Βλαχόστρατα - η διάσχιση της Βόρειας Πίνδου

Βλαχόστρατα - η διάσχιση της Βόρειας Πίνδου

Μια απίστευτη εμπειρία!

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το πρόγραμμα υλοποιείται μία φορά ανά έτος
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
3
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
6 ημέρες
Βλαχόστρατα - η διάσχιση της Βόρειας Πίνδου
Τιμή από €570
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 570 - ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σύνοψη

Ένα υπέροχο ταξίδι στην ανέγγιχτη φύση, τα ορεινά μονοπάτια και τα παραδοσιακά χωριά αυτής της παρθένας περιοχής της χώρας μας!

Μια 6ήμερη πεζοπορική διάσχιση της Βόρειας Πίνδου, που περνάει από τα Βλαχοχώρια και τα ορεινά βοσκοτόπια των Γρεβενών και αποτελεί μοναδική εμπειρία για την αυθεντική γνωριμία του τόπου!

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το χωριό Κρανιά, σε κοντινή απόσταση από το Μέτσοβο και καταλήγει στο ξακουστό χωριό Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας και ένα από τα πιο σημαντικά βλαχοχώρια, σε υψόμετρο 1450μ. Περνάει από ξακουστά χωριά των Βλάχων, τα οποία κατά το παρελθόν επικοινωνούσαν και συνέβαλαν σημαντικά στην επιβίωση και διάδοση της κουλτούρας της φυλής στην ευρύτερη περιοχή. Ο νομός Γρεβενών, πέρα από την πλούσια παρθένα φύση, έχει 5 Βλαχοχώρια (Κρανιά, Περιβόλι, Αβδέλλα, Σμίξη, Σαμαρίνα) σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Σμόλικα που αγναντεύουν την κορυφή της Βασιλίτσας, σε υψόμετρα πάνω από 1000μέτρα.

Το πρόγραμμα Βλαχόστρατα – Η διάσχιση της Β. Πίνδου απευθύνεται σε όσους ταξιδιώτες αναζητούν βαθιά επαφή με την κουλτούρα και ουσιαστική εξερεύνηση κάθε τόπου και θέλουν να ανακαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές της Πίνδου μέσα από μοναδικά πεζοπορικά μονοπάτια στη φύση.

Ημέρα 1η
Κρανιά
Ημέρα 2η
Βλαχομηλιά - Αρκουδόρεμα (12χλμ)
Ημέρα 3η
Αρκουδόρεμα - Αυγό 2.177μ - Ντίζα - Περιβόλι (13χλμ)
Ημέρα 4η
Περιβόλι - Βασιλίτσα 2249μ - ΧΟΣΓ 1880 (13χλμ)
Ημέρα 5η
ΧΟΣΓ - Σαμαρίνα 1450μ (9χλμ)
Ημέρα 6η
Ρωμιού 1700μ - Σμόλικας 2637μ -Γκοργκούλιος (20χλμ)

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

Κρανιά - γεφύρια & καταρράκτες Μπουλουβάρου

15:00 Συνάντηση στο χωριό Κρανιά & καλωσόρισμα.
17:30 Επίσκεψη στα πέτρινα γεφύρια του χωριού και τους καταρράκτες Μπουλουβάρου.
20:00 Ενημέρωση για τη διάσχιση, έλεγχος απαραίτητου και κατάλληλου εξοπλισμού των συμμετεχόντων, παραλαβή των γευμάτων πρωινών και μεσημεριανών σνακ της επόμενης ημέρας σε ατομικές μερίδες.

Διανυκτέρευση της επιλογής σας σε ξενοδοχεία της περιοχής ή σε σκηνές σε συγκεκριμένο χώρο που θα υποδείξουμε.

Βλαχομηλιά - Αρκουδόρεμα (12χλμ)

07:15 Αναχωρούμε από το χωριό Κρανιά με τα οχήματα της εταιρείας για τη Βλαχομηλιά (9χλμ). Από εκεί θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι για την ανάβαση ως το διάσελο της Σαλιατούρας Μηλιάς και στην συνέχεια θα κινηθούμε κατηφορικά στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού Πίνδου Βάλια Κάλντα. Κοντά στο Αρκουδόρεμα θα στήσουμε της σκηνές για να διανυκτερεύσουμε το βράδυ. Απολαμβάνουμε ένα μοναδικό τοπίο με πανύψηλα μαύρα πεύκα αλλά δροσερές βουτιές στο Αρκουδόρεμα! Ενημερωνόμαστε για τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δρυμού μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
20:00 Βραδινό φαγητό και παραλαβή των πρωινών και μεσημεριανού σνακ της επόμενης μέρας.


Πεζοπορική διαδρομή 12χλμ, θετικά υψομετρικά +500 αρνητικά υψομετρικά -350, εκτιμώμενη διάρκεια 4 ώρες.

Αρκουδόρεμα - Αυγό 2.177μ - Ντίζα - Περιβόλι (13χλμ)

08:00 Μετά το πρωινό μας, θα πεζοπορήσουμε από τον πυρήνα του δρυμού και θα κάνουμε την ανάβαση στην κορυφή Αυγό (2177μ.) που δεσπόζει πάνω από το χωριό Περιβόλι. Από την κορυφή θα κατηφορίσουμε στο σημείο Ντίζα με τελικό προορισμό το χωριό Περιβόλι. Στο χωριό θα φτάσουμε το απόγευμα όπου θα απολαύσουμε τον καφέ ή το αναψυκτικό μας στη μεγάλη κεντρική πλατεία τους και θα συνομιλήσουμε με τους κάτοικους του χωριού. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε ξενώνα του χωριού.
20:00 Βραδινό φαγητό στη πλατεία του χωριού με ντόπια κρέατα. Παραλαβή των πρωινών και μεσημεριανού σνακ της επόμενης μέρας.


Πεζοπορική διαδρομή 13χλμ, θετικά υψομετρικά +800 αρνητικά υψομετρικά -650, εκτιμώμενη διάρκεια 6 ώρες.

 

Περιβόλι - Αβδέλλα - Βασιλίτσα 2249μ - ΧΟΣΓ 1880 (13χλμ)

08:00 Μετά το πρωινό μας, θα ακολουθήσουμε το δασικό δρόμο που θα μας οδηγήσει λίγο έξω από το χωριό Αβδέλλα, ακόμη ένα βλαχοχώρι των Γρεβενών στα όρια του Εθνικού δρυμού. Η Αβδέλλα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των αδελφών Μανάκια, Μίλτου και Γιάννη, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές και οι προτομές τους βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πραγματικά αξίζει μια στάση στη δροσιά του μεγάλου πλάτανου στην πλατεία του χωριού. Ακολουθούμε το μονοπάτι έξω από το χωριό που θα μας οδηγήσει στην κορυφή της Βασιλίτσας (2249μ.)και θα κατηφορίσουμε ως το καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών στην απέναντι πλευρά του όρους Γομάρα. Θα περάσουμε ανάμεσα από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού χιονοδρομικού κέντρου. Η διανυκτέρευση θα γίνει στο καταφύγιο του ΧΟΣΓ στα 1880μ. Μια ήσυχη βραδιά μας περιμένει με εντυπωσιακή θέα προς την κοιλάδα των Γρεβενών αλλά και προς το ουράνιο στερέωμα που αποτυπώνεται πεντακάθαρα σε αυτό το ύψος χωρίς φωτορύπανση! Εάν ο καιρός μας το επιτρέψει, θα έχουμε και μια ευχάριστη έκπληξη – να παρατηρήσουμε τα άστρα και τους πλανήτες με ένα τηλεσκόπιο με τη συνδρομή του τοπικού συλλόγου.
20:00 Βραδινό φαγητό με υπαίθριο ΒΒQ.


Πεζοπορική διαδρομή 13χλμ, θετικά υψομετρικά +980 αρνητικά υψομετρικά -450, εκτιμώμενη διάρκεια 6 ώρες

ΧΟΣΓ - Σαμαρίνα 1450μ (9χλμ)

07:30 Μετά το πρωινό μας, θα κινηθούμε δυτικά πίσω από την κορυφή Γομάρα, όπου φιλοξενούνται μερικά άτομα Αγριόγιδα, για να συναντήσουμε το μονοπάτι που έρχεται από το χωριό Δίστρατο που θα μας οδηγήσει στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδος αλλά και των Βαλκανίων, ένα από τα πιο σημαντικά βλαχοχώρια, την Σαμαρίνα . Η Σαμαρίνα είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 1450μ. Σήμερα η διαδρομή θα είναι πιο εύκολη χωρίς πολλά υψομετρικά και μεγάλη απόσταση. Είναι ευκαιρία να μείνουμε περισσότερο χρόνο στο χωριό όπου και θα διανυκτερεύσουμε έτσι ώστε να επισκεφτούμε τις εκκλησίες του χωριού χτισμένες από το 1713μΧ, να μιλήσουμε με τους ντόπιους και να ακούσουμε την βλάχικη (λατινογενή διάλεκτο) από τους γεροντότερους του χωριού.
20:00 Φαγητό στις ταβέρνες του χωριού με παραδοσιακά εδέσματα. Διανυκτέρευση στους ξενώνες του χωριού.


Πεζοπορική διαδρομή 9χλμ, θετικά υψομετρικά +300 αρνητικά υψομετρικά -450, εκτιμώμενη διάρκεια 4 ½ ώρες

Ρωμιού 1700μ - Σμόλικας 2637μ -Γκοργκούλιος (20χλμ)

06:00 Σήμερα το εγερτήριο θα είναι πολύ πιο νωρίς το πρωί από το συνηθισμένο. Θα μεταφερθούμε με οχήματα της εταιρείας σε μια απόσταση περίπου 20λεπτών από το χωριό και θα ξεκινήσουμε το περπάτημα από τη θέση Ρωμιού (1700μ.). Πεζοπορούμε ανηφορικά έως την πρώτη κορυφή Μόσια και συνεχίζουμε για τη δεύτερη έως το Γέρο-Σμόλικα (2637μ.),τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι ως τη μέση της διαδρομής και από εκεί (θέση Γκοργκούλιος) θα φτάσουμε στο χωριό. Εκεί θα τελειώσει και η μεγάλη διάσχιση της Β. Πίνδου και το τέλος της Βλαχόστρατας.

Πεζοπορική διαδρομή 20χλμ, θετικά υψομετρικά +800 αρνητικά υψομετρικά -1050, εκτιμώμενη διάρκεια 12 ώρες

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

Highlights

  • Διάσχιση μέρους του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, Βάλια Κάλντα
  • Αυθεντική γνωριμία του τόπου και των Βλαχοχωριών
  • Ανάβαση στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Σμόλικα 2.637μ.
  • Μοναδικά τοπία ανυπολόγιστης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας
  • 67χλμ πορείας και 3.380 μ. ανάβασης

Προκαθορισμένες Ημερομηνίες

  • 29 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2023

Γενικές πληροφορίες

Ξεκινάμε από το χωριό Κρανιά, μεταξύ της πόλης των Γρεβενών και του Μετσόβου. Το χωριό αγκαλιάζεται από δάση βελανιδιάς, μαύρης πεύκης και πέτρινα γεφύρια. Δεν χάνουμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους Καταρράκτες Μπουλουβάρου. Επόμενη στάση μας είναι η Βλαχομηλιά, από όπου ξεκινάμε την πεζοπορία μας προς τον πυρήνα του Εθνικού δρυμού Πίνδου, Βάλια Κάλντα. Κοντά στο Αρκουδόρεμα θα στήσουμε της σκηνές για να διανυκτερεύσουμε το βράδυ. Απολαμβάνουμε ένα μοναδικό τοπίο με πανύψηλα μαύρα πεύκα, αλλά και δροσερές βουτιές στο Αρκουδόρεμα! Ενημερωνόμαστε για τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Δρυμού μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

Μετά την ανάβαση μας στην κορυφή Αυγό (2177μ.) επισκεπτόμαστε το περίφημο χωριό Περιβόλι, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου στα 1380 μ. Κατόπιν σειρά έχει η Αβδέλλα, η ιδιαίτερη πατρίδα των αδελφών Μανάκια, Μίλτου και Γιάννη, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές. Οι προτομές τους κοσμούν την κεντρική πλατεία του χωριού, με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο για ανάσες δροσιάς και ουζερί/καφενεία για αχνιστό καφεδάκι και τοπικά εδέσματα. Με ορμητήριο μας την Αβδέλλα, ακολουθούμε το μονοπάτι και ανεβαίνουμε στην κορυφή της Βασιλίτσας (2249μ.), διασχίζουμε το χιονοδρομικό κέντρο και φτάνουμε στο καταφύγιο του ΧΟΣΓ στα 1880μ. για να απολαύσουμε μια ήσυχη βραδιά με εντυπωσιακή θέα προς την κοιλάδα των Γρεβενών, αλλά και προς το ουράνιο στερέωμα που αποτυπώνεται πεντακάθαρα σε αυτό το ύψος χωρίς φωτορύπανση!

Τέλος, η Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων, σε υψόμετρο 1450μ., είναι χτισμένη στις πλαγιές του Σμόλικα και μοιάζει πραγματικά με ζωγραφιά! Η «Κυρά του Σμόλικα», όπως είναι γνωστή, βρίσκεται μέσα σε πυκνά δάση και έχει άφθονα νερά με ορόσημο την εκκλησία της Παναγιάς με το αιωνόβιο πεύκο ριζωμένο στο ιερό της, αλλά και τα πολυτραγουδισμένα «παιδιά της»!
Από τη διάσχιση μας δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάβαση στον Γέρο-Σμόλικα (2637μ.). Προσεγγίζουμε πρώτα τις κορυφές της Μόσια, διασχίζουμε την κορυφογραμμή με συγκλονιστική θέα στην Τύμφη και στους πύργους της Αστράκας και φθάνουμε στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος, με την ομορφότερη θέα (κοιλάδα Αώου) και τη Δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς.

Εξοπλισμός

Βλαχόστρατα - η διάσχιση της Βόρειας Πίνδου

Μια απίστευτη εμπειρία!

Κόστος από €570

ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

FAQs

Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

  • Ό,τι αναγράφεται παραπάνω στην ενότητα "Εξοπλισμός"

Ποιο είναι το σημείο & η ώρα συνάντησης;

Σημείο Συνάντησης: Κρανιά Γρεβενών

Ώρα Συνάντησης: 15.00μμ

Δραστηριότητες που ίσως σας ενδιαφέρουν

trekking icon

Ανάβαση στις αλπικές λίμνες και τη κορυφή της Φλέγγας - Βάλια Κάλντα

5,5 ώρες

€50
trekking icon

Canoe-Kayak στη Λίμνη Αώου

3 ώρες

€40

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.