Κορυφή Lenin 7134 μ

Κορυφή Lenin 7134 μ

Ορειβατική αποστολή στην οροσειρά του Παμίρ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
29 Ιουλίου - 22 Αυγούστου 2023
Semi Guided: Ιούλιος - Αύγουστος
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
25 ημέρες
Κορυφή Lenin 7134 μ
Τιμή από €5130
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 5130 - ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σύνοψη

Η κορυφή Λένιν (7134 μ.) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κορυφές με ύψος άνω των 7.000 μ, και ανήκει στην οροσειρά του Παμίρ. Είναι η πιο προσιτή απ’ όλες τις 7άρες κορυφές, και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνει και τους περισσότερους ορειβάτες. Αν και θεωρείται εύκολη για τα ορειβατικά δεδομένα, ωστόσο πρόκειται για μια κορυφή μεγάλου υψομέτρου γεγονός που την κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία κορυφών.

Η ανάβαση από μόνη της δεν είναι τεχνικά δύσκολη και πραγματοποιείται με τη χρήση ορειβατικού σχοινιού, τοπικά δε με σταθερό σχοινί. Ωστόσο, η επιτυχία ή η αποτυχία μιας αποστολής στο Lenin εξαρτάται συχνά από διάφορους ύπουλους παράγοντες όπως ο καιρός και το συνεχώς πιεστικό υψόμετρο. Για να πετύχει ένας ορειβάτης πρέπει να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, να έχει κατάλληλο εξοπλισμό χειμερινού βουνού και να είναι πλήρως προετοιμασμένος με τον απαραίτητο εγκλιματισμό.

Στο πρόγραμμα της ανάβασης που προτείνουμε, έχουμε συμπεριλάβει πρόσθετες ημέρες εγκλιματισμού, παίρνοντας υπόψη μας τα χαμηλά υψόμετρα προετοιμασίας που υπάρχουν στην Ελλάδα, θέλοντας έτσι να αυξήσουμε δραματικά τα ποσοστά επιτυχίας όσων αποφασίσουν να πάρουν μέρος στην αποστολή.

Άλλωστε και η ίδια η ανάβαση της κορυφής Λένιν προτείνεται ως εγκλιματισμός για όποιον υποψήφιο ορειβάτη σκοπεύει να επιχειρήσει αποστολές σε μεγαλύτερο υψόμετρο στις περιοχές των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ, μεταξύ αυτών τις θρυλικές κορυφές K-2, Everest και Makalu.

Ημέρα 1η
πτήση Αθήνα – Τασκένδη
Ημέρα 2η
Τασκένδη – Osh
Ημέρα 3η
Τασκένδη – Osh
Ημέρα 4η
κορυφή Petrovsky 4.825 μ
Ημέρα 5η
Camp 1 (4400 μ)
Ημέρα 6η
Camp 1 (4400 μ)
Ημέρα 7η
Ανάβαση εγκλιματισμού στα 4750 μ
Ημέρα 8η
Κορυφή Yukhin (5.130 μ)
Ημέρα 9η
Camp 1 (4400 μ)
Ημέρα 10η
Camp 1 (4400 μ)
Ημέρα 11η
Camp 2 (5300 μ)
Ημέρα 12η
Camp 3 (6100 μ)
Ημέρα 13η
Κατάβαση στο Base Camp (3600 μ)
Ημέρα 14η
Base Camp
Ημέρα 15η
Base Camp
Ημέρα 16η
Camp 1 (4400 μ)
Ημέρα 17η
Camp 2 (5300 m)
Ημέρα 18η
Camp 3 (6100 m)
Ημέρα 19η
Ανάβαση στην κορυφή Lenin (7134 m)
Ημέρα 20η
Camp 1
Ημέρα 21η
Base Camp
Ημέρα 22η
εφεδρική ημέρα κορυφής
Ημέρα 23η
εφεδρική ημέρα κορυφής
Ημέρα 24η
Osh
Ημέρα 25η
Osh - Τασκένδη

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

Πτήση Αθήνα – Τασκένδη

Συνάντηση το βράδυ στις 19:30 στο Ελευθέριος Βενιζέλος για την πτήση μας προς Τασκένδη.  Η πτήση αναχωρεί στις 22:00 με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης με ώρα άφιξης στην Τασκένδη στις 09:25 το πρωί της Κυριακής.

Τασκένδη – Osh

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του αεροδρομίου, επιβιβαζόμαστε στο αυτοκίνητο και αναχωρούμε οδικά για το Osh. Η διαδρομή είναι 480 χλμ μέχρι τα σύνορα με την Κιργιζία και διαρκεί 8 ώρες και περνώντας τα σύνορα φτάνουμε σε 10’. Το Osh αναφέρεται συχνά ως «η νότια πρωτεύουσα» και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Φτάνοντας θα περιπλανηθούμε στους πολυσύχναστους δρόμους του με πολλά ζεστά καφέ.

Μέσα στην ημέρα θα έχουμε συνάντηση με την ομάδα οδηγών που θα υποστηρίξει την ανάβασή μας στο βουνό για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος εξοπλισμού και αγορά πρόσθετου εφόσον απαιτηθεί. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο Osh.

Σημείωση: Την περίοδο του σχεδιασμού του ταξιδιού, δεν είχαν ανακοινωθεί οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών που εξυπηρετούν με διεθνείς πτήσεις το Osh, και ως εκ τούτου οι πρώτες και τελευταίες ημέρες της περιγραφής ίσως υποστούν αλλαγές αργότερα, αν βρεθεί διεθνής πτήση που να φτάνει στο Osh. Σε κάθε περίπτωση, η άφιξη στο Osh θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι την Κυριακή 30 Ιουλίου το απόγευμα.

Μεταφορά Osh – Κατασκήνωση Βάσης

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχωρούμε για το Base Camp του βουνού, μια διαδρομή 280 χλμ από τα οποία τα τελευταία 60 χλμ είναι χωματόδρομος. Θα χρειαστούμε 5-7 ώρες για να φτάσουμε, κάνοντας στάσεις στην διαδρομή για να απολαύσουμε και να φωτογραφίσουμε το τοπίο.

Σχεδόν αμέσως μετά το Osh, το έδαφος γίνεται λοφώδες, σαν να μας ενημερώνει για το τι μας περιμένει στη συνέχεια και όσο προχωρούμε, τόσο πιο μεγαλειώδη γίνονταν όλα γύρω μας. Αφού περάσουμε το ορεινό πέρασμα Taldyk (3.615 μ.), θα δούμε το εκπληκτικό σκηνικό της κοιλάδας Alai με τη μαγευτική χιονισμένη οροσειρά Zaalay του Παμίρ να δεσπόζει πάνω της. Η κοιλάδα Alai χαρακτηρίζεται από εκτεταμένα πράσινα λιβάδια, μαρμότες που τρέχουν περιστασιακά στο δρόμο, άλογα που βόσκουν, και γαλάζιες οροσειρές βουνών στον ορίζοντα.

Μετά την άφιξή μας στο Base Camp (3.600 m) θα τακτοποιηθούμε σε άνετες ευρύχωρες σκηνές, ενώ υπάρχουν και κτίριο με δωμάτια, τραπεζαρία και μπαρ!

Ανάβαση στην κορυφή Petrovsky 4.825 μ

Το πρωί θα γίνει έλεγχος από γιατρό, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο των αναβάσεων στο βουνό. Στη συνέχεια θα γίνει ανάβαση εγκλιματισμού στην κορυφογραμμή που καταλήγει στην κορυφή Petrovsky (4.825 μ), απ’ όπου έχουμε όμορφη θέα προς την κοιλάδα Alei και την κατασκήνωση βάσης που απλώνεται από κάτω μας. Θα επιχειρήσουμε να ανέβουμε μέχρι το υψόμετρο των 4.000 μ, σε μια διαδρομή περίπου 4 χλμ.

Αργότερα επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή στην Κατασκήνωση Βάσης για χαλάρωμα και βραδινό φαγητό.

Σημειώστε ότι σε όλη την διάρκεια του εγκλιματισμού και της ανάβασης, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο επιτυχίας. Ο κάθε ένας θα πρέπει να μεριμνά προσωπικά ώστε καθημερινά να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα υγρών σε κάθε μορφή (νερό, τσάι, σούπες) έτσι ώστε να συμπληρώνει τουλάχιστον 4 λίτρα ημερησίως.

Ανάβαση στο Camp 1 (4400 μ)

Πρωινό φαγητό στην κατασκήνωση βάσης και πορεία ανάβασης στο Camp 1. Η διαδρομή είναι 12 χλμ και περνάει από το διάσελο Puteshestvennikov ή Traveller’s Pass, σε ύψος 4150 μέτρα, όπου θα έχουμε μια όμορφη θέα στις πλαγιές της κορυφής Λένιν. Η ανάβαση μέχρι το διάσελο ακολουθεί καλοσχηματισμένο μονοπάτι και διαρκεί συνήθως 1,5 έως 2,5 ώρες - ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. Στο πέρασμα συνήθως φυσάει, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσουμε και χιόνι, και θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε τραβερσάροντας την πλαγιά πλησιάζοντας προς τον παγετώνα Λένιν. Θα χρειαστεί να διασχίσουμε ένα ρέμα, το οποίο μερικές φορές έχει αρκετό νερό, πριν ανηφορίσουμε ξανά μέχρι να φτάσουμε δίπλα στον παγετώνα και στον χώρο του Camp 1.  Ο συνολικός χρόνος ανάβασης μέχρι την Κατασκήνωση 1 είναι 4-7 ώρες και φτάνουμε σε υψόμετρο 4.400 μ. Μέχρι αυτό το υψόμετρο συνήθως δεν υπάρχει ακόμη χιόνι, ενώ τα πράγματά μας θα μεταφέρουν άλογα. Εμείς θα κινούμαστε μόνο με ένα ελαφρύ σακίδιο ημέρας. Διαμονή σε σκηνές στην κατασκήνωση 1 και δείπνο.

Το Camp 1 βρίσκεται στην μορένα του παγετώνα Λένιν και αφού τακτοποιηθούμε στις σκηνές θα απολαύσουμε ζεστό γεύμα και τσάι. Οι σκηνές είναι κι εδώ άνετες και ευρύχωρες, καθώς υπάρχει πρόσβαση με τα άλογα για την μεταφορά τους.

Camp 1 (4400 μ)

Παραμονή στο Camp 1 για λόγους εγκλιματισμού, χωρίς άλλη δραστηριότητα, ίσως κάποιες επισκέψεις στα camp άλλων αποστολών και γνωριμία με άλλους ορειβάτες.  

Ανάβαση εγκλιματισμού στα 4750 μ

Ανάβαση εγκλιματισμού μέχρι την κορυφή Domashny με υψόμετρο 4750 μ. Από εδώ έχουμε όμορφη θέα τόσο προς την Κατασκήνωσης Βάσης όσο και προς την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε προς την κορυφή Λένιν. 

Επιστροφή στην Κατασκήνωση 1 και μεσημεριανό φαγητό. Το απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση. Βραδινό φαγητό και διανυκτέρευση.

Ανάβαση στην Κορυφή Yukhin (5.130 μ)

Ανάβαση στην κορυφή Yukhin σε υψόμετρο 5100 μέτρα. Κατασκηνώνουμε κοντά στην κορυφή, σε ένα σημείο με όμορφη θέα στις πλαγιές της κορυφής Λένιν και την κοιλάδα. Ανάλογα με τις συνθήκες, η κορυφή μπορεί να έχει χιόνι ή όχι, και ανάλογα θα διαμορφώσουμε την ανάβαση. Διανυκτέρευση σε σκηνές και δείπνο.

Camp 1 (4400 μ)

Μετά το πρωινό μας, κατεβαίνουμε και πάλι στο Camp 1 για μεσημεριανό φαγητό και  ξεκούραση.

Camp 1 (4400 μ)

Ελεύθερη ημέρα στο Camp 1.

Ανάβαση στο Camp 2 (5300 μ)

Πρωινό φαγητό στην κατασκήνωση και αναχώρηση πολύ νωρίς το πρωί, για το Camp 2, ακολουθώντας αρχικά την μορένα του παγετώνα και στη συνέχεια κινούμενοι επάνω στον παγετώνα, φορώντας τα κραμπόν και χρησιμοποιώντας σχοινί ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια. Διασχίζουμε το οροπέδιο χιονιού-πάγου "Skovorodka" (σημαίνει τηγάνι) που βρίσκεται σε υψόμετρο 5200 μέτρα και φτάνουμε στο Camp 2, σε υψόμετρο 5.300 μ. 

Οι κλίσεις που θα συναντήσουμε φτάνουν τις 35ο – 40ο και στα δυσκολότερα σημεία χρησιμοποιούμε σταθερά σχοινιά.

Η ανάβαση διαρκεί 6-9 ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες και θα πρέπει να μεταφέρουμε μαζί μας αρκετό νερό και ενεργειακά τρόφιμα. Περνάμε το υπόλοιπο της ημέρας στο Camp 2 με φαγητό και ξεκούραση. Αν έχουμε πετύχει καλό εγκλιματισμό μέχρι εδώ, μπορούμε το απόγευμα να κάνουμε μια σύντομη ανάβαση εγκλιματισμού στο διάσελο της κορυφής Razdelnaya, σε υψόμετρο 5600 μ. Διανυκτέρευση σε σκηνή.

Ανάβαση στο Camp 3 (6100 μ)

Ξεκινάμε την ανάβασή μας ακολουθώντας μια απότομη πλαγιά 25-30ο δεμένοι με σχοινιά και φορώντας διαρκώς τα κραμπόν μας. Ακολουθεί μια πιο ομαλή πλαγιά όπου κύριο μέλημά μας θα είναι να αποφεύγουμε τις κρεβάς που εμποδίζουν τη διαδρομή μας, μέχρι να φτάσουμε στο Camp 3, το οποίο βρίσκεται κοντά στην κορυφή Razdelnaya σε υψόμετρο 6100 μέτρα. 

Η ανάβαση συνήθως διαρκεί περίπου 5 έως 6 ώρες και ίσως αισθανθούμε ναυτία ή πονοκέφαλο, κύριο χαρακτηριστικό του υψομέτρου στο οποίο βρισκόμαστε.

Φτάνοντας στο Camp 3 μπορούμε να συνεχίσουμε για μια μικρή ανάβαση μέχρι την κορυφή της Razdelnaya (6148 μ), που μας προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς τις κορυφές της οροσειράς, την Korzhenevskaya (7105 μ) και την Communism (7495 μ). 

Διανυκτέρευση σε σκηνές, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα μιας υψηλής κατασκήνωσης, και συμμετέχοντας όλοι μας στην προετοιμασία του φαγητού και του νερού. Μια μοναδική εμπειρία που μόνο οι ορειβάτες υψομέτρου μπορούν να ζήσουν.

Κατάβαση στο Base Camp (3600 μ)

Ξυπνάμε νωρίς το πρωί και μετά το πρωινό ξεκινάμε κατάβαση μέχρι το Camp 1 όπου θα πάρουμε το μεσημεριανό μας φαγητό και θα ξεκουραστούμε. Αμέσως μετά συνεχίζουμε για το Base Camp, μια διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να ανακτήσουμε δυνάμεις για την τελική μας προσπάθεια προς την ψηλή κορυφή.

Η κατάβαση πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο και απαιτεί λιγότερο χρόνο και προσπάθεια. Μέχρι το Camp 1 θα χρειαστούμε 4 - 5 ώρες και μέχρι το BC άλλες 3-4 ώρες.

Ο λόγος που κατεβαίνουμε μέχρι το BC είναι γιατί ο γενικός κανόνας της αναπλήρωσης δυνάμεων είναι ότι όσο χαμηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο πιο γρήγορη και καλύτερη είναι η αποκατάσταση. Εξάλλου, η παραμονή στα ομαλά λιβάδια και τις ανέσεις του BC είναι πολύ πιο ευχάριστη αναπτερώνοντας έτσι και την διάθεσή μας.

Ξεκούραση στο Base Camp

Ημέρες ξεκούρασης στο Base Camp, με μπάνιο φαγητό και χαλάρωση. Δεν είναι αναγκαίο να κοιμόμαστε όλη μέρα, μπορούμε το ίδιο αποτελεσματικά να αναζητήσουμε ενεργή χαλάρωση, περπατώντας και εξερευνώντας το γραφικό περιβάλλον με τις λίμνες και τα λιβάδια, να κάνουμε φίλους από άλλες αποστολές ή τις τοπικές μαρμότες, ή απλά να οργανώσουμε ένα εσωτερικό πρωτάθλημα σκακιού.

Ξεκούραση στο Base Camp

Μια επιπλέον ημέρα ξεκούρασης.

Ανάβαση στο Camp 1 (4400 μ)

Μετά το πρωινό ανάβαση το Camp 1, κατά μήκος του γνωστού πλέον μονοπατιού. Μεσημεριανό φαγητό και ξεκούραση.

Ανάβαση στο Camp 2 (5300 m)

Ανάβαση στο Camp 2, χρησιμοποιώντας κραμπόν και σχοινιά. Η διαδρομή είναι πλέον γνωστή και δεν φαίνεται τόσο μακρά και κουραστική, κάτι απολύτως φυσιολογικό αφού πλέον το σώμα μας έχει προσαρμοστεί στο μεγάλο υψόμετρο και η αναπνοή μας ακολουθεί πολύ πιο φυσιολογικό ρυθμό. Τον ίδιο ρυθμό πρέπει να ακολουθεί και η ανάβασή μας, σε μια προσπάθεια να καταναλώσουμε όσο λιγότερη ενέργεια απαιτηθεί διατηρώντας δυνάμεις για ψηλότερα.

Στο Camp 2 θα βρεθούμε πάλι κοντά σε άλλους ορειβάτες καθώς ο χώρος εδώ είναι περιορισμένος, ενώ το υπόλοιπο της ημέρας θα περάσει χαλαρώνοντας και πίνοντας υγρά.

Ανάβαση στο Camp 3 (6100 m)

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί για ανάβαση στο Camp 3, με στόχο να φτάσουμε νωρίς για να προλάβουμε να ξεκουραστούμε πριν την τελική προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή. Αύριο είναι η πιο κρίσιμη μέρα ολόκληρης της αποστολής, και η διαχείριση των δυνάμεών μας αποτελεί το κύριο μέλημά μας.

Ξαπλώνουμε πολύ νωρίς για τον βραδινό μας ύπνο, ακόμα κι αν ο βαθύς και ξεκούραστος ύπνος δεν είναι εύκολος, τουλάχιστον όμως να χαλαρώσουμε από τις σκληρές συνθήκες του μεγάλου υψομέτρου.

Ανάβαση στην κορυφή Lenin (7134 m)

Ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί και μετά από ένα πολύ καλό πρωινό αναχωρούμε περίπου στις 3 ή 4 το πρωί για την κορυφή.

Ανεβαίνουμε μια απότομη χιονισμένη πλαγιά με κλίση 45ο μέχρι τα 6400 μ και στη συνέχεια από μια ομαλή ανάβαση φτάνουμε στα 6700 μ, όπου βρίσκουμε το κλειδί της διαδρομής, ένα στενό λειρί χιονιού – πάγου το οποίο περνάμε με την χρήση ζουμάρ σε σταθερό σχοινί. Βγαίνουμε σε μια πετρώδη κορυφογραμμή που μας οδηγεί στο οροπέδιο χιονιού που ονομάζεται «Οροπέδιο των αλεξιπτωτιστών» σε υψόμετρο 6900 – 7000 μ. Στην περιοχή αυτή η διαδρομή δεν είναι καθόλου προφανής και σε συνθήκες whiteout είναι πολύ εύκολο να χαθεί όποιος κινείτε χωρίς έμπειρους οδηγούς βουνού. Συνεχίζουμε αργά και σταθερά μέχρι την κορυφή στα 7134 μ. όπου υπάρχει ένα μικρό γλυπτό του Λένιν.

Σύντομη στάση για φωτογραφίες και ένα σνακ και αμέσως αρχίζουμε την επιστροφή μας προς την Κατασκήνωση 3. Ανάλογα με την φυσική μας κατάσταση, η ανάβαση διαρκεί 8 έως 12 ώρες και η επιστροφή στην κατασκήνωση άλλες 3-4 ώρες.

Σημείωση: Σε περίπτωση κακής πρόγνωσης καιρού, η ημέρα κορυφής θα αναβληθεί. Ακόμη όμως και καλός να είναι ο καιρός ξεκινώντας το πρωί, αν στην πορεία προς την κορυφή οι συνθήκες επιδεινωθούν, σε καμία περίπτωση δεν θα πάρουμε ρίσκα και περιττούς κινδύνους. Το γνωστό απόφθεγμα των ορειβατών ότι «καλός ορειβάτης είναι ο ζωντανός ορειβάτης» είναι οδηγός μας. Η επιστροφή ακόμη και αν έχουμε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, είναι μέσα στο πρόγραμμα χωρίς να μειώνει σε καμία περίπτωση την προσπάθεια! Ο χρυσός κανόνας που θα εφαρμόσουμε είναι ότι το αργότερο στις 2μμ θα πρέπει να έχουμε ξεκινήσει την επιστροφή μας. Αν την ώρα αυτή δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη ή διαπραγμάτευση, αρχίζουμε την επιστροφή από το σημείο που βρισκόμαστε.

Κατάβαση στο Camp 1

Χρησιμοποιώντας κραμπόν και σχοινιά κατεβαίνουμε μέχρι την Κατασκήνωση 1. Μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Το Camp 1 είναι διάσημο ως χώρος συνάντησης όλων των ανθρώπων του βουνού από διάφορες γωνιές του κόσμου, εκείνους που μόλις κατέβηκαν από την κορυφή και εκείνους που πρόκειται να ξεκινήσουν. Σίγουρα ένα μέρος που είναι δύσκολο να γίνεις βαρετός, όσοι δεν έχουν ανέβει ακόμη θα θέλουν πάρα πολύ να μάθουν τις εμπειρίες σας.

Επιστροφή στο Base Camp

Κατάβαση μέχρι το Base Camp για ξεκούραση, μπάνιο και χαλάρωση. Τα προσωπικά υλικά μπορούν να σταλούν με άλογα. Εορταστικό δείπνο και παραλαβή πιστοποιητικών ανάβασης.

Εφεδρική ημέρα κορυφής

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί ώστε η ανάβαση στην κορυφή να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Σε περίπτωση που η ανάβαση ολοκληρωθεί την προγραμματισμένη ημέρα, και έχουμε ήδη επιστρέψει στην Κατασκήνωση Βάσης, θα δούμε επιτόπου άλλες επιλογές για τις διαθέσιμες ημέρες μας.

Εφεδρική ημέρα κορυφής

Μπορούμε είτε να εξερευνήσουμε την ευρύτερη περιοχή του Παμίρ, είτε  να αναχωρήσουμε για την Τασκένδη και να αφιερώσουμε τον διαθέσιμο χρόνο μας για να την επισκεφθούμε

Το απόγευμα αναχώρηση οδικώς για να επιστρέψουμε στο Osh. Απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην αγορά. Διαμονή σε ξενοδοχείο.

Μεταφορά στο Osh

Οδική μεταφορά από το Osh στην Τασκένδη (7-8 ώρες). Απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην πόλη. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Μεταφορά στην Τασκένδη

Πρωινή μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής στην Ελλάδα, με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης, με ώρα αναχώρησης 09:05 και άφιξης στην Ελλάδα το απόγευμα 14:50.

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

ΕΚΤΑΣΗ
199.900 τ.χλμ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
6.747.000
ΝΟΜΙΣΜΑ
Σομ (KGS), ισοτιμία Σεπτεμβρίου 2022, 1 € = 79,04 Σομ
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ
UTC + 6 (+3 από Ελλάδα)

Highlights

 • Ανάβαση σε μια κορυφή μεγάλου υψομέτρου, άνω των 7.000 μ
 • Πρόγραμμα σχεδιασμένο με ένα άριστο πρόγραμμα εγκλιματισμού, προσαρμοσμένο ιδανικά για Έλληνες ορειβάτες
 • Πολύ καλή υποστήριξη με ντόπιους οδηγούς βουνού σε μέγιστη αναλογία 1:3 έτσι ώστε οι πιθανότητες επιτυχούς ανάβασης να ανέβουν δραματικά
 • Πολύ καλές υπηρεσίες στο Base Camp, με μόνιμες εγκαταστάσεις, οργανωμένη κουζίνα, ζεστό νερό και σάουνα
 • Καλή υποστήριξη κάθε ενδιάμεσης κατασκήνωσης με ομάδες διάσωσης για την περίπτωση ανάγκης
 • Υπηρεσίες μεταφοράς εξοπλισμού με άλογα (μέχρι το Camp 1) ή αχθοφόρων υψομέτρου (μέχρι το Camp 3)
 • Επαρκείς ημέρες ασφαλείας, για την περίπτωση κακού καιρού που δεν θα επιτρέψει την ανάβαση στην προγραμματισμένη ημερομηνία

Προκαθορισμένες Ημερομηνίες

29 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου 2023

Κόστος συμμετοχής

 • 6.880 € / άτομο (για 5 άτομα)
 • 5.870 € / άτομο (για 6-7 άτομα)
 • 5.400 € / άτομο (για 8-9 άτομα)
 • 5.130 € / άτομο (για 10+ άτομα)

Βαθμός Δυσκολίας

 • 5/5

Πατήστε εδώ για να δείτε τον Πίνακα για την επεξήγηση βαθμών δυσκολίας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 • καλή φυσική προετοιμασία
 • αντοχή
 • κατάλληλο εξοπλισμό
 • ικανότητα χειρισμού του ορειβατικού εξοπλισμού
 • ψυχολογική προετοιμασία για την επίτευξη του στόχου

Προσοχή! Η ανάβαση στην κορυφή Λένιν χαρακτηρίζεται ως ακραία δραστηριότητα. Κάθε μέλος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την απόφασή του να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα και είναι υπεύθυνο για όλες τις ενέργειες και όλες τις πιθανές συνέπειες της συμμετοχής του. Η υποστήριξη έμπειρων οδηγών βουνού δεν αντισταθμίζει την φυσική κατάσταση και τις απαραίτητες γνώσεις χειμερινού βουνού και χειρισμού του ορειβατικού εξοπλισμού που πρέπει ο κάθε συμμετέχων να έχει.

Κράτηση θέσης

Για την κράτηση θέσης θα πρέπει να συμπληρώσετε την Φόρμα Συμμετοχής που βρίσκεται εδώ και να στείλετε μια προκαταβολή 2.000 €. Η εξόφληση του ταξιδιού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι δυο μήνες πριν την αναχώρηση. Τα αεροπορικά εισιτήρια στην περίπτωση που την έκδοσή τους αναλάβει το γραφείο μας, θα πρέπει να προπληρωθούν.

Γενικές πληροφορίες

Μετακινήσεις

Τα αεροπορικά εισιτήρια δεν περιλαμβάνονται στην τιμή καθώς η τιμή τους εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο έγκαιρα θα εκδοθούν. Οι τοπικές μετακινήσεις από την Τασκένδη μέχρι το Base Camp γίνονται με όχημα κατάλληλο για τον χωματόδρομο που φτάνει εκεί. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα ολοκληρωθεί έγκαιρα, και δεν χρησιμοποιηθούν οι δυο έξτρα ημέρες του προγράμματος, εφόσον σχεδιάσουμε εναλλακτικό πρόγραμμα με μετακινήσεις επιπλέον όσων είναι προγραμματισμένες, τότε το κόστος αυτό επιβαρύνει όλους τους συμμετέχοντες.

Διαμονή 

Στις πόλεις η διαμονή μας θα γίνει σε ξενοδοχεία, σε δίκλινα δωμάτια με μπάνιο. Στο Base Camp και το Camp 1 υπάρχουν άνετες εγκαταστάσεις για διαμονή σε διπλές σκηνές με ξύλινο δάπεδο, και ευρύχωρη τραπεζαρία για τα γεύματα και χαλάρωμα τις ώρες αναμονής και ξεκούρασης. Όλα τα γεύματα εδώ ετοιμάζονται από το προσωπικό της κατασκήνωσης. Η διαμονή στο Camp 2 και το Camp 3 γίνεται σε στιβαρά αντίσκηνα μεγάλου υψομέτρου τα οποία είναι στημένα από το τοπικό προσωπικό. Στο κάθε αντίσκηνο μένουν δυο άτομα και διαθέτει στρωματάκια ύπνου, χρειάζεται ωστόσο να μεταφέρουμε και ένα επιπλέον φουσκωτό στρώμα τύπου Therma rest, όπως και τον υπνόσακό μας

Διατροφή 

Η διατροφή σε όλη την διάρκεια της παραμονής μας στο βουνό, από το BC και μετά, περιλαμβάνεται στην τιμή. Στο Base Camp και το Camp 1 το φαγητό μαγειρεύει το προσωπικό των camp, στις ψηλές κατασκηνώσεις μας παρέχονται αφυδατωμένες τροφές τις οποίες θα χρειαστεί να προετοιμάζουμε μόνοι μας, με καυστήρες μαγειρέματος που περιλαμβάνονται στις υπηρεσίες. Με τους ίδιους καυστήρες θα ετοιμάζουμε επίσης νερό λειώνοντας χιόνι. Στις πόλεις η διατροφή δεν περιλαμβάνεται στην τιμή και θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα σε επιλεγμένα εστιατόρια. Για τις πορείες στο βουνό, και ιδιαίτερα για την ημέρα κορυφής, συνιστούμε να έχετε μαζί σας λίγες energy bars του προσωπικού σας γούστου, παίρνοντας υπόψη ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν από την χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Συνθήκες ανάβασης

Ο καιρός στην διάρκεια της ανάβασης ενός βουνού μεγάλου υψομέτρου, δεν υπακούει σε καμία λογική, συχνά δε ούτε και στις προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το ίδιο ισχύει και με την κορυφή Lenin. Οι συνθήκες στο BC αναμένονται ήπιες, ίσως να έχει και ζέστη κάποιες ηλιόλουστες ημέρες. Οι δυσκολότερες συνθήκες αναμένονται την ημέρα κορυφής. Την ημέρα αυτή, αν ο καιρός είναι ηλιόλουστος και έχει μέτριο άνεμο, οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι περίπου -15ο C έως -20ο C. Οι θερμοκρασίες στα Camp 2 και Camp 3 θα είναι σίγουρα υψηλότερες, αλλά όχι πάνω από το μηδέν. Ενδεικτικά η σεζόν 2022 ήταν αρκετά ζεστή, με ισχυρούς όμως ανέμους. Η ανάβαση γίνεται με την υποστήριξη τοπικών οδηγών βουνού, που γνωρίζουν άριστα την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της ανάβασης. Κάθε οδηγός βουνού συνοδεύει μέγιστο 3 ορειβάτες, δεμένοι όλοι μαζί με ένα σχοινί. Σε σημεία με μεγάλη κλίση υπάρχει σταθερό σχοινί επιπλέον του σχοινιού που είναι δεμένη η ομάδα με τον οδηγό τους. Η επιτυχία της ανάβασης εξαρτάται καθοριστικά από τις δεξιότητες και την άνεση χειρισμού του εξοπλισμού (κραμπόν, πιολέ, ζουμάρ, κλπ) έτσι ώστε να μην σπαταλάτε χρόνος σε σημεία που απαιτούν τέτοιους χειρισμούς. Επίσης καθοριστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανάβασης.

Ασφάλεια / ασφάλιση

Ένα ταξίδι αυτού του είδους, απαιτεί εξειδικευμένες υπηρεσίες ταξιδιωτικής ασφάλισης και επιπλέον ασφάλισης διάσωσης που να καλύπτει περιστατικά σε βουνά μεγάλου υψομέτρου. Η Trekking Hellas συνεργάζεται με την εταιρεία Global Rescue η οποία καλύπτει συμβάντα σε υψόμετρα έως 7.500 μ με υπηρεσίες εκκένωσης. Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να αγοράσετε την ασφάλεια διάσωσης Global Rescue & Trekking Hellas

Εξοπλισμός

Ζητείστε να σας στείλουμε το αναλυτικό πρόγραμμα με την λίστα εξοπλισμού.  Σημείωση: Στο Base Camp υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού που τυχόν δεν έχετε διαθέσιμο.

Σημείωση 1: Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με πρόσθετες ημέρες εγκλιματισμού, πέρα όσων συνήθως περιλαμβάνουν άλλα προγράμματα ανάβασης στην κορυφή Lenin, καθώς γνωρίζουμε τη δυσκολία να προετοιμαστούν Έλληνες ορειβάτες αφού δεν διαθέτουμε ψηλά βουνά.

Σημείωση 2: Η μεταφορά του εξοπλισμού από το ένα camp στο επόμενο, δεν αφορά μεγάλο βάρος. Δεν το συμπεριλάβαμε στο κόστος θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να το κάνουν μόνοι τους εφόσον διαθέτουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση.

Εξοπλισμός

Για να σας ενημερώσουμε για την λίστα εξοπλισμού, επικοινωνήστε μαζί μας.

Κορυφή Lenin 7134 μ

Ορειβατική αποστολή στην οροσειρά του Παμίρ

Κόστος από €5130

ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.