Trekking Hellas logo

Ισλανδία

Ισλανδία

9ήμερο Οκτωβρίου

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
22 - 30 Οκτωβρίου 2022
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
2
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
9 Ημέρες
Ισλανδία
Τιμή από €1360
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 1360 - ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σύνοψη

Η Ισλανδία είναι ένα νησί απόκοσμο, στα όρια του Αρκτικού Κύκλου, που αποτελεί όνειρο κάθε ανήσυχου ταξιδευτή. Κατατάσσεται στην πρώτη θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, δεν διαθέτει καν στρατό, όλη η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ το 2016 κατατάχθηκε στην 9η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο αναφορικά με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτίζεται με το νησί Θούλη που ανακάλυψε ο Πυθέας τον 4ο αι. ΠΚΧ, οι κάτοικοί της είναι απόγονοι των Βίκιγκς και ο πολιτισμός τους διαμορφώθηκε από την Σκανδιναβική κληρονομιά που έφεραν μαζί τους.

Είναι ένα νησί με πολύ μεγάλο αριθμό εκπληκτικών αξιοθέατων όλων των ειδών, όπως ηφαιστειακά πεδία γεμάτα ροές λάβας, κρατήρες, φουμαρόλες, θερμοπίδακες, αναβράζουσες λίμνες λάσπης, βασαλτικά πετρώματα, καταρράκτες (περίπου δέκα χιλιάδες), απόκρημνες ακτές, αλλά και παγετώνες, παγοσπηλιές, εθνικά πάρκα και γεωπάρκα, γραφικά ψαροχώρια, φαράγγια, λίμνες με παγόβουνα, θερμές πηγές, παραλίες, βραχώδεις ακτές και τόσα άλλα.

Κάθε πρόγραμμα που προτείνουμε έχει τον δικό του χαρακτήρα και είναι προσαρμοσμένο στην κάθε εποχή, περιλαμβάνοντας τα σημαντικότερα αξιοθέατα κάθε εποχής. Άλλη εποχή θα πάμε για να δούμε φάλαινες ή puffin, άλλη εποχή για πεζοπορία στα highland, άλλη για το βόρειο σέλας και άλλη για να μπούμε σε μια σπηλιά πάγου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για τις δυνατότητες και τις συνθήκες του Οκτωβρίου και συνδυάζει επίσκεψη σε ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπία και αξιοθέατα της Νότιας Ισλανδίας, όπως καταρράκτες, γεωθερμικά πεδία, θερμές πηγές, κρατήρες, παγετώνες και άλλα. Και όλα αυτά συνδυασμένα με πορείες μικρές ή μεγαλύτερες που μας φέρνουν στις κρυφές γωνιές κάθε τόπου, ακόμη και μακριά από την πολυκοσμία των κλασικών διαδρομών.

Στο πρόγραμμα έχουμε εντάξει και επίσκεψη στην νέα έκρηξη του ηφαιστείου Geldingadalir που ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου και αν κρίνουμε από την πορεία της έκρηξης του 2021, μάλλον θα διαρκέσει για μήνες. Την εποχή δε αυτή, θα επιχειρήσουμε επανειλημμένως και την παρατήρηση του εντυπωσιακού φαινομένου με το βόρειο σέλας.

Ένα πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν την παρέα, την φύση, την δράση και την εξερεύνηση και επιθυμούν να σχηματίσουν μια αντιπροσωπευτική άποψη για την Ισλανδία.

 

Highlights

•  Πορεία παρατήρησης από απόσταση αναπνοής, της πρόσφατης έκρηξης του ηφαιστείου Geldingadalir. Η έκρηξη εξελίσσεται χωρίς εξάρσεις, σε μια κοιλάδα που επιτρέπει την παρατήρησή της από ασφαλείς κοντινές πλαγιές, γεγονός που προσφέρει αφενός ένα εντυπωσιακό θέαμα, αφετέρου ασφάλεια παρατήρησης. Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα επίσκεψης σε διαφορετικές ημέρες, αξιοποιώντας στο έπακρο τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
•  Παρατήρηση του βόρειου σέλαως σε διαφορετικές νύχτες, καθώς αρκετά καταλύματα έχουν επιλεγεί με απομονωμένες περιοχές χωρίς φωτορύπανση.
•  Πορεία με την χρήση ορειβατικού εξοπλισμού, στον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης, τον παγετώνα Vatnajokull, και είσοδο σε σπηλιά μπλε πάγου.
•  Κρουαζιέρα με αμφίβιο σκάφος στην Λίμνη Jokulsarlon, γεμάτη με επιπλέοντα παγόβουνα.
•  Επίσκεψη εντυπωσιακών καταρρακτών, ορισμένοι από τους οποίους επιτρέπουν στους τολμηρούς να περάσουν στο πίσω μέρος της πτώσης των νερών.
•  Επίσκεψη σε αποικία από φώκιες, και παρατήρησή τους από πολύ κοντινή απόσταση, στα όρια του επιτρεπτού.
•  Πορείες σε αξιοθέατα στο Εθνικό Πάρκο Skaftafell και το Γεωπάρκο Katla.
•  Επίσκεψη στα αξιοθέατα και την αγορά του Reykjavik, μια όμορφη και γραφική πόλη με πλούσια ζωή.

Ημέρα 1η
Πτήση Αθήνα – Ισλανδία
Ημέρα 2η
Ηφαίστειο Geldingadalir, Reykjavik
Ημέρα 3η
Χερσόνησος Snaefellsnes, Arnarstapi, Londarangar, Kirkjufell
Ημέρα 4η
Thingvellir, Strokkur, Gullfoss
Ημέρα 5η
Καταρράκτες και ακτές Νότιας Ισλανδίας
Ημέρα 6η
Φαράγγι Fjadrargljufur, Skaftafell, Hofn
Ημέρα 7η
Λίμνη Jokulsarlon, παγετώνας Vatnajokull και σπηλιά πάγου
Ημέρα 8η
Χερσόνησος Reykjanes, ηφαίστειο Geldingadalir, Reykjavik
Ημέρα 9η
πτήση επιστροφής

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

Ημέρα 1η, Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Πτήση Αθήνα - Ισλανδία

Πτήση από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Keflavik. Προτεινόμενη πτήση με την Lufthansa με ώρα αναχώρησης 15:45 και άφιξης 00:50 μετά τα μεσάνυχτα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Ημέρα 2η, Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Άφιξη στην Ισλανδία, Reykjavik

Μετά το πρωινό και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, αναχωρούμε για επίσκεψη στο ηφαίστειο Geldingadalir. Η διαδρομή έχει μήκος 5,5 χλμ κάθε κατεύθυνση, και απαιτεί πορεία 2 + 2 ώρες.

Αν ο καιρός δεν επιτρέπει την επίσκεψη στο ηφαίστειο, θα γίνει η εκδρομή στα αξιοθέατα της 4ης ημέρας, Thingvellir, Strokkur Geysir & Gullfoss.

Επιστροφή  στο Reykjavik και απογευματινή πεζοπορική βόλτα σε αξιοθέατα (Hallgrimskirkja, Hofdi Hus, Sun Voyager, κ.ά.) και την αγορά της πόλης.

Ημέρα 3η, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Χερσόνησος Snaefellsnes

Το πρωί αναχωρούμε προς τον βορρά για να επισκεφθούμε την χερσόνησο Snaefellsnes, βορειοδυτικά από το Ρέικιαβικ. Η πρώτη μας στάση θα γίνει σε μια ακτή γεμάτη βράχια για να δούμε φώκιες να ξεκουράζονται νωχελικά επάνω στα βράχια. Συνεχίζοντας θα εξερευνήσουμε τις βασαλτικές ακτές στο Arnarstapi, καθώς και τις εντυπωσιακές βραχώδεις ακτές Londarangar σχηματισμένες από μαύρη λάβα. Εδώ θα περπατήσουμε σε ένα μονοπάτι κατά μήκος των ακτών που προσφέρει πανέμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Συνεχίζουμε βόρεια για να κάνουμε τον γύρο της χερσονήσου, φτάνοντας στους καταρράκτες Kirkjufell με το χαρακτηριστικό βουνό πίσω τους.
Τέλος, καταλήγουμε για διαμονή σε μια τουριστική κατοικία (πρωινό έξτρα).

Ημέρα 4η, Τρίτη 25 Οκτωβρίου. Thingvellir – Strokkur - Gullfoss

Αναχωρούμε για το μεγαλύτερο ρήγμα της Ισλανδίας στο εθνικό πάρκο Thingvellir. Στο σημείο αυτό θα περπατήσουμε σε ένα φανερό τμήμα του ρήγματος της μεγάλης μεσοατλαντικής ράχης η οποία σχηματίστηκε από τον διαχωρισμό των δυο τεκτονικών πλακών Βορειοαμερικανική με Ευρασιατική, και θα επισκεφθούμε την περιοχή όπου ιδρύθηκε το πρώτο κοινοβούλιο στην Ισλανδία (μνημείο Unesco).

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το φημισμένο γκέιζερ Strokkur, το οποίο ενεργοποιείται κάθε λίγα λεπτά εκτοξεύοντας καυτό νερό και υδρατμούς. Εναλλακτικά θα γίνει σήμερα η εκδρομή στο ηφαίστειο.

Συνεχίζοντας θα φτάσουμε στον καταρράκτη Gullfoss, τον οποίο και θα παρατηρήσουμε από διάφορες πλευρές. Διαμονή σε ξενοδοχείο, σε δίκλινα δωμάτια με μπάνιο (πρωινό έξτρα)

Ημέρα 5η, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου. Καταρράκτες και ακτές Νότιας Ισλανδίας

Η ημέρα ξεκινάει με την επίσκεψη ορισμένων από τους γνωστότερους καταρράκτες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, ξεκινώντας από τον Seljalandsfoss και τον κρυμμένο Gljufrabui. Ακολουθεί ο Skogafoss όπου έχουμε τη δυνατότητα πορείας από ένα βατό μονοπάτι που ακολουθεί ανάντι την ροή του ποταμού και ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο μας μποροπύμε να επισκεφθούμε και τον καταρράκτη Kvernufoss. Σε κάποιους από αυτούς τους καταρράκτες έχουμε την δυνατότητα να περάσουμε στο πίσω μέρος της πτώσης του νερού αποκτώντας μια εντυπωσιακή οπτική τους
Στη συνέχεια θα εξερευνήσουμε τις βραχώδεις ακτές Dyrholaey και την φημισμένη Μαύρη Παραλία με την βασαλτική σπηλιά Halsanefshellir.

Τέλος, καταλήγουμε για διανυκτέρευση στην περιοχή του γεωπάρκου Catla σε δίκλινα δωμάτια με μπάνιο και πρωινό

Ημέρα 6η, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Skaftafell - Hofn

Συνεχίζουμε προς ένα άλλο σημείο του Γεωπάρκου Katla όπου θα περπατήσουμε στο χείλος του φαραγγιού Fjadrargljufur και στα πεδία λάβας του γεωπάρκου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Εθνικό Πάρκο Skaftafell, όπου θα πραγματοποιήσουμε πορεία δυο ωρών μέχρι τον καταρράκτη Svartifoss που πέφτει από μαύρα βασαλτικά βράχια.
Τέλος καταλήγουμε στο Hofn όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο, σε δίκλινα δωμάτια με μπάνιο και πρωινό. Το Hofn στο παρελθόν ήταν φημισμένο για την παραγωγή καραβίδων, ωστόσο η κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών την έχει περιορίσει αισθητά, παραμένει όμως ένας προορισμός φημισμένος για τα εστιατόρια Ισλανδικής γαστρονομίας.

Ημέρα 7η, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Λίμνη Jokulsarlon – παγετώνας Vatnajokull

Η λίμνη Jokulsarlon είναι μια εντυπωσιακή παγετωνική λίμνη που άρχισε να δημιουργείται περίπου το 1935, όταν άρχισε να λειώνει ο παγετώνας Vatnajokull. Νωρίτερα ο παγετώνας έφτανε μέχρι την θάλασσα, ενώ σήμερα με την κλιματική αλλαγή περιορίστηκε αισθητά, αφήνοντας πίσω του μια εντυπωσιακή λίμνη γεμάτη με μοναδικές εικόνες με επιπλέοντα παγόβουνα και φώκιες να κυνηγούν. Φτάνοντας εκεί το πρωί, όσοι το επιθυμούν θα πάρουν μέρος σε μια εκδρομή με super jeep στον παγετώνα Vatnajokull, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης. Φορώντας στα παπούτσια κραμπόν (καρφιά πάγου) θα περπατήσουμε επάνω στον παγετώνα και θα μπούμε σε κάποια από τις σπηλιές μπλε πάγου που προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες από το εσωτερικό του παγετώνα. Στη συνέχεια με όλη την ομάδα θα εξερευνήσουμε την λίμνη με αμφίβιο σκάφος το οποίο μας επιτρέπει να περάσουμε ανάμεσα απο τα παγόβουνα. Τέλος, θα περπατήσουμε στην Diamond Beach, την παραλία στην έξοδο των νερών της λίμνης Jokulsarlon, όπου ξεβράζονται κομμάτια διάφανου πάγου που λαμπυρίζουν σαν διαμάντια. Στη συνέχεια κινούμαστε δυτικά για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο χωριό Hella, σε δίκλινα δωμάτια με μπάνιο και πρωινό.

Ημέρα 8η, Σάββατο 29 Οκτωβρίου. Χερσόνησος Reykjanes - ηφαίστειο Geldingadalir

Στην περίπτωση που δεν έγινε εφικτή η ανάβαση στο ηφαίστειο Geldingadalir στις προηγούμενες προσπάθειες, τότε η εκδρομή αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Διαφορετικά επισκεπτόμαστε άλλα αξιοθέατα στην Χερσόνησο Reykjanes, μεταξύ των οποίων και την Blue Lagoon. Το απόγευμα καταλήγουμε στο Reykjavik για τις τελευταίες βόλτες και τα ψώνια μας, καθώς και το βραδινό φαγητό μας. Αργά το βράδυ αναχωρούμε για το αεροδρόμιο, όπου θα πρέπει να έχουμε φτάσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ημέρα 9η, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, πτήση επιστροφής

Αφού ολοκληρώσουμε τις μεταμεσονύχτιες διαδικασίες  check in, στη 01:40 αναχωρούμε για την Ελλάδα μέσω Μονάχου.

Άφιξη στην Αθήνα στις 14:45 μετά το μεσημέρι

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

ΕΚΤΑΣΗ
103.000 τ.χλμ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
360.000
ΝΟΜΙΣΜΑ
Ισλανδική κορώνα (ISK) (ισοτιμία 1€ = ~ 140 ISK)
ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ
Μέση ηλικία πληθυσμού: 35,6 έτη
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ
GMT (Διαφορά από Ελλάδα -2 τον χειμώνα, - 3 το καλοκαίρι)

Κόστος συμμετοχής

  • 1.660 € (για 6 συμμετέχοντες)
  • 1.580 € (για 7 συμμετέχοντες)
  • 1.360 € (για 8 συμμετέχοντες)

Γενικές πληροφορίες

Μετακινήσεις

Οι τοπικές μετακινήσεις γίνονται με minibus 9 θέσεων. Με τον τρόπο αυτό έχουμε απολύτως ευέλικτο πρόγραμμα ώστε να προσθέτουμε επισκέψεις ή να κυνηγάμε το βόρειο σέλας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Τα αεροπορικά εισιτήρια δεν περιλαμβάνονται στην τιμή. Την έκδοσή τους μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει μόνος του, ή να την αναθέσει στο γραφείο μας, ρωτήστε μας για τις διαθέσιμες επιλογές.

Διαμονή

Η διαμονή γίνεται σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα  σε δίκλινα δωμάτια. Ορισμένα από τα καταλύματα αφορούν σε παραθεριστικές κατοικίες όπου η διαμονή γίνεται για όλο το γκρουπ με κοινό μπάνιο, ενώ σε άλλα καταλύματα τα μπάνια είναι ιδιωτικά. Η επιλογή των καταλυμάτων έγινε με πρωταρχικό κριτήριο να εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα, και ορισμένα επιλέχθηκαν σε απομονωμένες περιοχές με μικρή φωτιστική ρύπανση ώστε να έχουμε αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης του βόρειου σέλαως. 

Διατροφή

Το φαγητό δεν περιλαμβάνεται στην τιμή. Μπορεί να γίνεται είτε σε εστιατόρια, είτε να μαγειρεύουμε μόνοι μας στα καταλύματα που διαθέτουν κουζίνες, είτε με προμήθειες από supermarket της διαδρομής. Το κόστος ενός γεύματος στα εστιατόρια είναι περίπου 20-50 € ανάλογα τις επιλογές.

Ασφάλεια / ασφάλιση

Στις αβέβαιες εποχές που διανύουμε, συνιστούμε ανεπιφύλακτα την αγορά μιας ταξιδιωτικής ασφάλειας, η οποία θα σας προφυλάξει τόσο από απρόοπτες καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τον covid-19, όσο και άλλα απρόοπτα υγείας (π.χ. τραυματισμό σε κάποια πορεία ο οποίος απαιτήσει μεταφορά και νοσηλεία), απώλεια κάποιας πτήσης και άλλες περιπτώσεις, ακόμη και κάλυψη ολικής ακύρωσης του ταξιδιού για κάποια από τις καλυπτόμενες καλύψεις. Ακολουθείστε το παρακάτω link για να επικοινωνήσετε με τον ταξιδιωτικό μας σύμβουλο και να οργανώσετε σωστά το πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Ταξιδιωτική Ασφάλιση από την Trekking Hellas - Ταξιδιωτική Ασφάλιση (addvalue.gr)

Κράτηση θέσης
Για την κράτηση θέσης θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής που αναφέρονται στην Φόρμα Συμμετοχής, και εφόσον τους αποδέχεστε, μετά να συμπληρώσετε την φόρμα στο λινκ https://forms.gle/JYY58M7Evr3Cwx4c8

Μετά την συμπλήρωση της φόρμας και σε διάστημα 3 ημερών θα πρέπει να στείλετε μια προκαταβολή 500 €. Η εξόφληση του ταξιδιού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι ένα μήνα πριν την αναχώρηση. Τα αεροπορικά εισιτήρια στην περίπτωση που την έκδοσή τους αναλάβει το γραφείο μας, θα πρέπει να προπληρωθούν. Τυχόν ακύρωση των αεροπορικών εισιτηρίων, υπόκειται στους όρους και περιορισμούς κάθε αεροπορικής εταιρείας και δεν καλύπτονται από τους όρους ακύρωσης του υπόλοιπου πακέτου.

Αλλαγή προγράμματος
Καθώς η Ισλανδία είναι ένας προορισμός με συχνά απρόοπτες καταστάσεις λόγω καιρού ή άλλες, το πρόγραμμα που περιγράφεται παραπάνω είναι ενδεικτικό. Ανάλογα με τις συνθήκες και την φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων, ο συνοδός διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το πρόγραμμα ή να μην επιτρέψει την συμμετοχή κάποιου σε κάποια από τις δραστηριότητες που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση ή εξοικείωση κίνησης σε δύσκολο τερέν.

Φιλοδωρήματα
Τα φιλοδωρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις (καταλύματα, εστιατόρια, κλπ) είναι προαιρετικά και στην κρίση κάθε συμμετέχοντα.
Προτείνουμε ωστόσο να συμπεριλάβετε στον οικονομικό σας προγραμματισμό κάποιο φιλοδώρημα προς τον συνοδό, ανάλογο με την ικανοποίηση που θα προσφέρει στον κάθε συμμετέχοντα.

Εξοπλισμός

Ισλανδία

9ήμερο Οκτωβρίου

Κόστος από €1360

ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.