Πεζοπορία στην Ελλάδα: 10 απαραίτητα που πρέπει να έχεις μαζί σου

  • Παρ 09 Ιουν 2023
    • Tips ταξιδιού

Ζούμε σε μια χώρα που προσφέρεται για πεζοπορίες όλο τον χρόνο! Το μόνο που χρειάζεσαι για να εξερευνήσεις μοναδικά μονοπάτια και να απολαύσεις απίστευτα τοπία, είναι καλή διάθεση, κατάλληλη παρέα και… σωστό εξοπλισμό! Γι’αυτό ετοιμάσαμε για σένα τη λίστα με τα απολύτως απαραίτητα για πεζοπορία στην Ελλάδα:

  1. Ελαφρύ σακίδιο πλάτης: Επίλεξε ένα ανθεκτικό αλλά ελαφρύ σακίδιο πλάτης που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα όλα τα απαραίτητα. Αναζήτησε ένα σακίδιο πλάτης με ρυθμιζόμενους ιμάντες, στήριξη στην πλάτη και πολλά διαχωριστικά για να κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος και να διατηρείς τα πράγματά σου οργανωμένα.
  2. Σύστημα layering: Αν και η Ελλάδα φημίζεται για το θερμό της κλίμα, οι θερμοκρασίες μπορεί να διαφέρουν μέσα στη μέρα, ειδικά σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Ντύσου σε «στρώσεις», έχοντας μαζί σου ένα ελαφρύ fleece ή ένα ελαφρύ μπουφάν, για να προσαρμόζεσαι στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Tip: Ένα αδιάβροχο και αντιανεμικό πανωφόρι θα σε προστατεύσει από απρόσμενες βροχές!
  3. Παπούτσια πεζοπορίας: Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι το Α και το Ω μιας πεζοπορικής περιπέτειας. Προτίμησε αδιάβροχα, ανθεκτικά παπούτσια με εξαιρετική πρόσφυση για να ανταπεξέλθεις στα διάφορα εδάφη της Ελλάδας. Tip: Για να αποφύγεις σημάδια και πιθανή δυσφορία, φρόντισε να τα φορέσεις για μερικές ώρες πριν την πεζοπορία σου.
  4. Ρούχα κατά της υγρασίας: Σε πολλά ελληνικά μονοπάτια επικρατεί ζέστη και υγρασία, γι’αυτό πάρε μαζί σου ελαφριά και διαπνέοντα ρούχα. Προτίμησε dry fit μπλουζάκια και κάλτσες και μην ξεχάσεις ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι και παντελόνια για προστασία από τον ήλιο και τα έντομα.
  5. Καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό: Αντιμετώπισε τον δυνατό ελληνικό ήλιο φορώντας ένα καπέλο με φαρδύ γείσο που θα προστατεύει το πρόσωπο, τα αυτιά και το λαιμό σου. Πάρε μαζί σας ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου με UV προστασία και μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πριν ξεκινήσεις την εκδρομή σου. Tip: Έχε μαζί σου ένα μικρό μπουκαλάκι για να το ανανεώνεις μες στη μέρα.
  6. Ενυδάτωση: Ένα παγούρι που χωράει άνετα στο σακίδιο σου και επιτρέπει εύκολη πρόσβαση κάθε φορά που χρειάζεσαι ενυδάτωση είναι αδιαμφισβήτητα must για μια πεζοπορία.
  7. Διατροφή και σνακ: Σίγουρα θα θέλεις να κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα για να απολαύσεις τη φύση, μαζί με τα σνακ που θα έχεις πάρει μαζί για να διατηρήσεις την ενέργεια σου. Προτίμησε ελαφριά, θρεπτικά σνακ, όπως μίγμα ξηρών καρπών, ενεργειακές μπάρες και αποξηραμένα φρούτα.
  8. Εργαλεία πλοήγησης: Να έχεις μαζί σου ένα αρχείο gpx ή μια αξιόπιστη συσκευή GPS για ασφαλέστερη πλοήγηση στα μονοπάτια. Ενώ πολλές δημοφιλείς διαδρομές πεζοπορίας είναι καλά σηματοδοτημένες, είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος για απροσδόκητες παρακάμψεις ή έκτακτα περιστατικά.
  9. Κουτί πρώτων βοηθειών: Ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών που περιέχει βασικά είδη όπως επιδέσμους, αντισηπτικά μαντηλάκια, θεραπεία για φουσκάλες, παυσίπονα και τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρειάζεσαι, θα σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής και προετοιμασμένος για τα πάντα.
  10. Άλλα αντικείμενα:
    Μπατόν πεζοπορίας: Παρέχουν σταθερότητα και στήριξη κατά τη διάρκεια απότομων αναβάσεων και καταβάσεων.
    Φακός (κεφαλής): Χρήσιμος για την πλοήγηση στα μονοπάτια κατά τις πολύ πρωινές ή βραδινές πεζοπορίες.
    Εντομοαπωθητικό: Κρατάει τα κουνούπια και άλλα έντομα μακριά, ειδικά σε δασώδεις περιοχές.

Αν χρειάζεσαι πιο συγκριμένες προτάσεις για τον εξοπλισμό σου, μην ανησυχείς! Σε όλα τα προγράμματά μας, θα βρεις στην ενότητα «εξοπλισμός» την πλήρη λίστα των απαραιτήτων αντικειμένων, ώστε να είσαι απόλυτα έτοιμος για την επόμενη σου περιπέτεια στην Ελλάδα!

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.