Meet The Locals: Το Αρκαδικό Πανηγύρι Που Αξίζει να Επισκεφθείς

  • Τρί 30 Ιουλ 2024
    • Meet the locals

Λίγο πριν αποχαιρετίσεις επίσημα το καλοκαίρι, το πρώτο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου, η Παναγιά (πρώην Ζέρζοβα) στη Γορτυνία μεταμορφώνεται σε μια απέραντη πίστα χορού, θυμίζοντας σκηνικό βγαλμένο από ταινία.  Με τους ήχους του κλαρίνου, του λαούτου και του βιολιού να σας παρασύρουν, θα χορεύετε μέχρι το πρωί δίπλα στους ντόπιους, απολαμβάνοντας ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά ελληνικά πανηγύρια. Στο χωριό των μόλις 10 μόνιμων κατοίκων, σε μια πανέμορφη πλατεία, ο τοπικός σύλλογος έχει καταφέρει με την άριστη οργάνωση να συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες από τα γύρω χωριά και την Αθήνα, με τη συμμετοχή πολλών νέων. 

"Θυμάμαι πάντα το πανηγύρι της Ζέρζοβας σαν μια μεγάλη αγκαλιά. Όλοι μαζί, χορεύουμε, γελάμε, τραγουδάμε... είναι η στιγμή που νιώθω πιο κοντά στις ρίζες μου" μας αναφέρει η Κατερίνα από την Trekking Hellas Αρκαδίας. Ενώ η Δήμητρα Κ. από τα κεντρικά της Trekking Hellas μας μιλά για το φαγητό: "Το βραστό στο τέλος του πανηγυριού είναι πάντα μια ευπρόσδεκτη γευστική παρηγοριά μετά το γλέντι και το κρασί. Είναι σαν μια γλυκιά τελεία που σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού."

Ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι:

Η Παναγιά είναι ένα χωριό-έκπληξη, κρυμμένο σαν θησαυρός στην αγκαλιά του Μαινάλου. Χτισμένη στον καταπράσινο δασοσκέπαστο λόφο του Προφήτη Ηλία, με πανοραμική θέα στον κάμπο του Αλφειού, η Παναγιά μαγεύει τους επισκέπτες με την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και την ηρεμία της. Παλιότερα, ονομαζόταν “Ζέρζοβα” από τους πρώτους μόνιμους Σλάβους κατοίκους του αλλά το 1927 πήρε επισήμως το νέο της όνομα.

Αυτό το ελληνικό ορεινό χωριό θα σε μαγέψει, χάρη στα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και στη γραφική πλατεία με την τοξωτή βρύση. Μην περιμένετε πολυτέλειες και πλήθη τουριστών. Αν και δεν έχει την ίδια φήμη με άλλα χωριά της περιοχής, όπως η Δημητσάνα, η ομορφιά και η αυθεντικότητά της δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν. Εδώ, θα βρείτε ηρεμία και μια μοναδική ευκαιρία να ζήσετε την πραγματική Ελλάδα!

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.