Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα Έθιμα: Τι συμβολίζουν;

  • Τετ 13 Δεκ 2023
    • Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τα σπίτια μας στολίστηκαν και όλοι ανυπομονούμε να μοιραστούμε στιγμές χαράς με τους αγαπημένους μας! Γνωρίζεις όμως τι συμβολίζουν μερικά από τα πιο γνωστά ήθη και έθιμα που ανυπομονείς να γιορτάσεις; Μάθε πότε και από πού προήλθαν σε αυτό το blog post!

Το χριστουγεννιάτικο καραβάκι ⛵

Τα σύγχρονα ελληνικά σπίτια στολίζονται πλέον με χριστουγεννιάτικα δέντρα, αυτή είναι όμως μια παράδοση που μπήκε στα ελληνικά σπίτια μετά από την εποχή του Όθωνα. Πριν από αυτή, οι Έλληνες είχαν μια μοναδική παράδοση να στολίζουν ένα καραβάκι κατά την περίοδο των γιορτών, μια επιλογή κατάλληλη για ένα ναυτικό έθνος, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μάλιστα, όταν τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα, κουβαλούσαν το καραβάκι μαζί τους και οι νοικοκυρές το γέμιζαν με κουραμπιέδες και άλλα παραδοσιακά γλυκά. Παρά την ομορφιά του όμως, το καραβάκι ταυτίστηκε με τον χωρισμό μεταξύ των ναυτικών και των αγαπημένων τους, προκαλώντας ένα γλυκόπικρο συναίσθημα κι έτσι με τον καιρό, το δέντρο, που συμβολίζει τη ζωή, αντικατέστησε το ελληνικό καραβάκι.

Το χριστόψωμο 🍞 

Κάθε χρόνο, το δίλημμα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες «διχάζει» μικρούς και μεγάλους, όμως στην πραγματικότητα η ελληνική παράδοση μας δίνει πολλές επιλογές ακόμη! Μία από αυτές είναι και το χριστόψωμο, το οποίο συνήθιζαν να φτιάχνουν παλιότερα τις παραμονές των Χριστουγέννων. Ήταν στρογγυλό και είχε διάφορα σχέδια, με χαρακτηριστικότερο όλων τον σταυρό από ζυμάρι που κοσμούσε τη μέση του.

Η βασιλόπιτα 🍰

Ένα ακόμη απολαυστικό έθιμο που όμως έχουμε διατηρήσει αναλλοίωτο είναι η αγαπημένη βασιλόπιτα. Το έθιμο προέρχεται από τον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία που επινόησε ένα τέχνασμα για να προσφέρει βοήθεια στους φτωχούς: έκρυψε νομίσματα μέσα σε πίτες και τους τις προσέφερε. Πλέον, το φλουρί είναι ένα και σε κάθε σπίτι όλοι ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα την κόψουμε για να αποκαλυφθεί ο φετινός τυχερός! Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, αντί για την κλασική γλυκιά βασιλόπιτα που θυμίζει κέικ, συνηθίζουν να φτιάχνουν την αλμυρή εκδοχή της, με τυρί ή κρέας.

Το σπάσιμο του ροδιού 🌰

Σε πολλά σπίτια στην Ελλάδα, το καλωσόρισμα του νέου έτους και φυσικά το διάσημο "ποδαρικό", συνοδεύεται από το σπάσιμο του ροδιού. Γιατί όμως το κάνουμε; Το συγκεκριμένο φρούτο συμβολίζει την ευημερία και τη γονιμότητα και έτσι, το σπάμε για να διασκορπίσουμε τους σπόρους και να φέρουμε καλή τύχη στην οικογένεια και την κατοικία μας. Λέγεται ότι ο αριθμός των σπόρων που πετάγονται είναι ίσος με το μερίδιο της καλοτυχίας που θα έχει η οικογένεια την ερχόμενο χρόνο, ενώ κάποιοι μάλιστα αναθέτουν αυτήν την πράξη στα παιδιά του σπιτιού, γιατί θεωρείται ότι αυτό φέρνει ακόμα περισσότερη τύχη!

Η φωτιά που διατηρείται 🔥

Σύμφωνα με τον μύθο, οι καλικάντζαροι ζουν στα έγκατα της γης και ανεβαίνουν τις μέρες των Χριστουγέννων στη γη. Ένας τρόπος, λοιπόν, να τους διώξεις είναι να έχεις στο τζάκι ένα κούτσουρο μονίμως αναμμένο γιατί φοβούνται τη φωτιά. Μάλιστα, το έθιμο αυτό θέλει η φωτιά να μένει αναμμένη από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου!

Κι αν αναρωτιέσαι για τη δική μας αγαπημένη "παράδοση", αυτή δεν είναι άλλη από χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις με τους αγαπημένους μας, απολαμβάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στη φύση!  

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.