Τα 11 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας

  • Δευ 11 Δεκ 2023
    • Ελλάδα

Ήξερες ότι το 80% του ελληνικού εδάφους είναι ορεινό ή ημιορεινό; Ναι, μπορεί παγκοσμίως η Ελλάδα να έχει συνδεθεί με το μπλε της θάλασσας και τα λευκά σπιτάκια των νησιών, όμως στην πραγματικότητα είναι μία από τις ορεινότερες χώρες στην Ευρώπη! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού που τη γιορτάζουμε 11 Δεκεμβρίου, εξερευνούμε τα 11 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε την απερίγραπτη ομορφιά τους σε μερικές γραμμές.

  1. Όλυμπος 2.918 μ.

Με κορυφή τον Μύτικα στα 2.918 μέτρα, ο Όλυμπος είναι πολύ περισσότερα από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Είναι ένα μέρος που θα σε μαγέψει με την ομορφιά του, είτε τον εξερευνήσεις πεζοπορώντας μέχρι την κορυφή είτε απολαύσεις τη θέα του από τους πρόποδες. Το «βουνό των Θεών» είναι το δεύτερο σε ύψος Βουνό στα Βαλκάνια (το πρώτο είναι η Ρίλα στη Βουλγαρία) και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, που τον επισκέπονται για να ανακαλύψουν τα μοναπάτια του και να βιώσουν τη μυστηριακή αίσθηση της "κατοικίας των Θεών".

  1. Σμόλικας 2.637 μ.

Ο Σμόλικας, που βρίσκεται στο γραφικό βόρειο τμήμα των Ιωαννίνων και στο δυτικό τμήμα των Γρεβενών, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Mε μέγιστο υψόμετρο την κορυφή του Γέρος στα 2.637 μέτρα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περίφημης οροσειράς της Πίνδου που κοσμεί όλη τη δυτική Ελλάδα. Από το βουνό του πηγάζουν οι ζωτικοί παραπόταμοι του Αλιάκμονα, χαρίζοντας στο γύρω τοπίο τα ζωογόνα νερά τους, ενώ ανάμεσα στις πλαγιές του βρίσκονται γοητευτικά ορεινά χωριά, όπως η περίφημη Σαμαρίνα και η Σμίξη, που αποπνέουν την αυθεντική γοητεία της αγροτικής Ελλάδας. Επιπλέον, στα όρια του Σμόλικα, βρίσκεται η περίφημη Δρακόλιμνη, μια εκπληκτική αλπική λίμνη που αιχμαλωτίζει τις καρδιές αμέτρητων πεζοπόρων αλλά και φωτογράφων.

  1. Βόρας 2.524 μ.

Στο βόρειο τμήμα του νομού Πέλλας βρίσκεται ο Βόρας, ένα μαγευτικό βουνό που διεκδικεί περήφανα την τρίτη ψηλότερη κορυφή της χώρας. Με το μεγαλείο του να εκτείνεται ως τα όρια της Φλώρινας, ο Βόρας συνεχίζει βόρεια και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Εκεί θα βρείτε και το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν που προελκύει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, υποσχόμενο συναρπαστικές περιπέτειες. Στην ανώτερη κορυφή του στα 2.524 μέτρα, υπάρχει και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που αποτελεί φόρο τιμής στους Σέρβους πολεμιστές που θυσίασαν τη ζωή τους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  1. Γράμμος 2.520 μ.

Ο Γράμμος, το τέταρτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, φτάνει ως το εντυπωσιακό ύψος των 2.520 μέτρων, χάρη στην ανώτερη κορυφή του, την Τσούκα Πέτσικ. Αναπόσπαστο μέρος της οροσειράς της Πίνδου, ο Γράμμος εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων, καταλαμβάνοντας το βορειοανατολικό τμήμα των Ιωαννίνων, τη νοτιοδυτική περιοχή της Καστοριάς, ακόμη και ένα τμήμα της νοτιοανατολικής Αλβανίας. Στον Γράμμο βρίσκεται και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, που προσπαθεί να φωτίσει την πλούσια ιστορία της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το φυσικό μεγαλείο αυτής της ορεινής έκτασης.

  1. Γκιώνα 2.510 μ.

Η Γκιώνα, γνωστή στην αρχαιότητα και ως Ασέληνον Όρος, είναι το υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας, με υψηλότερη κουρυφή την Πυραμίδα στα 2.510 μέτρα. Σύμφωνα με τον σχετικό μύθο, στο όρος κατοικούσε ένας βοσκός, ο Ενδυμίων, και όταν πήγαινε η ημίθεα Σελήνη να τον συναντήσει, στις παρυφές του βουνού, άφηνε τον κόσμο χωρίς φεγγάρι. Η Γκιώνα είναι τοποθετημένη στη Φωκίδα, ανάμεσα στον Παρνασσό και τα Βαρδούσια και έχει χαρακτήρα καθαρά αλπικό, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς.

  1. Τύμφη 2.497 μ.

Η Τύμφη, βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου, υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη, με ανώτερη κορυφή της την Γκαμήλα στα 2.497 μέτρα. Είναι το έκτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και στα οροπέδια της θα συναντήσετε γραφικές αλπικές λίμνες, με διασημότερη την εντυπωσιακή Δρακόλιμνη, την οποία προσεγγίζουν χιλιάδες πεζοπόροι κάθε χρόνο. Ο ορεινός όγκος της Τύμφης είναι σχεδόν άδενδρος και ως επί το πλείστον απόκρημνος ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του.

  1. Βαρδούσια 2.495 μ.

Τα Βαρδούσια, που βρίσκονται στη βορειοδυτική περιοχή της Φωκίδας και απλώνονται ως στη Φθιώτιδα, είναι μια από τις ελάχιστες αλπικές οροσειρές της Ελλάδας και αγκαλιάζουν το νοτιότερο άκρο της Πίνδου. Η κορυφή τους, ο Κόρακας, ανεβαίνει σε ένα εντυπωσιακό ύψος 2.495 μέτρων.Tα Βαρδούσια σαγηνεύουν με τις τρεις ομάδες κορυφών: τη βόρεια, με ομαλές κορυφές, τη δυτική, με μια σειρά από ανεξάρτητες απόκρυμνες κορυφές και τη νότια, που είναι η ψηλότερη και αποκαλύπτει μια μεγάλη κάθετη κορυφογραμμή.

  1. Παρνασσός 2.457 μ.

Με υψηλότερη κορυφή τη Λιάκουρα στα 2.457 μέτρα, ο διάσημος Παρνασσός είναι το όγδοο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Λέγεται ότι οφείλει το όνομα του στον μυθικό ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη. Η σύνδεση του με την ελληνική μυθολογία δεν σταματά εκεί όμως, καθώς στους πρόποδες του θα συναντήσετε το ξακουστό μαντείο των Δελφών, τον «ομφαλό της γης», που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

  1. Ψηλορείτης 2.456 μ.

Η οροσειρά της Ίδης, γνωστότερη ως Ψηλορείτης, βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης, με υψηλότερη κορυφή των Τίμιο Σταυρό στα 2.456 μέτρα. Μοναδικά σπήλαια, βαθιά φαράγγια, χωριά που μοιάζουν να κρέμονται στην άκρη του γκρεμού, δάση και γυμνές αλπικές ζώνες συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό του Ψηλορείτη. Οι αρχαίοι Μινωίτες τον θεωρούσαν ιερό βουνό, ενώ το σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου, που βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο της Νίδας, συνδέθηκε με την ανατροφή του Δία.

  1. Λευκά Όρη 2.454 μ.

Τα Λευκά Όρη ή αλλιώς Μαδάρες βρίσκονται στη δυτική Κρήτη, κυρίως στο νομό Χανίων και διαθέτουν περισσότερες από πενήντα κορυφές άνω των 2.000 μέτρων. Με χαράδρες, φαράγγια, ράχες με επιβλητικούς βράχους και με θέα το Κρητικό και το Λυβικό Πέλαγος, τα Λευκά Όρη είναι δικαίως ένας απαιτητικός αλλά πολύ εντυπωσιακός ορεινός όγκος, που όλοι οι πεζοπόροι ανυπομονούν να εξερευνήσουν. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι οι Πάχνες, στα 2.454 μέτρα, μπορεί όμως κάποιος να απολαύσει τη θέα στις δύο γυαλιές (Κρητικό και Λυβικό Πέλαγος) και από χαμηλότερες κορυφές.

  1. Τζουμέρκα 2.429 μ.

Στο επιβλητικό ανάγλυφο της Πίνδου, θα συναντήσετε τα Τζουμέρκα, ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη. Αγκαλιάζοντας ένα σύνολο πετρόκτιστων χωριών και διαπερνώντας τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας, τα Τζουμέρκα είναι ένας συναρπαστικός τόπος για τους λάτρεις των βουνών και τους φυσιολάτρεις. Συρράκο, Καλαρρύτες και Κατσανοχώρια, και ανάμεσά τους, τα ποτάμια Άραχθος και Καλαρρύτης φτιάχνουν ένα βιότοπο μοναδικής γοητείας που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, αλλά και να θαυμάσει από ψηλά, στην υψηλότερη κορυφή την Κακαρδίτσα, με υψόμετρο τα 2.429 μέτρα.

Όποιος κι αν είναι ο επόμενος ορεινός προορισμός σας, έχουμε προτάσεις και δραστηριότητες για όλους! Φτιάξτε εδώ το δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα ή ανακαλύψτε τις δραστηριότητες μας ανά προορισμό.

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.