Sefar, η Αινιγματική Βραχοπολιτεία στο Tassili n’Ajjer

  • Τρί 22 Αυγ 2023
    • Ιστορία & πολιτισμός

Μπαίνοντας στο μυστηριώδες Sefar, την αινιγματική βραχοπολιτεία του Tassili n'Ajjer, νιώθεις σαν να ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο σε μια ξεχασμένη εποχή. Αυτό το κρυμμένο στολίδι, που βρίσκεται στην καρδιά της αλγερινής Σαχάρας, αποκαλύπτει ένα απίστευτο σεληνιακό τοπίο, με διαβρωμένους βράχους από ψαμμίτη και εντυπωσιακά αρχαιολογικά θαύματα. 

Με έκταση 72.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Tassili N'Ajjer είναι ένα μαγευτικό οροπέδιο που σε αιχμαλωτίζει με την απόκοσμη γοητεία του. Στον πυρήνα του βρίσκεται η θρυλική πόλη Σεφάρ εδώ και 10.000 χρόνια και μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, που απεικονίζει χιλιάδες σχέδια, πετρογλυφικά, γλυπτά και σπηλαιογραφίες, αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία της περιοχής. Fun Fact: Θεωρείται η μεγαλύτερη απολιθωμένη πόλη στον κόσμο και το όγδοο θαύμα του κόσμου.

Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική πολιτιστική του σημασία, η UNESCO ανακήρυξε το Sefar Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1982. Εντός των ορίων του, θα ανακαλύψεις περισσότερες από 5.000 σπηλαιοκατοικίες και πάνω από 15.000 μαγευτικές τοιχογραφίες. Ορισμένα από αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης μπορεί να είναι ακόμα και 20.000 ετών!

Ανάμεσα στις διάσημες φιγούρες αυτού του μεγάλου γεωλογικού χώρου, οι "Μεγάλοι Θεοί" και οι "Αρειανοί" είναι από τους αρχαιότερους και πιο αινιγματικούς πίνακες στον κόσμο. Σε αυτήν την προϊστορική τέχνη βράχου, τα ανθρώπινα κεφάλια είναι συστηματικά στρογγυλά, απλά, διακοσμημένα με γεωμετρικά σχέδια, ζωγραφισμένα σε κόκκινη ώχρα και ενισχυμένα με λευκό, μπλε-γκρι και κίτρινο. Οι εικόνες αυτές μας μεταφέρουν σε μια εποχή όπου η καλλιτεχνική έκφραση ανθούσε σε αρμονία με τη φύση.

Χάρη σε αυτά τα εκπληκτικά έργα τέχνης, έχουμε εικόνα της ζωής των προϊστορικών πολιτισμών και γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξής τους στο πέρασμα των αιώνων. Απεικονίζουν τις προσαρμογές των ανθρώπινων κοινωνιών στο σκληρό περιβάλλον της ερήμου, αποτυπώνοντας τις κλιματικές αλλαγές, τις μεταμορφώσεις της πανίδας και της χλωρίδας, τις μεταναστεύσεις της άγριας ζωής και το διαρκώς μεταβαλλόμενο μωσαϊκό της ζωής στα σύνορα της Σαχάρας.

Αντιπροσωπεύουν επίσης τις θρησκευτικές τους πρακτικές και την καθημερινή και κοινωνική τους ζωή. Σε άλλους βράχους βλέπουμε εικόνες εξημέρωσης αλόγων και καμηλών αλλά και είδη που εξαρτώνται από το νερό και έχουν πια εξαφανιστεί από την περιοχή λόγω των κλιματικών αλλαγών, όπως ο ιπποπόταμος.

Η απομονωμένη θέση αλλά και η έκταση του Tassili N'Ajjer το καθιστούν απρόσιτο οδικώς, γι'αυτό θα χρειαστεί να το προσεγγίσεις με μια περιπετειώδη πεζοπορία. Καθώς περιηγείσαι στα αρχαία μονοπάτια, το μεγαλείο του Σεφάρ θα σου αποκαλύπτεται σταδιακά, ξεδιπλώνοντας τους πολιτισμικούς θησαυρούς του.

🧐 Συμβουλές για την επίσκεψή σου στο Sefar:

  • Θα πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση, γιατί η διαδρομή προς το Sefar είναι απαιτητική.
  • Φρόντισε να έχεις μαζί σου άφθονο νερό και αντηλιακό.
  • Σεβάσου τον τοπικό πολιτισμό και μην αγγίζεις τις βραχογραφίες.

Για όσους έχουν την τύχη να το επισκεφθούν, το Sefar θα τους χαρίσει ένα ταξίδι στο παρελθόν και μια ευκαιρία να συνδεθούν με τις αινιγματικές ιστορίες που είναι χαραγμένες στους βράχους του. Κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ας ξεκλειδώσουμε μαζί τα μυστήρια της κοινής μας ανθρώπινης ιστορίας!

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.