Ο βασιλιάς Ταΰγετος και το φαινόμενο της πυραμίδας

  • Τετ 07 Ιουν 2023
    • Ελλάδα

Στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, ο Ταΰγετος στέκεται περήφανα ως η υψηλότερη οροσειρά στην περιοχή της Πελοποννήσου! Οι υπέροχες κορυφές του και η πλούσια μυθολογική κληρονομιά του τον καθιστούν έναν προορισμό που περιβάλλεται από μυστήριο και γοητεία. Σήμερα ταξιδεύουμε νοέρα στον Ταΰγετο, για να γνωρίσουμε τους θρύλους, τα τοπία και το αινιγματικό φαινόμενο της σκιάς της πυραμίδας.

Ο βασιλιάς της Πελοποννήσου

Ο Ταΰγετος, με την κορυφή του, τον Προφήτη Ηλία, που υψώνεται σε ύψος 2.407 μέτρων, θεωρείται ο "βασιλιάς" της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Με έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι μια οροσειρά που κλέβει τις εντυπώσεις με το μεγαλείο και τη φυσική ομορφιά της. Οι πέντε χαρακτηριστικές κορυφές του, που του χάρισαν το όνομα "Πενταδάκτυλος" κατά τους βυζαντινούς χρόνους, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.

Θρύλοι και μυθολογία

Η προέλευση του ονόματος του Ταϋγέτου εντοπίζεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τη νύμφη Ταϋγέτη, κόρη του Άτλαντα και τοπική θεότητα που συνδέεται με το τάγμα της Αρτέμιδος. Υπάρχουν δύο παραλλαγές του μύθου: η μία υποστηρίζει ότι ο Λακεδαιμόνιος, ήρωας της περιοχής και παιδί του Δία και της Ταϋγέτης, ονόμασε το βουνό από τη μητέρα του, ενώ η άλλη ισχυρίζεται ότι ο Λακεδαιμόνιος, ως σύζυγος της Ταϋγέτης, έδωσε το όνομά της στο βουνό. Ο Ευρώτας, ο ποταμός που εκβάλλει στον Ταΰγετο, λέγεται ότι ήταν παιδί τους.

Το φαινόμενο της πυραμίδας

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του Ταΰγετου είναι το φαινόμενο της σκιάς της πυραμίδας. Καθώς ανατέλλει ο ήλιος, κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε ένα αξιοσημείωτο φυσικό φαινόμενο. Από την κορυφή του βουνού, μια ισόπλευρη τριγωνική σκιά, που μοιάζει με πυραμίδα, πέφτει πάνω στον Μεσσηνιακό κόλπο. 

Εξερευνώντας τη φυσική ομορφιά του Ταϋγέτου

Ο Ταΰγετος διαθέτει ένα μαγευτικό τοπίο, πλούσιο σε ποικίλα οικοσυστήματα. Ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών διασχίζει το έδαφος, χαρίζοντας αμέτρητες επιλογές στους πεζοπόρους και τους λάτρεις της φύσης να ανακαλύψουν τις κρυφές γωνιές του βουνού. Κατά μήκος της διαδρομής, μπορεί κανείς να συναντήσει πλατάνια, πλούσια χλωρίδα, ακόμη και τον μεγαλοπρεπή χρυσαετό!

Είτε εξερευνήσετε τα μονοπάτια του, είτε απλώς θαυμάσετε το μεγαλείο του από μακριά, ο Ταΰγετος σίγουρα θα σας χαρίσει ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και τη φύση!

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.