Τα αινιγματικά Δρακόσπιτα της Εύβοιας

  • Τρί 27 Φεβ 2024
    • Ιστορία & πολιτισμός

Τα μυστηριώδη Δρακόσπιτα έχουν γοητεύσει μελετητές και ερευνητές εδώ και αιώνες. Αυτά τα υπέροχα πέτρινα κτίρια, που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, στην Ελλάδα, στέκονται ψηλά εδώ και χιλιάδες χρόνια, μαγνητίζοντας τη φαντασία τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Σε αυτό το blog post, θα εξερευνήσουμε την προέλευση, την κατασκευή και τον σκοπό των Δρακόσπιτων, ρίχνοντας φως στην ιστορική και μυθική σημασία τους!

Προέλευση και κατασκευή

Τα Δρακόσπιτα, ή όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι Ντραγκά ή Δραγκά, είναι μεγαλιθικές κατασκευές που χρονολογούνται από την κλασική και την πρώιμη ελληνιστική περίοδο. Βρίσκονται κοντά στις πόλεις Στύρα, Κάρυστο και στην κορυφή της Όχης. Αυτά τα πέτρινα κτίρια κατασκευάστηκαν με ορθογώνιες, επιμήκεις πέτρες που στοιβάζονταν η μία πάνω στην άλλη χωρίς τη χρήση άλλων συνδετικών υλικών. Το βάρος των λίθων και μόνο συγκρατεί τις κατασκευές, ενώ μικρότερες πέτρες χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν τα κενά μεταξύ των μεγαλύτερων. Οι στέγες των Δρακόσπιτων είναι περίτεχνα κατασκευασμένες χρησιμοποιώντας ογκώδεις πέτρες που συγκλίνουν σταδιακά, σχηματίζοντας ένα μακρύ άνοιγμα που επιτρέπει την είσοδο του φωτός.

Παραδόξως, τα περισσότερα από τα Δρακόσπιτα παραμένουν σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας την χαρακτηριστική γκρίζα πέτρα της περιοχής και την απουσία άλλων οικοδομικών υλικών. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά σε μία από τις κατασκευές, αποκαλύφθηκαν οστά ζώων, θραύσματα κεραμικών και υπολείμματα θυσιών, γεγονός που υποδηλώνει τη θρησκευτική σημασία που συνδέεται με αυτά τα κτίρια.

Σκοπός και λειτουργία

Ο πραγματικός σκοπός και η λειτουργία των Δρακόσπιτων παραμένουν αντικείμενο συζήτησης και εικασιών μεταξύ ερευνητών και ειδικών. Έχουν προκύψει διάφορες θεωρίες σχετικά με την αρχική τους λειτουργία, που κυμαίνονται από τη θρησκευτική λατρεία έως τη γεωργική και στρατιωτική χρήση.

Μια ερμηνεία υποστηρίζει ότι τα Δρακόσπιτα ήταν χώροι θρησκευτικής λατρείας, αφιερωμένοι σε αρχαίες ελληνικές θεότητες όπως ο Δίας και η Ήρα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα κτίρια χρησίμευαν ως ιεροί ναοί ή ιερά όπου γίνονταν τελετές και τελετουργίες. Η παρουσία θρησκευτικών αντικειμένων και επιγραφών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών υποστηρίζει αυτή την υπόθεση.

Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι τα Δρακόσπιτα ήταν γεωργικές αποθήκες ή στρατιωτικές κατασκευές. Πιστεύεται ότι μπορεί να χρησίμευαν ως σιταποθήκες για την αποθήκευση των καλλιεργειών ή ως φρούρια για την προστασία των γύρω περιοχών. Οι στρατηγικές θέσεις αυτών των κτιρίων, που επέβλεπαν τις γειτονικές περιοχές, υποστηρίζουν την ιδέα της στρατιωτικής τους λειτουργίας.

Σημαντικές τοποθεσίες

Ανάμεσα στις πολυάριθμες κατασκευές των Δρακόσπιτων, τρεις τοποθεσίες ξεχωρίζουν ως αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτών των αρχαίων αρχιτεκτονικών θαυμάτων.

  1. Όρος Όχη: Το Δρακόσπιτο της Όχης βρίσκεται στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στην οροσειρά Όχη. Με διαστάσεις 12,7 x 7,7 μέτρα, η δομή αυτή διαθέτει μονολιθική είσοδο και κατώφλι. Η πέτρινη οροφή, κατασκευασμένη με τη χρήση μεγάλων όγκων, συγκλίνει σταδιακά, αφήνοντας ένα μακρύ άνοιγμα που επιτρέπει τη διείσδυση του φυσικού φωτός. Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν μέσα σε αυτή τη δομή χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 2ο-1ο αιώνα π.Χ., γεγονός που εδραιώνει περαιτέρω τη σημασία της ως τόπου λατρείας του Δία και της Ήρας.
  2. Πάλλη-Λάκκα στα Στύρα: Το συγκρότημα στην Πάλλη-Λάκκα, που βρίσκεται κοντά στα Στύρα, αποτελείται από τρία κτίρια γεωργικού τύπου. Οι κατασκευές αυτές, που χρονολογούνται από την κλασική έως την πρώιμη ελληνιστική περίοδο, αποτελούν τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα Δρακόσπιτων στην περιοχή.
  3. Νιμποριό στα Στύρα: Το Νιμποριό, ένα τυπικό Δρακόσπιτο που μοιάζει με πύργο, έχει διαστάσεις 6,5 x 7,4 μέτρα. Διαθέτει τοιχοποιία τραπεζοειδούς σχήματος και είσοδο στη δυτική πλευρά. Όπως και τα άλλα Δρακόσπιτα, ο σκοπός του Νιμποριού παραμένει μυστήριο, αλλά οι θεωρίες κυμαίνονται από το να είναι βωμός, γεωργικό κτήμα ή ακόμη και κατοικία για τους Ρωμαίους στρατιώτες που φρουρούσαν τα τοπικά λατομεία. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

❓ Συχνές ερωτήσεις 

Για τι είναι γνωστά τα διάσημα Δρακόσπιτα;

Είναι διάσημα για τη μεγαλιθική τους κατασκευή και το μυστήριο που τα περιβάλλει. Αυτά τα αρχαία πέτρινα κτίρια έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία όλων όσων τα συναντούν.

Πόσες κατασκευές Δρακόσπιτων βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Εύβοιας;

Στο νότιο τμήμα της Εύβοιας υπάρχουν συνολικά 23 κατασκευές Δρακόσπιτων, οι οποίες είναι κατανεμημένες σε τοποθεσίες όπως τα Στύρα, η Κάρυστος και το όρος Όχη.

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των Δρακόσπιτων;

Τα Δρακόσπιτα χαρακτηρίζονται από την απουσία θεμελίων και τα περίπλοκα σχεδιασμένα συστήματα στέγασης. Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από ορθογώνιες πέτρες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη, με τα κενά να γεμίζουν με μικρότερες πέτρες. 

Τα Δρακόσπιτα λειτουργούν ως ένα παράθυρο στο παρελθόν, υπενθυμίζοντάς μας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έχει διαμορφώσει τον κόσμο μας σήμερα!

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.