσα στο Θιβέτ και την Ινδία, το Bhutan δεν είναι ένας συνηθισμένος τόπος. Πρόκειται για μια χώρα, όπου η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία θεωρείται σημαντικότερη από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής του δεν δέχθηκε σημαντικές επιρροές από ξένους πολιτισμούς, γι’ αυτό και η χώρα βρίθει βουδιστικών ναών και μοναστηριών. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι φοράνε παραδοσιακές στολές και κοσμήματα και μιλούν τη δική τους γλώσσα, την ντζόνγκα. Στη χώρα αυτή υπάρχουν οι παλαιότερες βουδιστικές θέσεις, όπου διατηρείται αδιατάρακτη η κουλτούρα Θιβετιανικού στυλ, γεγονός που καθιστά το Bhutan το τελευταίο μεγάλο βουδιστικό βασίλειο των Ιμαλαϊων.

Ο τουρισμός ελέγχεται από το κράτος, ενώ πρόκειται για μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο για να ταξιδέψει κανείς. Ως εκ τούτου στο Bhutan δεν βλέπει κανείς μεμονωμένους τουρίστες. Ταξιδεύοντας εδώ γινόμαστε από τους λίγους που έχουν βιώσει τη γοητεία και τη μαγεία μιας από τις πιο αινιγματικές χώρες του κόσμου. Την «τελευταία Shangri La»! Γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας του μεσαιωνικού βασιλείου να ενταχθεί στο σύγχρονο κόσμο, διατηρώντας σταθερή την εκπληκτική πολιτιστική του ταυτότητα. Το Bhutan προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Να αποκτήσουμε μια άλλη αντίληψη για το τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή.

Κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα μπορέσει να διατηρήσει τη μοναδική του ταυτότητα και τον πολιτιστικό του χαρακτήρα. Το 2008, με απόφαση του ίδιου του βασιλιά, η χώρα από βασίλειο έγινε Βασιλευόμενη Δημοκρατία, ενώ αυξάνεται και η επιθυμία ενίσχυσης του τουρισμού. Τρία περιφερειακά αεροδρόμια για το άνοιγμα νέων τουριστικών περιοχών βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Θα καταφέρει αυτό το εκπληκτικό έθνος να διατηρήσει την πνευματική και φυσική γοητεία του στο μέλλον; Ποιός ξέρει αν θα καταφέρει να αντισταθεί στο θέλγητρο του τουρισμού και της ανάπτυξης.

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

ΑΦΙΞΗ PARO - THIMPHU

Άφιξη στο αεροδρόμιο του Paro. Συναντάμε τον συνοδό μας και αμέσως αναχωρούμε για την πρωτεύουσα Thimphu. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο και παίρνουμε μεσημεριανό φαγητό. Το Thimphu αναπτύσσεται κατά μήκος μιας στενόμακρης κοιλάδας που τη διασχίζει ο ποταμός Thimphu Chu. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το γιγαντιαίο άγαλμα του Βούδα πάνω από την πόλη, στο Εθνικό Πάρκο Kuenselphodrang, απ’ όπου έχουμε πανοραμική θέα προς την κοιλάδα. Ακολουθώντας ένα κατηφορικό μονοπάτι θα κατέβουμε πίσω στην κοιλάδα με την πρωτεύουσα. Απογευματινή βόλτα στην τοπική αγορά και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

PARO

Συνεχίζουμε με μια όμορφη πορεία ανάβασης στο μοναστήρι Taktshang Gomba (ή Tiger’s Nest Temple) χτισμένο  σε έναν γρανιτένιο βράχο σε υψόμετρο 3.140 μ. Το μονοπάτι ανεβαίνει από ένα δάσος με μπλε πεύκα και ροδόδενδρα, έχει καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα και υψομετρική διαφορά 900 μέτρων. Η πορεία διαρκεί 2 με 3 ώρες ανάλογα με τη φυσική μας κατάσταση, μπορεί όμως να γίνει και με άλογα αν κάποιοι το επιθυμούν. Το μονοπάτι συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά καθώς είναι το μοναστήρι όπου ο κάθε κάτοικος του Μπουτάν θέλει να επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, και οπωσδήποτε ο κάθε επισκέπτης της χώρας. Το απόγευμα επιστρέφουμε  στο Paro και έχουμε το απόγευμα ελεύθερο για βόλτα στην αγορά.

BUMTHANG

Νωρίς το πρωί πετάμε για το Jakar στην περιοχή Bumthang. Το Jakar σε υψόμετρο 2.800 μ, θεωρείται ως η πολιτιστική πρωτεύουσα του Μπουτάν και είναι φημισμένο για τα μοναστήρια και τους ιερούς τόπους του, όπου φιλοξενούνται αρκετές θρησκευτικές γιορτές (tshechu). Εδώ πρωτοξεκίνησε ο Βουδισμός στο Μπουτάν από τον Padmasambhava το 746 μ.Χ. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο και αμέσως αναχωρούμε για ξενάγηση στην κοιλάδα. Θα επισκεφθούμε τα  μοναστήρια Kurjey Lhakhang, Jakar Dzong και άλλα, καθώς και την τοπική αγορά, όπου μπορούμε να βρούμε μάλλινα πλεκτά, ξυλόγλυπτα και άλλα είδη χειροτεχνίας. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

BUMTHANG

Ημέρα αφιερωμένη σε κάποιο τοπικό φεστιβάλ για συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Αξίζει τον κόπο να προγραμματίσετε το ταξίδι σας έτσι ώστε να συμπίπτει με κάποιο (δείτε τη σχετική λίστα με τις ημερομηνίες των φεστιβάλ). Συνήθως διαρκούν πολλές ώρες και θα έχουμε την ευκαιρία να τραβήξουμε απίθανες φωτογραφίες ή βίντεο. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Jakar με τα πόδια, περνώντας από ενδιαφέροντα παλιά σπίτια, κρυμμένα ιερά και εργαστήρια χειροτεχνίας και ξυλογλυπτικής. Αν στις ημερομηνίες του ταξιδιού μας γίνεται κάποιο φεστιβάλ σε άλλη περιοχή και όχι στο Jakar, τότε αυτή η ημέρα θα μεταφερθεί σ’ εκείνη την περιοχή. Διανυκτέρευση στο ίδιο ξενοδοχείο.

TRONGSA - GANGTEY

Αναχωρούμε οδικά προς τα δυτικά, σε ένα οδοιπορικό γνωριμίας με την φύση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Για τον λόγο αυτό περιλαμβάνουμε στο ταξίδι μας πορείες (προαιρετικές), επισκέψεις χωριών και μοναστηριών, επισκέψεις σε αγροκτήματα, κ.ά.. Η διαδρομή αρχικά διασχίζει απέραντα δάση κωνοφόρων και αφού περάσει το ορεινό πέρασμα Yotong La σε υψόμετρο 3452 μ, μας φέρνει στο χωριό Trongsa όπου θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Trongsa Dzong. Συνεχίζουμε με μια πορεία ακολουθώντας το παλαιό μονοπάτι του μοναστηριού που διασχίζει την χαράδρα του Mangde διάρκειας 2 ωρών, στην καρδιά της άγριας φύσης. Φτάνουμε ξανά στον δρόμο και συνεχίζουμε οδικά διασχίζοντας τα Black Mountains μέχρι την κοιλάδα Phobjikha σε υψόμετρο 3000μ. Η κοιλάδα είναι γνωστή στους φυσιολάτρες καθώς συγκεντρώνει τους περισσότερους υγροβιότοπους του Bhutan. Εδώ ξεχειμωνιάζει (από μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου) ένα από τα ομορφότερα και σπανιότερα πουλιά των Ιμαλαίων, ο παγκόσμια απειλούμενος μαυρολαίμης γερανός (black-necked Crane) που έρχεται εδώ από το Θιβέτ, μαζί με  άλλα 13 παγκοσμίως απειλούμενα είδη. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

PUNAKHA

Επισκεπτόμαστε το μοναστήρι Gangtey και το ομώνυμο χωριό, και στην συνέχεια αναχωρούμε για την Punakha. Μετά από 2 ώρες περίπου φτάνοντας στην κοιλάδα της Punakha, θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο να επισκεφθούμε το μοναστήρι Wangdu Phodrang, χτισμένο στην κορυφή ενός  λόφου πάνω από τον ποταμό Puna Tsang. Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε το όμορφο παραδοσιακό χωριό Rinchngang, πριν καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση.

THIMPHU

Αναχωρούμε οδικά για το Thimphu. Ο δρόμος ανεβαίνει προς το πέρασμα Dochu La (3116μ) διασχίζοντας πυκνά δάση με ροδόδενδρα και κωνοφόρα. Στο διάσελο σταματάμε και αρχίζουμε μια ανάβαση από ένα μονοπάτι 3,5 χλμ το οποίο διασχίζει ένα πανέμορφο δάσος ροδόδενδρων. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 1,5 με 2 ώρες και μας φέρνει σε μια κορυφή με υψόμετρο 3.560 μ όπου βρίσκεται το  μοναστήρι Lungchutse.  Από εδώ η θέα των Ιμαλαΐων είναι καταπληκτική. Ανάμεσα στις κορυφές  ξεχωρίζουμε το βουνό Kulha Kangri (7554 m), το ψηλότερο βουνό του κόσμου που ακόμη δεν έχει σκαρφαλωθεί από ορειβάτες. Επιστρέφουμε στο διάσελο και συνεχίζουμε οδικά για την πρωτεύουσα του Μπουτάν, το Thimphu.

Η πρωτεύουσα αναπτύσσεται κατά μήκος μιας στενόμακρης κοιλάδας που την διασχίζει ο ποταμός Thimphu Chu. Το απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην τοπική αγορά. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

TIMPHU

Ημερήσια εκδρομή στην Dodena, μια περιοχή στα βόρεια της κοιλάδας, στο Εθνικό Πάρκο Jigme Dorje. Με πορεία μιας ώρας ανεβαίνουμε στο μοναστήρι Cheri, διασχίζοντας ένα πανέμορφο δάσος όπου είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε μερικά από τα αγριόγιδα του Εθνικού Πάρκου. Επιστρέφουμε το μεσημέρι στο Thimphu συνεχίζοντας την περιήγησή μας στα αξιοθέατα του. Θα επισκεφθούμε το σχολείο παραδοσιακών τεχνών (ξυλογλυπτική, ζωγραφική, υφαντική, κ.ά), το παραδοσιακό νοσοκομείο, μια βιοτεχνία παραγωγής ρυζόχαρτου, κ.ά..

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

Νωρίς το πρωί μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την πτήση της  επιστροφής.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα προγράμματα στο Νεπάλ και την Ινδία.

 1. Επέκταση με Νεπάλ. Για την επέκταση αυτή εξυπηρετεί η είσοδός σας στο Μπουτάν να γίνει από Κατμαντού. Μπορεί επίσης η είσοδός σας να γίνει από Καλκούτα και η έξοδος να γίνει προς Κατμαντού.
 2. Επέκταση με Darjeeling / Σικκίμ. Για την επέκταση αυτή εξυπηρετεί η είσοδος να γίνει από Καλκούτα και η έξοδος να γίνει προς Bagdogra.
 3. Επέκταση με Δελχί, – Agra – Jaipur. Για την επέκταση αυτή εξυπηρετεί η είσοδός σας να γίνει από Δελχί ή Καλκούτα και η έξοδος προς Δελχί

Ζητείστε μας περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες αυτές και τα προγράμματά τους.

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

ΕΚΤΑΣΗ
38χλμ.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
717.000

Τιμές

Πρόγραμμα 7 ημερών

Ενδεικτική Τιμή με Έλληνα συνοδό (ανα άτομο)

High Season

 • 2-3 άτομα   3.615€
 • 4-6 άτομα   2.448€
 • 7-10 άτομα  1.902€
 • 11+ άτομα   1.662€

Low season

 • 2-3 άτομα   3.342€
 • 4-6 άτομα   2.182€
 • 7-10 άτομα  1.694€
 • 11+ άτομα   1.462€

Έκπτωση 3% σε περίπτωση εξόφλησης με μετρητά

 

Ενδεικτική Τιμή χωρίς Έλληνα συνοδό(ανα άτομο)

High Season

 • 2-3 άτομα  1.527 €
 • 4-6 άτομα   1.426€
 • 7-10 άτομα 1.331€
 • 11+ άτομα   1.269€

Low Season

 • 2-3 άτομα   1.345€
 • 4-6 άτομα  1.214€
 • 7-10 άτομα 1.149€
 • 11+ άτομα   1.087€

213,00 € έξτρα χρέωση μονόκλινου

 

Πρόγραμμα 10 ημερών

Ενδεικτική Τιμή με Έλληνα συνοδό (ανα άτομο)

High Season

 • 2-3 άτομα  5.082 €
 • 4-6 άτομα 3.580€
 • 7-10 άτομα 2.868€
 • 11+ άτομα   2.550€

Low Season

 • 2-3 άτομα    4.672€
 • 4-6 άτομα    3.181€
 • 7-10 άτομα  2.555€
 • 11+ άτομα   2.250 €

Έκπτωση 3% σε περίπτωση εξόφλησης με μετρητά

 

Ενδεικτική Τιμή χωρίς Έλληνα συνοδό (ανα άτομο)

High Season

 • 2-3 άτομα   2.438€
 • 4-6 άτομα  2.292€
 • 7-10 άτομα 2.151€
 • 11+ άτομα   2.059€

Low Season

 • 2-3 άτομα   2.165€
 • 4-6 άτομα    1.973€
 • 7-10 άτομα  1.878€
 • 11+ άτομα    1.785€

270,00 € έξτρα χρέωση μονόκλινου

Γενικές πληροφορίες

Διάρκεια ταξιδιού:  7 ή 10 μέρες

Περίοδος υλοποίησης:

Υψηλή περίοδος: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος & Νοέμβριος.

Χαμηλή περίοδος: Φεβρουάριος, Ιούνιος & Δεκέμβριος.

*Προτείνουμε τον προγραμματισμό με βάση τις ημερομηνίες κάποιου από τα φημισμένα Φεστιβάλ Tshechu.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 • Στοιχειώδης φυσική κατάσταση

Εξοπλισμός

Να έχετε μαζί σας άνετα ρούχα, στρωτά παπούτσια αθλητικά ή trekking και μια αποσκευή που κλειδώνει. Επίσης να έχετε μικρό σακίδιο για τις ημερήσιες πορείες, αδιάβροχο, μπουφάν fleece, φούτερ, άνετα μακριά παντελόνια, παγούρι νερού, φακό, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, είδη ατομικής υγιεινής, μικρό φαρμακείο με τυχόν αναγκαία φάρμακα

FAQs

ΔΙΑΜΟΝΗ

Τα ξενοδοχεία που περιλαμβάνονται στη βασική τιμή, είναι τριών αστέρων με δίκλινα δωμάτια, μπάνιο και ζεστό νερό, και ο προγραμματισμός γίνεται από το τοπικό γραφείο ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Είναι επιλεγμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας για την ποιότητα των υπηρεσιών τους, την εξυπηρέτηση, την κουζίνα τους και τις παροχές στα δωμάτια.

Ξενοδοχεία τριών αστέρων (3*)

PARO: Tashi Namgay resortTenzinling resortMetta resort

BUMTHANG: Rinchenling lodge

GANGTHY / PHOBJIKHA: Hotel Dewachen

PUNAKHA: Hotel LobesaDrubchu resortPunatsangchu Cottages

THIMPHU: Bhutan SuitesHotel Jumolhari

Ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων (4 ή 5*)

Σε περίπτωση ωστόσο που επιθυμείτε η διαμονή σας να γίνει σε κάποιο ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων, τότε υπάρχει μια έξτρα χρέωση όπως φαίνεται εδώ. Οι τιμές αφορούν σε κάθε μια διανυκτέρευση, είναι ενδεικτικές και ισχύουν για τον συγκεκριμένο και μόνο τύπο δωματίων όπως περιγράφονται. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές δωματίων (luxury, suites, κλπ) με διαφορετικές χρεώσεις για την κάθε επιλογή. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρουν κι άλλες επιλογές δωματίων, ζητήσετε μας να σας ενημερώσουμε σχετικά. Σημειώστε ότι όσο νωρίτερα γίνει η κράτηση, τόσο πιο εξασφαλισμένη είναι η εξυπηρέτηση της ζήτησης συγκεκριμένων ξενοδοχείων και τύπου δωματίων από τη λίστα.

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ

Για τη βίζα στο Μπουτάν χρειάζεται να μας στείλετε σκαναρισμένη την κεντρική σελίδα του διαβατηρίου σας, στη διεύθυνση c.lambris@trekking.gr. Το διαβατήριο θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος του ταξιδιού σας. Ανάλογα με την ενδιάμεση χώρα πριν την είσοδό σας στο Μπουτάν (Νεπάλ ή Ινδία), ενδεχομένως να χρειαστείτε βίζα και για αυτή τη χώρα.

Για την βίζα της Ινδίας θα πρέπει μόνοι σας και έγκαιρα να μεταβείτε στην πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα ώστε να την εκδώσετε. Ο λόγος που πρέπει να πάτε μόνοι σας είναι γιατί η Ινδία έχει εισάγει εγγραφή βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου). Κοστίζει 50 ευρώ και θα πάτε στη διεύθυνση: Κλεάνθους 3 στην Αθήνα (απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο), τηλ. 210 7216227 & 2107216481. Την αίτηση πρέπει να την κάνετε πρώτα ηλεκτρονικά στην διεύθυνση http://www.indianembassy.gr  ή μπορείτε να επισκεφθείτε το μαγαζάκι δίπλα από την είσοδο της πρεσβείας όπου ένας Ινδός θα σας βοηθήσει με μικρή αμοιβή να τη συμπληρώσετε. Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας και δυο φωτογραφίες 5Χ5. Για την Βίζα του Νεπάλ μπορείτε να τη βγάλετε και στο αεροδρόμιο της Κατμαντού με την άφιξή σας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια φωτογραφία διαβατηρίου και κοστίζει 50 δολάρια.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Το Μπουτάν είναι μια ορεινή χώρα στα ανατολικά Ιμαλάϊα η οποία περικλείεται από το Θιβέτ στα βόρεια και από την Ινδία στα Νότια. Τα βόρεια σύνορά του με το Θιβέτ αποτελούνται ουσιαστικά από ένα φυσικό τείχος πανύψηλων κορυφών άνω των 7.000 μ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία οδική επικοινωνία με το Θιβέτ. Μεγάλες χαράδρες διατρέχουν τη χώρα από βορρά προς νότο, όπου σχηματίζονται ελάχιστες κοιλάδες με εύφορη γη, στις οποίες συγκεντρώνονται όλες οι πόλεις και τα χωριά.  Έχει συνολική έκταση 38.000 χλμ. και πληθυσμό 717.000 κατοίκους.

Πρωτεύουσα είναι το Thimphu με πληθυσμό 104.000 κατοίκους. Το αεροδρόμιο του Paro βρίσκεται σε μια από τις ελάχιστες κοιλάδες όπου θα μπορούσε να διασφαλιστεί το απαραίτητο μήκος, αν και η προσγείωση στο βάθος της ελικοειδούς χαράδρας, με ένα μεγάλο αεροπλάνο παραμένει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

ΦΥΣΗ

Η φύση του Bhutan είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία. Το 30% της χώρας είναι προστατευόμενες περιοχές, όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά. Η υλοτομία είναι ελεγχόμενη και οι δραστηριότητες του ανθρώπου στη φύση πολύ περιορισμένες. Τα τελευταία μόνο χρόνια έχουν αρχίσει οι κατασκευές μεγάλων έργων (όπως υδροηλεκτρικά), προφανώς κάτω από την πίεση διεθνών κατασκευαστικών ομίλων, και για τον λόγο αυτό σας συνιστούμε μια επίσκεψη στην χώρα όσο νωρίτερα μπορέσετε. Ίσως το μέλλον να μας επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις. Τα χωριά και πόλεις πάντως είναι πολύ καθαρά, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με γειτονικές χώρες. Οι πλαστικές σακούλες απαγορεύονται όμως και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν αξιοζήλευτη συμπεριφορά απέναντι στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα μονοπάτια συντηρούνται και καθαρίζονται από τα τουριστικά γραφεία, και το κάθε γραφείο έχει αναλάβει υπό την ευθύνη του και από ένα μονοπάτι. Βάζουν καλάθια σκουπιδιών σε όλη την διαδρομή και φροντίζουν να τα αδειάζουν συστηματικά, με αποτέλεσμα ποτέ να μην βλέπεις γεμάτο καλάθι ή σκουπίδια πεταμένα στα μονοπάτια. Σεβαστείτε λοιπόν κι εσείς αυτή την εκπληκτική τους προσπάθεια παίρνοντας πάντα μαζί σας οποιοδήποτε σκουπίδι σας

ΑΓΟΡΑ

Η αγορά του Bhutan έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και δεν υπάρχουν πάρα πολλά μαγαζιά και βιτρίνες για να χαζεύει κανείς. Τα περισσότερα είναι συγκεντρωμένα στο Paro και στο Thimphu. Μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικά αντικείμενα, υφαντά, διακοσμητικά, έπιπλα, κλπ, μερικά από τα οποία πολύ παλιά. Βεβαιωθείτε μόνο πως ό,τι αγοράσετε επιτρέπεται να το εξάγετε από την χώρα και δεν θα σας κατασχεθεί στο αεροδρόμιο. Μερικά καταστήματα αναλαμβάνουν το πακετάρισμα και την αποστολή τέτοιων αντικειμένων με κάποιο πρόσθετο κόστος.

Υφαντά: Φημισμένα είναι τα χειροποίητα μάλλινα υφαντά, χαλιά, κιλίμια, τραπεζομάντηλα, ριχτάρια, αλλά και ρούχα.

Yathra: Μάλλινα πλεκτά, βαμμένα  με έντονα φυσικά χρώματα , που πωλούνται σε κομμάτια ή ραμμένα σε τσάντες, σακάκια, ή χαλιά. Φημισμένο για αυτά είναι το Jakar.

Dappa: Χειροποίητα ξύλινα μπολ, τα οποία έχουν αντίστοιχα ξύλινα καπάκια που εφαρμόζουν καλά, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν μαγειρεμένο φαγητό, όπως ήταν η παραδοσιακή χρήση τους στο Μπουτάν. Μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν ως σαλατιέρες, η μπολ μπισκότων.

Bangchung: Μικρά καλάθια από πλεχτό μπαμπού που αποτελείται από δυο μισά που ταιριάζουν καλά μεταξύ τους.

Σημειώστε ότι στις πρωτεύουσες υπάρχουν κυβερνητικά καταστήματα (Handicraft Emporium), όπου πωλούνται χειροτεχνήματα από όλο το Μπουτάν, στα οποία όμως δεν γίνεται παζάρι.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι δρόμοι στο Μπουτάν, εκτός της διαδρομής Paro – Thimphu,  είναι στενοί και σχετικά αργοί. Τα τελευταία χρόνια γίνονται βελτιώσεις, με αργούς όμως ρυθμούς, συνήθως λίγων δεκάδων χιλιομέτρων κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτό έχουμε αποφύγει τις μεγάλες και πολύωρες μετακινήσεις, σπάζοντας το ταξίδι μας και αφιερώνοντας χρόνο σε ενδιαφέροντα χωριά και σημεία του οδοιπορικού μας.

Όλες οι μετακινήσεις γίνονται με αυτοκίνητα 4WD Toyota Prados ή Hyundai Santafe, με έμπειρους και φιλικούς οδηγούς, οι οποίοι πρόθυμα θα σταματήσουν όπου θέλετε για να ξεμουδιάσετε ή να βγάλετε μια φωτογραφία

ΦΑΓΗΤΟ

Το ρύζι είναι η βάση για το κάθε γεύμα. Λαχανικά ή κρέατα μαγειρεμένα με τσίλι και / ή τυρί συνοδεύουν την τοπική κουζίνα. Όλα τα φαγητά στο Μπουτάν έχουν μια κυρίαρχη γεύση από τσίλι, το οποίο δεν προστίθεται απλά σε κάθε πιάτο, αλλά συχνά τρώγεται και ωμό. Έτσι λοιπόν, αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα ή καυτερά πιάτα, καλό είναι να το κάνετε σαφές πριν από την κάθε παραγγελία σας.
Ema-datsi:  Ema σημαίνει τσίλι και datsi είναι ένα είδος τυρί cottage, έτσι ema-datsi είναι ένα είδος καυτερού ψημένου τυριού με τσίλι.

Kewa-datsi: Πιάτο με πατάτα, τυρί και τσίλι.

Shamu-datsi: Πιάτο με μανιτάρι, τυρί και τσίλι.

Mutter paneer. Είναι ινδικό πιάτο που στηρίζεται στα μπιζέλια και το τυρί.

Cheese ή meat momo: Ρολό φύλλου ψημένο στον ατμό, και γεμισμένο με τυρί και λαχανικά ή πράσινη παπάγια, ή με κρέας.

Khuli: Τηγανίτες στην περιοχή της Bumthang. Συχνά σερβίρεται με ema-datsi ως εναλλακτική λύση για το ρύζι.

Puta: Ζυμαρικά σερβιρισμένα με γιαούρτι, τοπικό φαγητό  της Bumthang.

Επίσης λειτουργούν καντίνες με εξαιρετική ινδική κουζίνα και τσάι, ενώ οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Βρίσκονται σε όλη τη χώρα, ειδικά κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών.

ΠΟΤΑ

Ara: Τοπικό οινοπνευματώδες φτιαγμένο από ρύζι ή καλαμπόκι, δημοφιλές σε αγροτικές περιοχές.
Τσάι: Εβρισκόμενοι δίπλα από περιοχές παγκοσμίως γνωστές για το τσάι τους, όπως το Assam και το Darjeeling, το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ποτό στο Μπουτάν. Υπάρχει διαθέσιμο σε δυο βασικές μορφές, το αλμυρό τσάϊ βουτύρου (suja), όσο και γλυκό με γάλα (ngaja).
Καφές: Η κουλτούρα του καφέ μόλις τελευταία άρχισε να διεισδύει στη χώρα. Έτσι δεν θα βρείτε τις μεγάλες ποικιλίες καφέ που γνωρίζετε, εκτός από ελάχιστα σημεία. Κυρίως θα βρείτε στιγμιαίο καφέ, σκέτο ή με γάλα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΥΓΙΕΙΝΗ

Ασφάλεια

Η εγκληματικότητα σε ξένους είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην χώρα και το Μπουτάν είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη του πλανήτη για τουρίστες.

Υγιεινή

Νοσοκομεία και ιατρεία βρίσκονται σε όλη τη χώρα, όμως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς hi-tech εγκαταστάσεις, ενώ σε κάποιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας δεν υπάρχει γιατρός.
Οι τοπικές ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε όλες τις πρωτεύουσες των περιοχών, με τις μεγαλύτερες να βρίσκονται στο Thimphu. Στα νοσοκομεία αυτά γίνονται διαγνώσεις που κυρίως αντιμετωπίζονται με φυσικά φυτικά συστατικά.

Ασθένειες όπως τυφοειδής διάρροια, δυσεντερία, ακόμη και τύφος, είναι πιθανόν να εμφανιστούν ιδιαίτερα κατά την εποχή των καλοκαιρινών μουσώνων. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι πίνετε νερό βρασμένο ή φιλτραρισμένο. Σε περίπτωση ανάγκης καλό είναι να έχετε μαζί σας μερικά αντιβιοτικά και παρακεταμόλη.

Η ασθένεια του υψομέτρου είναι πιθανόν να ενοχλήσει κάποιον ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, μέχρι τα 2.500 μέτρα. Να έχετε μαζί σας ασπιρίνες. Σε γενικές γραμμές, στις τουριστικές περιοχές ακολουθούν τα πρότυπα της δυτικής υγιεινής, ωστόσο  είναι φρόνιμο να έχετε μαζί σας φάρμακα για στομαχικές διαταραχές. Σε μερικές περιοχές υπάρχουν πολλοί σκύλοι, ειδικά στο Thimphu, όμως τις περισσότερες φορές είναι φιλικοί και δεν δαγκώνουν. Καλό είναι όμως να μην τα ενοχλείτε και να μην τα πλησιάζετε πολύ. Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός είναι σπάνια στο Μπουτάν και εμφανίζονται κυρίως στα σύνορα με την Ινδία την περίοδο των μουσώνων.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι μήνες της υψηλής περιόδου (Μάρτιο – Απρίλιο και Οκτώβριο –Νοέμβριο) είναι γενικά οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθεί κανείς το Bhutan. Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας φτάνουν και τους 20-25 βαθμούς, αν και το βράδυ πέφτουν κάτω από τους 10 βαθμούς, ανάλογα με την περιοχή. Τον χειμώνα κάνει αρκετό κρύο και θα χρειαστείτε ζεστά ρούχα. Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο έχει μουσώνες και βρέχει πολύ.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Οι άνθρωποι είναι γενικά πολύ φιλικοί και πρόσχαροι. Παρόλο που δεν είναι μια χώρα πλουσίων, εντούτοις δεν θα δείτε πουθενά ζητιάνους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, όλοι έχουν πρόσβαση στην υγεία και είναι η χώρα με τους περισσότερο ευτυχισμένους κατοίκους.

Καλό είναι όταν συνομιλείτε με κάποιον ντόπιο να μην μιλάτε προσβλητικά για τον βασιλιά τους ή τη θρησκεία τους. Παρόλο που έχουν περάσει σε δημοκρατικό πολίτευμα, ο βασιλιάς ακόμη υπάρχει (βασιλευόμενη δημοκρατία), και σε όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν την φωτογραφία του βασιλιά και τον σέβονται.

Τα Mani και τις Στούπες καλό είναι να τα περνάμε πάντα από αριστερά και περνώντας μπορείτε να περιστρέψετε τους τροχούς προσευχής δεξιόστροφα. Ποτέ μην κάθεστε επάνω σε πέτρες mani ή σε Στούπες.

Όταν επισκεπτόμαστε ναούς αφαιρούμε τα παπούτσια, καπέλα ή μαντήλια, ενώ φοράμε πάντα ρούχα που δείχνουν σεβασμό προς της ιερότητα του χώρου, όπως μακριές φούστες ή παντελόνια.

Στα μοναστήρια είναι έθιμο να κάνουμε μια μικρή δωρεά στους μοναχούς ως ένδειξη σεβασμού. Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούμε να αφήσουμε τις δωρεές, ιδιαίτερα σε αγάλματα του Βούδα, και οι μοναχοί αναμένουν σε κάθε τέτοιο σημείο και μια δωρεά. Θυμηθείτε να έχετε μικρά νομίσματα για τέτοιες δωρεές, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ & DART

Η τοξοβολία είναι το παραδοσιακό άθλημα του Bhutan, αν και τα τελευταία χρόνια τα παραδοσιακά τόξα και τα βέλη έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα τόξα με σκόπευτρα.  Κάθε Σαββατοκύριακο ομάδες αθλητών, συνοδευόμενες από παιδιά, συζύγους ή φίλους, μετακινούνται, διανύοντας ακόμη και μακρινές πολύωρες αποστάσεις, προκειμένου να περάσουν ένα σ/κ σε ένα παιχνίδι με άλλη ομάδα. Η τοπική ομάδα εξασφαλίζει τέντα αναμονής για ήλιο ή βροχή, φαγητό, ποτά, για την φιλοξενούμενη ομάδα και τους συνοδούς.  Η ρίψη των βελών γίνεται σε απόσταση 140 μέτρων, με σειρά ένα βέλος ο κάθε αθλητής. Η διαδικασία διαρκεί όλη μέρα και περισσότερο αποτελεί έναν τρόπο ζωής και διασκέδασης για τους κατοίκους παρά ένα άθλημα ανταγωνισμού.

Ένα άλλο παιχνίδι που απαιτεί μικρότερο χώρο και θα δείτε να το παίζουν κάθε απόγευμα σε πόλεις ή χωριά, είναι το dart. Πρόκειται για ξύλινα βέλη με χοντρή χειρολαβή, τα οποία μοιάζουν λιγάκι με τα βελάκια που γνωρίζουμε εμείς, όμως είναι πιο βαριά με τον στόχο σε αποστάσεις 30-60 μέτρων.

Στο ταξίδι μας αυτό θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να κάνουμε τοξοβολία με παραδοσιακά τόξα και βέλη ή να παίξουμε dart.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Να έχετε μαζί σας άνετα ρούχα, στρωτά παπούτσια αθλητικά ή trekking και μια αποσκευή που κλειδώνει. Επίσης να έχετε μικρό σακίδιο για τις ημερήσιες πορείες, αδιάβροχο, μπουφάν fleece, φούτερ, άνετα μακριά παντελόνια, παγούρι νερού, φακό, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, είδη ατομικής υγιεινής, μικρό φαρμακείο με τυχόν αναγκαία φάρμακα.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα, είναι παράνομο στο Μπουτάν, σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα μοναστήρια. Τσιγάρα, καπνός, ή πούρα είναι απαγορευμένα στο Μπουτάν (ίσως είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που συμβαίνει αυτό) και η κατοχή ή χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρές κυρώσεις. Στους ξένους επισκέπτες ωστόσο επιτρέπεται η εισαγωγή τσιγάρων για ίδια χρήση, μέχρι 10 πακέτα ή 200 τεμάχια, το μέγιστο.
Πάρτε ωστόσο υπόψη σας ότι η φορολόγηση αυτών των τσιγάρων είναι ιδιαίτερα τσουχτερή. Σας προτείνουμε να τα δηλώσετε και να μην προσπαθήσετε να τα αποκρύψετε, γιατί μια ενδεχόμενη ανακάλυψη θα σας βάλει σε μπελάδες.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Tshechu είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή στο Μπουτάν και γιορτάζεται στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο σε όλη τη χώρα.

Το αποκορύφωμα των τελετών tshechu είναι οι χοροί από μασκοφόρους μοναχούς, οι οποίοι ακολουθούν ένα ακριβές τελετουργικό που διαδόθηκε από παλαιούς βουδιστές δασκάλους δια μέσω των αιώνων. Σύμφωνα με την βουδιστική φιλοσοφία, όλες οι εμπειρίες αφήνουν το αποτύπωμά τους στον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου που επηρεάζουν το μέλλον, και έτσι αυτοί οι χοροί είναι διαποτισμένοι με ιερό συμβολισμό. Αν και οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και υπάρχει πολλή ευθυμία, υπενθυμίζουμε ότι εξακολουθεί να είναι μια θρησκευτική γιορτή που έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους του Μπουτάν, και έτσι απαιτείται σεβασμός και μετρημένη συμπεριφορά από τους επισκέπτες. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες θρησκευτικές εορτές – φεστιβάλ και τον υπόλοιπο χρόνο, έτσι ώστε αν κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει κάποιο, μπορεί να προγραμματίσει το ταξίδι του σε περιόδους που γίνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ και να το ενσωματώσει στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα που σας προτείνουμε εδώ έχει μια ημέρα αφιερωμένη στην παρακολούθηση τέτοιων εκδηλώσεων. Είναι η 4η ημέρα του προγράμματος όταν βρισκόσαστε στην περιοχή του Bumthang, την οποία μπορείτε να μεταθέσετε και σε άλλη σειρά αν το φεστιβάλ που σας ενδιαφέρει πραγματοποιείται σε κάποια άλλη περιοχή

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ

Για την κράτηση θέσης θα πρέπει να συμπληρώσετε την Φόρμα Συμμετοχής  και να προχωρήσετε άμεσα στην σταδιακή ή ολική εξόφληση του ταξιδιού.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να αναλάβουμε την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων απαιτείται η προπληρωμή τους με την κράτηση.

BENEFICIARY NAME: OUTDOORS TRAINING IKE
BANK NAME: ALPHA BANK
ACCOUNT NUMBER: 796002002013550
IBAN: GR1001407960796002002013550
SWIFT CODE: CRBAGRAA

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.