Trekking Hellas logo

Olympus Mythical Trek - 4ήμερο

Olympus Mythical Trek - 4ήμερο

Στα χνάρια του Ultra race Olympus Mythical Trail

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
20 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
4 ημέρες
Olympus Mythical Trek - 4ήμερο
Τιμή από €450
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 450 - ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!

Σύνοψη

To Olympus Mythical Trek δεν είναι ένα απλό πεζοπορικό τετραήμερο! Είναι μια διαφορετική πεζοπορική εμπειρία στα χνάρια του πιο απαιτητικού αγώνα Ultra trail στον Όλυμπο και στην Ελλάδα, του Olympus Mythical trail 102 χιλιομέτρων με 6500μ υψομετρική.

Το συγκεκριμένο trekking tour έχει το μοναδικό προνόμιο να μας ταξιδεύει στο βουνό των θεών διασχίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του Ολύμπου, από άγνωστα κυρίως μονοπάτια και σε υψόμετρα που αντιπροσωπεύουν το σύνολο του βουνού, από τους πρόποδες μέχρι τις κορυφές, στα 2900 μέτρα! Απευθύνεται σε πεζοπόρους  με καλή φυσική κατάσταση που θέλουν να περιπλανηθούν και να γνωρίσουν την αθέατη μα τόσο όμορφη άγνωστη πλευρά του μυθικού βουνού! Που αναζητούν το διαφορετικό, την πρόκληση και την περιπέτεια.

Ημέρα 1η
Λάκκος 270μ - Οροπέδιο Μουσών 2700μ (24χλμ)
Ημέρα 2η
Οροπέδιο Μουσών 2700μ – Καρυά (Σέλωμα) 1160μ (23χλμ)
Ημέρα 3η
Σέλωμα Καρυάς 1160μ – Αη γιάννης 600μ (23χλμ)
Ημέρα 4η
Αη γιάννης 600μ – Λιτόχωρο (Λάκκος) 270μ (32χλμ)

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

Λάκκος 270μ - Οροπέδιο Μουσών 2700μ (24χλμ)

Ξεκινώντας από την τοποθεσία Λάκκος στο Λιτόχωρο , ακολουθούμε το μονοπάτι του αγώνα “Mythical” και κερδίζουμε υψόμετρο σχετικά γρήγορα, φτάνοντας στην Ζηλνιά 700μ και στου Χαντόλια 960μ. Στα πρώτα 5 χλμ φτάνουμε στο πρώτο από τα πολλά καταφύγια της διαδρομής, αυτό στην τοποθεσία Σταυρός (950μ), για να συνεχίσουμε προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς (1000μ) σε 14χλμ. Από εκεί μπαίνουμε σιγά-σιγά στο κυρίως μενού της ημέρας, αφού από την Κορομηλιά συνεχίζουμε ανηφορικά μέσα από πυκνό δάσος για Πετρόστρουγκα 1940μ, όπου και το ομώνυμο καταφύγιο, σε 19χλμ. Ακόμα πιο πάνω, μπαίνουμε στην αλπική ζώνη του βουνού, όπου το δάσος σταδιακά εξαφανίζεται παραχωρώντας τη θέση του σε γυμνές εκτάσεις. Από τη ράχη της Σκούρτας (2485μ) φτάνουμε στο Οροπέδιο Μουσών στα 2700μ όπου θα κάνουμε την πρώτη μας διανυκτέρευση στο καταφύγιο Αποστολίδης (2700μ) ή Κάκκαλος (2650μ)

 • Συνολική απόσταση: 24 χλμ - Συνολική ανάβαση: 2900+ μέτρα
 • Ώρες πεζοπορίας: 10-12, Δυσκολία: 4/5

Οροπέδιο Μουσών 2700μ – Καρυά (Σέλωμα) 1160μ (23χλμ)

Η δεύτερη μέρα μας θα είναι άκρως αλπική, σχεδόν σε όλο το μέρος της! Μετά από ένα δυνατό πρωινό στο καταφύγιο, ξεκινάμε από το Οροπέδιο Μουσών την πορεία με νότια κατεύθυνση. Ακολουθούμε το μονοπάτι στην τοποθεσία Ζωνάρια, περνώντας κάτω από τις ψηλές κορυφές που δεσπόζουν εντυπωσιακές στην περιοχή. Μετά από ένα σύντομο κατήφορο με θέα που κόβει την ανάσα αλλά και φτάνει μέχρι τις ακτές του Αιγαίου Πελάγους, ανηφορίζουμε και πάλι, απότομα αυτή τη φορά από το μονοπάτι με το χαρακτηριστικό όνομα «Γολγοθάς» με προορισμό την κορυφή Σκολιό 2905μ (το ψηλότερο σημείο της 4ήμερης πεζοπορίας μας) Από το Σκολιό συνεχίζουμε στο αλπικό πεδίο του βουνού στην κορυφή Άγιος Αντώνιος (2817μ) και με απότομο κατήφορο φτάνουμε σύντομα στο καταφύγιο ανάγκης «Μιγκοτζίδης» στα 2350μ. Ακολουθούν απέραντες εκτάσεις αλπικών λιβαδιών στην περιοχή με την ονομασία «Μπάρα» μέχρι το διάσελο Μεταμόρφωσης 2510μ στο 13χλμ της μέρας (37 συνολικά). Από το διάσελο αρχίζει η μεγάλη κατάβαση, ακολουθώντας το μονοπάτι με τον κωδικό Ο2 και την ονομασία «Σαράντα Καγκέλια», με νότια κατεύθυνση μέχρι την «Χαρβαλόβρυση» 1300μ και από εκεί με ανατολική κατεύθυνση στην τοποθεσία Σέλωμα, στα 1160μ, στα 23χλμ πορείας (47 συνολικά από την αρχή). Εδώ βρίσκεται ο τερματισμός της δεύτερης μέρας πορείας μας. Αυτοκίνητα της Trekking Hellas θα μας μεταφέρουν στο χωριό Καρυά ή Σκαμνιά, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε τοπικό Ξενώνα. Εδώ θα μας περιμένουν σάκοι ανεφοδιασμού (drop-bags) που θα έχει παραδώσει ο καθένας στους διοργανωτές πριν το ξεκίνημα της πορείας και στο οποίο μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα επιλογής του καθενός (ρουχισμός κλπ).

 • Συνολική απόσταση: 47 χλμ (Ημερήσια 23 χλμ) - Συνολική ανάβαση: 3700+ μέτρα (Ημερήσια 800+)
 • Ώρες πεζοπορίας: 7-8 , Δυσκολία: 4/5

Σέλωμα Καρυάς 1160μ – Αη γιάννης 600μ (23χλμ)

Η τρίτη μέρα της πορείας μας είναι και η πιο εύκολη! Ξεκινάμε από το Σέλωμα και με ανατολική κατεύθυνση συναντούμε σε 3 χλμ τη χαρακτηριστική βρύση με το παγωμένο νερό στην τοποθεσία Μπιχτέσι (1270μ). Μεγάλα κτηνοτροφικά λιβάδια απλώνονται στην περιοχή με έντονα τα σημάδια παρουσίας ζώων και ανθρώπων εκεί. Σύντομα μπαίνουμε και πάλι σε καλογραμμένο μονοπάτι σε πυκνό δάσος, χωρίς όμως κλίσεις, σχεδόν επίπεδο. Το μονοπάτι μετά από 3χλμ από τη βρύση στενεύει και γίνεται πιο άγριο ενώ ξεκινούν οι πρώτοι ανήφοροι στο Μεγάλο Πλάι. Δάσος πεύκου αλλά και οξιάς κυριαρχούν σε αυτήν την περιοχή με μέσο υψόμετρο τα 1300 μέτρα. Μετά από 12 χλμ πορείας φτάνουμε σε ένα ακόμα καταφύγιο, στην τοποθεσία Πηγάδι, στα 1410μ.

Συνεχίζουμε σε δασικό δρόμο και μπαίνουμε σε που κινείται για αρκετά χιλιόμετρα χωρίς κλίσεις, σχεδόν επίπεδα, στο Δάσος της Μάλτας. Εδώ κυριαρχεί η βλάστηση οξιάς και το τοπίο τριγύρω είναι ειδυλλιακό. Για 6 χλμ συνεχίζουμε σε ένα καλογραμμένο μονοπάτι μέσα σε πυκνή βλάστηση, για να βγούμε στο τέλος σε χωματόδρομο, όπου και ρυάκι με δροσερό, πόσιμο νερό. Εδώ είναι η τοποθεσία Σκανδαλιάρα, στα 19χλμ από το ξεκίνημα της ημέρας. Τα επόμενα 2χλμ κινούνται πάνω στο δασικό δρόμο, με ανατολική κατεύθυνση, προς το Λιτόχωρο. Συνεχίζουμε και μετά από λίγο φτάνουμε σε μια τοποθεσία, πνιγμένη στα έλατα. Είναι το δάσος του Αηγιάννη, με το ομώνυμο εξωκκλήσι, σε υψόμετρο 600μ. Αυτοκίνητα της Trekking Hellas θα μας μεταφέρουν στο Λιτόχωρο, μόλις 4χλμ πιο μακριά, για φαγητό, ανασυγκρότηση και ξεκούραση πριν την τελευταία και πιο δύσκολη ημέρα του σχεδίου.

 • Συνολική απόσταση: 70 χλμ (Ημερήσια 23 χλμ) - Συνολική ανάβαση: 4400+ μέτρα (Ημερήσια 700+)
 • Ώρες πεζοπορίας: 6-7 , Δυσκολία: 3/5

Αη γιάννης 600μ – Λιτόχωρο (Λάκκος) 270μ (32χλμ)

Η 4η ημέρα είναι η δυσκολότερη αλλά με πολλές εναλλαγές εικόνων στη διάρκειά της, αποζημιώνοντάς μας απόλυτα. Από τον Αηγιάννη ξεκινά ένα μεγάλο ανηφορικό μονοπάτι με διάρκεια 10 χιλ .Ακολουθούμε το μονοπάτι μέσα σε δάση πεύκου κυρίως και με ανηφορικές κλίσεις που ποικίλουν, σε κάποιες περιπτώσεις χαρίζει πανοραμική θέα προς την πλευρά της θάλασσας (για τον αγώνα “Mythical” αυτή η ανάβαση αποτελεί καθοριστικό σημείο για την επιτυχία ή όχι ενός αγωνιζόμενου να φτάσει στο τέρμα). Η ανάβαση ολοκληρώνεται στα 10 χλμ από την εκκίνηση της ημέρας και 1500μ ψηλότερα, στην τοποθεσία «Λιβαδάκι» στα 2100μ υψόμετρο, στο σημείο όπου βρίσκεται χτισμένο ένα πέτρινο καλύβι, απομεινάρι των εποχών της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Από εδώ ξεκινά ένα επίπεδο μονοπάτι με βόρεια πλέον κατεύθυνση και μπαίνει στην περιοχή του Μαυρόλογγου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της 4ήμερης διαδρομής! Κατάβαση από στενό, παλιό μονοπάτι, σε εντυπωσιακό δάσος με γιγάντια ορεσίβια πεύκα (ρόμπολα) και πανοραμική θέα προς τις μεγάλες κορυφές του βουνού! Στα 8 χλμ από το Λιβαδάκι και αφού έχουμε κατηφορίσει 1000 μέτρα χαμηλότερα, φτάνουμε στην τοποθεσία «Πριόνια», τον κεντρικότερο και δημοφιλέστερο προορισμό στον Όλυμπο. Εδώ στην ταβέρνα των Πριονιών, θα γίνει το διάλειμμα της ημέρας, για λίγη ξεκούραση και φαγητό πριν συνεχίσουμε. Το β’ μέρος της τελευταίας ημέρας απαρτίζεται από 14χλμ με 500+ υψομετρικής, κυρίως μέσα στη χαράδρα του μικρού ποταμού Ενιπέα. Αρχικά ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4 για 3 χιλιόμετρα, μέχρι την περιοχή του παλιού μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου και στη συνέχεια ένα δευτερεύον μονοπάτι που κινείται παράλληλα με τη χαράδρα του Ενιπέα αλλά κάπως ψηλότερα από την κοίτη του. Τελικά βγαίνουμε στην περιοχή της Γκόλνας, στα 27χλμ από το ξεκίνημα της ημέρας και έχουμε μπροστά μας μια πανοραμική εικόνα του Λιτόχωρου στα πόδια μας αλλά και της θάλασσας λίγο μακρύτερα. Κατηφορίζουμε από κακοτράχαλο μονοπάτι σε πυκνή βλάστηση θαμνόδεντρων και φτάνουμε στο Λάκκο, όπου και ο τερματισμός, μετά από 32 χιλιόμετρα και 2100+ μέτρα ανάβασης της 4ης ημέρας. Το “Olympus Mythical Trek” έφτασε στο τέλος του και μας άφησε το αποτύπωμα μιας σκληρής δοκιμασίας, διανθισμένης όμως με αξέχαστες εικόνες που θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό μετά από αυτή τη μοναδική εμπειρία!

 • Συνολική απόσταση: 102 χλμ (Ημερήσια 32 χλμ) - Συνολική ανάβαση: 6500+ μέτρα (Ημερήσια 2100+)
 • Ώρες πεζοπορίας: 11-13 , Δυσκολία: 5/5

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

ΕΚΤΑΣΗ
40km²
ΝΟΜΙΣΜΑ
euro (€)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ
UTC+02:00 (EET)

Highlights

 • Η ανάβαση στην κορυφή Σκολιό 2912μ
 • Η διαμονή στο Οροπέδιο Μουσών
 • Τα άγνωστα μονοπάτια του Ολύμπου

Προκαθορισμένες Ημερομηνίες

 • Αύγουστος:        22-25

Κόστος συμμετοχής

 • 450€/άτομο

Γενικές πληροφορίες

Το Olympus Mythical Trek είναι ένα τετραήμερο πεζοπορικό ταξίδι που ακολουθεί ακριβώς την πορεία του Ultra race Olympus Mythical Trail απόστασης 102χιλ και υψομετρικής διαφοράς 6500μ.

Η διαδρομή των 102 χιλιομέτρων είναι χωρισμένη σε 4 μέρες όπου θα πεζοπορούμε καθημερινά από 25-35 χλμ.

Την πρώτη μέρα το ταξίδι μας ξεκινά από το Λάκκο-Λιτόχωρο και τερματίζει στο Οροπέδιο Μουσών όπου θα κάνουμε διανυκτέρευση.

Την δεύτερη μέρα με νότια κατεύθυνση, κινούμαστε για αρκετά χιλιόμετρα στο αλπικό τερέν του Ολύμπου από το Οροπέδιο Μουσών, στο Σκολιό (2912 μ.), στον Άγιο Αντώνιο (2820 μ.) στο Οροπέδιο της Μπάρας. Από εκεί μια μεγάλη συνεχόμενη κατηφόρα θα μας οδηγήσει στο Οροπέδιο της Καρυάς. Στο ομώνυμο χωριό θα γίνει η δεύτερη διανυκτέρευση μας.

Την τρίτη μέρα η πορεία μας είναι σχετικά εύκολη. Ξεκινά από το Μπιχτέσι με κατεύθυνση προς το καταφύγιο Πηγάδι (1400 μ.) και από εκεί προς τον Άη Γιάννη πολύ κοντά στο Λιτόχωρο όπου θα γίνει η τρίτη και τελευταία διανυκτέρευση μας.

Η τέταρτη και τελευταία μέρα της πεζοπορίας μας ξεκινά από τον Άη Γιάννη με κατεύθυνση το Λιβαδάκι, μετά την Τσουκνίδα και κατηφορίζει για Πριόνια για να μπούμε στο τελευταίο κομμάτι, τον Ενιπέα, που θα μας οδηγήσει στο Λιτόχωρο όπου και τελειώνει αυτό το τετραήμερο μαγικό ταξίδι στο βουνό των Θεών!

Εξοπλισμός

 • Παπούτσια trail running ή trekking
 • Αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για την εποχή
 • Σνακ ενέργειας-τζελ-ισοτονικά
 • Αδιάβροχο μπουφάν
 • Σακίδιο 30lt
 • Καπέλο
 • Παγούρι ή φλασκί με νερό
 • Φακό κεφαλής
 • Προσωπικά αντικείμενα
 • Ελαφρύ υπνόσακο-liner μόνο για την πρώτη διανυκτέρευση (μετά θα το αφήσετε στην Καρυά στην διοργάνωση)
 • Αντηλιακή προστασία

Κριτικές

Olympus Mythical Trek - 4ήμερο

Στα χνάρια του Ultra race Olympus Mythical Trail

Κόστος από €450

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

FAQs

Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

 • ό,τι αναγράφεται παραπάνω στην ενότητα "Εξοπλισμός"

Ποιο είναι το σημείο & η ώρα συνάντησης;

Σημείο Συνάντησης: Γραφεία Trekking Hellas Mt.Olympus βρείτε την τοποθεσία εδώ

Ώρα Συνάντησης: 06.00πμ

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.