Κιλιμάντζαρο (Machame route) με επέκταση για σαφάρι ή Ζανζιβάρη

Κιλιμάντζαρο (Machame route) με επέκταση για σαφάρι ή Ζανζιβάρη

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
open dates όλο το χρόνο ως Semi-Guide
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
3
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
9 ημέρες
Κιλιμάντζαρο (Machame route) με επέκταση για σαφάρι ή Ζανζιβάρη
Τιμή από €2630
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 2630 - ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σύνοψη

Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής και προορισμός πολλών ορειβατών από όλο τον κόσμο. Η ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο μπορεί να γίνει από διαφορετικές διαδρομές, σύντομες ή μεγάλες, εύκολες ή δύσκολες. Μόνο μια από τις διαδρομές, η Marangu Route, έχει διαμονή σε καταφύγια, όλες οι υπόλοιπες γίνονται με διαμονή σε αντίσκηνα.

Στην συγκεκριμένη ανάβαση επιλέξαμε την διαδρομή Machame, για μια ανάβαση 7 ημερών η οποία δίνει τις μέγιστες δυνατότητες εγκλιματισμού, έτσι ώστε να αυξήσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχούς ανάβασης Ελλήνων ορειβατών που δεν έχουν εξοικείωση με μεγάλα υψόμετρα.

Η διαμονή στην διάρκεια της ανάβασης θα γίνει σε αντίσκηνα 2 ατόμων, διασφαλίζοντας έτσι την ελάχιστη δυνατόν επαφή με άλλους ορειβάτες που θα κινούνται στην ίδια διαδρομή.

Η ανάβαση ωστόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί και από την Marangu Route σε 6 ημέρες, με διαμονή σε καταφύγια

Σε όλη την ανάβαση παρέχουμε πλήρη υποστήριξη με μεταφορά αποσκευών, οδηγούς βουνού και μάγειρα έτσι ώστε να μην χρειάζεται τίποτε άλλο από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο η προσήλωσή τους στην ανάβαση και τον εγκλιματισμό τους.

Επίσης το ταξίδι έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί με δυο ημέρες σαφάρι σε δυο από τα ομορφότερα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας, το Tarangire και το Ngorongoro ή/και με τρεις ημέρες στη Ζανζιβάρη.

 

Highlights

 • Ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, σε υψόμετρο 5.895 μ
 • Πεζοπορία στην τροπική ζούγκλα των παρυφών του βουνού
 • Τα εξωτικά ενδημικά δέντρα του βουνού, η Λομπέλια και η Δενδροσενέκια
 • Διαδρομή που διασχίζει εντυπωσιακά ηφαιστειακά τοπία λάβας μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και κρατήρες
 • Παρατήρηση από απόσταση αναπνοής των φημισμένων λειψάνων παγετώνων, μοναδικοί στην Αφρική, που με τον ρυθμό συρρίκνωσής τους εκτιμάται ότι θα εξαφανιστούν μέχρι το 2060
 • Παρατήρηση της πανέμορφης ανατολής του ηλίου την ημέρα της κορυφής
 • Πορείες σε υψόμετρα που μας φέρνουν πάνω από τα σύννεφα
 • Ο μοναδικός διαυγής έναστρος ουρανός στις κατασκηνώσεις υψομέτρου, απαλλαγμένου από κάθε ρύπανση φωτιστική ή άλλη
 • Καλό πρόγραμμα εγκλιματισμού με πρόγραμμα ανάβασης 7 ημερών, σημαντικό στοιχείο επιτυχούς ανάβασης ιδιαίτερα για όσους δεν διαθέτουν εμπειρία μεγάλων υψομέτρων
 • Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Tarangire, το πάρκο με την μεγαλύτερη συγκέντρωση ελεφάντων στην Αφρική και τα δέντρα baobab
 • Η παρατήρηση της άγριας ζωής μέσα στην ασφάλεια ενός αυτοκινήτου 4WD με ανοιχτή οροφή
 • Σαφάρι στο Ngorongoro, που εκτείνεται στον πυθμένα ενός αρχαίου ηφαιστείου με διάμετρο 20 χλμ. και φιλοξενεί σχεδόν όλα τα είδη άγριων ζώων της Αφρικής, και διαθέτει την μεγαλύτερη συγκέντρωση άγριας ζωής του πλανήτη, μια σύγχρονη φυσική «Κιβωτό του Νώε»
 • Επίσκεψη στην Ζανζιβάρη με την Stone Town (μνημείο Unesco), το Prison Island και αγρόκτημα μπαχαρικών
Ημέρα 1η
Πτήση Αθήνα – Κιλιμάντζαρο
Ημέρα 2η
Ανάβαση στο Machame Camp
Ημέρα 3η
Ανάβαση στο Shira Camp
Ημέρα 4η
Ανάβαση στο Lava Tower και το Barranco Camp
Ημέρα 5η
Ανάβαση στο Karanga Camp
Ημέρα 6η
Ανάβαση στο Barafu Camp
Ημέρα 7η
Ανάβαση στην κορυφή Uhuru - Millennium Camp
Ημέρα 8η
Κατάβαση στην Mweka Gate – Arusha, πτήση επιστροφής
Ημέρα 9η
Άφιξη στην Αθήνα

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

1η μέρα, πτήση Αθήνα – Κιλιμάντζαρο,  Moshi

Πτήση για το Κιλιμάντζαρο μέσω ενδιάμεσου σταθμού με άφιξη το ίδιο βράδυ, ή νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας. 

2η μέρα, ανάβαση στο Machame Camp

Μεταφορά από το αεροδρόμιο άφιξης ή το ξενοδοχείο, στην πύλη εισόδου Machame Gate, στο Εθνικό Πάρκο του Κιλιμάντζαρο, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1800μ. Μετά από τις διαδικασίες εισόδου (άδεια ανάβασης και εγγραφή στις υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης), ξεκινάει η ανάβαση με προορισμό το Machame Camp, σε υψόμετρο 3010 μ.

Η διαδρομή ακολουθεί ένα τροπικό δάσος (όπου είναι πολύ πιθανές οι τροπικές βροχές) και χρειάζεται να μεταφέρουμε μαζί μας τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.

Μπαίνοντας σταδιακά στην ζώνη του μεγάλου υψομέτρου θα πρέπει από την πρώτη αυτή μέρα να προσέχουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στα υψόμετρα που θα ακολουθήσουν. Θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό (ίσως και πάνω από 4 λίτρα ημερησίως). Προσοχή τις επόμενες ημέρες της ανάβασης στην περίπτωση που αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι, να έχετε πονοκέφαλο και ενδεχομένως τάση για εμετό. Είναι συνηθισμένα συμπτώματα ελλιπούς εγκλιματισμού και αν αρχίσετε να τα αισθάνεστε, ενημερώστε τον συνοδό σας.

3η μέρα, ανάβαση στο Shira Camp

Μετά το πρωινό ξεκινάει η ανάβαση με προορισμό τον επόμενο σταθμό, το Shira Camp (3,845 m). Βγαίνοντας από το τροπικό δάσος για πρώτη φορά βλέπουμε την εκπληκτική θέα του οροπεδίου Shira που απλώνεται μπροστά μας. Η πεζοπορία δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά μπορεί να νιώσετε τις αλλαγές στο υψόμετρο, γι' αυτό δώστε προσοχή στο σώμα σας και θυμηθείτε τις οδηγίες σωστού εγκλιματισμού.

Ο σωστός ρυθμός (αργά και σταθερά) είναι εξαιρετικά σημαντικός για καλή πεζοπορία. Όταν φτάσουμε στην κατασκήνωση θα φάμε το μεσημεριανό φαγητό και αφού ξεκουραστούμε λίγο, θα κάνουμε μια ανάβαση εγκλιματισμού με κατεύθυνση προς τον Πύργο της Λάβας (Lava Tower), 300 μέτρα ψηλότερα από την κατασκήνωση.

Επιστρέφουμε στο Shira Camp για το βραδινό μας φαγητό και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Η πορεία εγκλιματισμού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία κατά την ανάβαση σε μεγάλα υψόμετρα. Η γενική αρχή «κινήσου ψηλά, κοιμήσου χαμηλά» βοηθά καθοριστικά στο να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς ανάβασης στην κορυφή. Ακόμη και αν αισθανόμαστε κουρασμένοι, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την ανάβαση αυτή.

4η μέρα, ανάβαση στο Lava Tower και το Barranco Camp

Μετά το πρωινό αρχίζουμε την ανάβαση με προορισμό το σημείο κλειδί της διαδρομής, τον Lava Tower (4.630 μ.). Αυτό το τμήμα της διαδρομής έχει πολλές αναβάσεις και καταβάσεις μέχρι να καταλήξουμε στο σημείο της επόμενης στάσης σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 4.600 μέτρα. Πιθανόν εδώ να αισθανθείτε αδιαθεσία και δυσφορία, όμως θα πρέπει να παραμείνουμε 1-2 ώρες εδώ ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στον οργανισμό να προσαρμοστεί στο υψόμετρο. Για τον λόγο αυτό θα αφιερώσουμε κάποιον χρόνο εδώ για να πάρουμε το μεσημεριανό μας φαγητό πικ νικ. 

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε στο Barranco Camp (3.960 μ.) όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Εδώ θα δούμε από πάνω μας το φημισμένο τείχος Barranco, εντυπωσιακό τόσο για το τεράστιο μέγεθος όσο και για την απότομη κλίση του! Την επόμενη μέρα θα το ανεβούμε, όμως μην ανησυχείται, κάπου εκεί υπάρχει ένα πολύ απλό μονοπάτι πεζοπορίας.

Σημείωση: Εάν κάποιος αισθάνονται την ασθένεια υψομέτρου, μπορεί να αποφύγει την ανάβαση μέχρι τον Lava Tower και να ακολουθήσει το χαμηλό μονοπάτι που οδηγεί στο Barranco Camp, το οποίο ακολουθούν οι αχθοφόροι και φτάνει σε μέγιστο υψόμετρο τα 4.400 μ

5η μέρα, ανάβαση στο Karanga Camp

Νωρίς το πρωί παίρνουμε το πρωινό μας και ξεκινάμε την ανάβαση για να ξεπεράσουμε το Τείχος Barranco. Συνίσταται αρκετά πρωινή αναχώρηση για την αποφυγή του συνωστισμού με άλλες ομάδες που ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Η ανάβαση του τείχους διαρκεί περίπου 1 ώρα και από την κορυφή του προσφέρει πανοραμική θέα προς τον κρατήρα Kibo.

Στη συνέχεια η πορεία με προορισμό το Karanga Camp παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες καθώς χρειάζεται διαρκείς αναβάσεις και καταβάσεις οι οποίες κουράζουν μεν, βοηθούν ωστόσο στον εγκλιματισμό. Φτάνοντας στην κατασκήνωση θα φάμε το ζεστό μεσημεριανό μας φαγητό και στη συνέχεια θα κάνουμε μια ακόμη πορεία εγκλιματισμού ανεβαίνοντας άλλα 200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς πριν επιστρέψουμε ξανά στην κατασκήνωση για διανυκτέρευση.

6η μέρα, ανάβαση στο Barafu Camp

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε την ανάβαση με προορισμό το Barafu Camp (4.640 μ.), την τελευταία κατασκήνωση πριν την ανάβασή μας στην κορυφή. Φτάνοντας στην κατασκήνωση θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε για λίγο στις σκηνές, πριν κάνουμε μια ακόμη ανάβαση εγκλιματισμού μέχρι το Kosovo Camp σε υψόμετρο 4.800 μ. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στην κατασκήνωση για ζεστό βραδινό και ξεκούραση.

Αφιερώνουμε το υπόλοιπο της ημέρας σε ξεκούραση και ύπνο πριν τη νυχτερινή μας ανάβαση στην κορυφή.

7η μέρα, ανάβαση στην κορυφή Uhuru - Millennium Camp

Αναχωρούμε από την κατασκήνωση για την κορυφή Uhuru γύρο στα μεσάνυχτα. Τεχνικά η ανάβαση είναι σχετικά απλή, η μοναδική δυσκολία εντοπίζεται στο μεγάλο υψόμετρο. Το γεγονός ότι δεν θα έχουμε φως για ένα σημαντικό σκέλος της διαδρομής δυσκολεύει στον τομέα της ψυχολογίας την ανάβασή μας, όμως ο συνοδός μας και οι τοπικοί οδηγοί που υποστηρίζουν την ανάβασή μας θα είναι εκεί για να προσφέρουν όση ψυχολογική και πρακτική βοήθεια χρειαστεί ώστε να φτάσετε στην κορυφή με επιτυχία. Το πρώτο φως της ημέρας μας βρίσκει κοντά στο χείλος του κρατήρα, και θα χρειαστεί μια μικρή πορεία επάνω στο χείλος μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή Uhuru σε υψόμετρο 5.895 μ.

Μετά τις φωτογραφίες κορυφής, έχουμε τη δυνατότητα να πλησιάσουμε κάποιον από τους παγετώνες της κορυφής, πριν αρχίσουμε την κατάβασή μας προς το Barafu Camp. Εδώ θα ξεκουραστούμε για 2 ώρες και συνεχίζουμε την κατάβασή μας προς το Millennium Camp (3.820 μ.), το οποίο βρίσκεται χαμηλά στο τροπικό δάσος.

Σημείωση: Τα περισσότερα ατυχήματα σε οποιοδήποτε βουνό γίνονται κατά την διάρκεια της κατάβασης από την κορυφή, καθώς πάντοτε αυτή η ημέρα κορυφής περιέχει πολύωρη πορεία με πολύ κούραση. Απαιτείται συνετή κατάβαση χωρίς βιασύνη και χρήση μπαστουνιών πεζοπορίας που βοηθάνε στην ισορροπία, ενώ θα πρέπει να σφίξετε καλά και τα κορδόνια από τα παπούτσια σας για να αποφύγετε το μαύρισμα των νυχιών.

8η μέρα, κατάβαση στην Mweka Gate - Arusha

Μετά από το ζεστό πρωινό μας, κατευθυνόμαστε προς την έξοδο του πάρκου, την Mweka Gate (1.650 μ). Αφού παραλάβουμε τα διπλώματα της ανάβασης και μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας στο βιβλίο επισκεπτών, αποχαιρετάμε το προσωπικό μας, οδηγούς βουνού, μάγειρα, βοηθούς και αχθοφόρους, και μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο για την βραδινή πτήση επιστροφής μας στην Ελλάδα. Αν το πρόγραμμα συνεχίσει με κάποια από τις επιλογές επεκτάσεων, μεταφορά στην Arusha για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο (Green Mountain Hotel 3* ή άλλο παρόμοιο).

Για όσους επιθυμούν μπορεί να γίνει επέκταση του ταξιδιού με τρεις ημέρες στη Ζανζιβάρη ή δύο ημέρες σαφάρι.

9η προαιρετική επέκταση σαφάρι στο εθνικό πάρκο Ngorongoro

Παίρνουμε το πρωινό μας νωρίς αναχωρούμε για την εξερεύνηση του πάρκου Ngorongoro, που θεωρείται το 8ο φυσικό θαύμα του κόσμου. Ένα μεγάλο τοίχος απόκρημνων πλαγιών ύψους 600 μέτρων πάνω από τον πυθμένα περιβάλλει τον κρατήρα, δημιουργώντας στο εσωτερικό μια αναπαράσταση της  κιβωτού του Νώε, που κατοικείται από σχεδόν κάθε είδους ενδημικής άγριας ζωής από όσα ζούνε στην Ανατολική Αφρική, όπως για παράδειγμα ο σπάνιος μαύρος ρινόκερος. Ο κρατήρας διαθέτει την μεγαλύτερη συγκέντρωση άγριας ζωής στον πλανήτη. Περιέχει ένα ποτάμι, αρκετούς βάλτους, μικρές λίμνες γεμάτες φλαμίνγκο, ένα δάσος και ανοιχτές πεδιάδες. Εδώ ζουν μεγάλοι ελέφαντες με εξαιρετικά μεγάλους χαυλιόδοντες εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητας του ηφαιστειακού εδάφους σε ανόργανα άλατα.

Με το αυτοκίνητο θα κατέβουμε στον πυθμένα του κρατήρα, και θα περάσουμε μια αξέχαστη ημέρα εξερευνώντας την άγρια ζωή του, ενώ θα κάνουμε και ένα όμορφο πικνίκ κάπου μέσα στο πάρκο, πριν ανηφορίσουμε ξανά για να βγούμε από τον κρατήρα. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Σαφάρι στο εθνικό πάρκο Tarangire

Αναχωρούμε στις 08:00 το πρωί για το Εθνικό Πάρκο Tarangire, όπου φτάνουμε μετά από 2 ώρες οδήγηση. Το πάρκο φημίζεται για την ποικιλία του τοπίου του με εννέα διαφορετικές ζώνες βλάστησης. Είναι επίσης γνωστό για τα πολλά αρχαία δέντρα Baobab που κάνουν τα ζώα να μοιάζουν νάνοι δίπλα τους. Ο ποταμός του πάρκου είναι γεμάτος από άγρια ζώα όπως λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, βουβάλια, ελέφαντες, κλπ. Ιδιαίτερα οι ελέφαντες, εδώ παρουσιάζουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση στη χώρα, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες να παρατηρήσετε την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών τους.

Το μεσημέρι αναχώρηση για το αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής στην Ελλάδα.

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

ΕΚΤΑΣΗ
947.303 τ. χλμ. (το 1/3 της έκτασης είναι Εθνικά Πάρκα)
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
51,56 εκατομμύρια (2016)
ΝΟΜΙΣΜΑ
Σελίνι Τανζανίας (TSh). Ισοτιμία είναι 1€ = 2.750 TSh (Ιανουάριος 2024)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ
GMT+3 (ίδια ώρα με την Ελλάδα)

Προκαθορισμένες Ημερομηνίες

 • Περίοδος υλοποίησης: open dates όλο το χρόνο ως Semi-Guide

Ενδεικτικές τιμές semi guide (με τοπικό συνοδό) σε ανοιχτές ημερομηνίες

Κιλιμάντζαρο Machame route

 • 2.630 € / άτομο για min 4 άτομα (budget)
 • 2.760 € / άτομο για 2-3 άτομα (budget)
 • 3.150 €/ άτομο για 1-9 άτομα (upgrade)

 Επέκταση 2ήμερο σαφάρι

Διαμονή σε camping

 • 1.260 € / για 1 άτομο
 • 1.005 € / άτομο για 2 άτομα
 • 880 € / άτομο για 3+ άτομα

Σημείωση 1: Οι τελικές τιμές όλου του πακέτου θα οριστικοποιηθούν ανάλογα με τις πτήσεις και τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, και τα ξενοδοχεία που ίσως απαιτηθούν.

Σημείωση 2: Σε περίπτωση απώλειας λήψης κάποιων υπηρεσιών (π.χ. καθυστέρηση άφιξης στην χώρα λόγω ματαίωσης μιας διεθνούς πτήσης), δεν επιστρέφονται χρήματα για την απολεσθείσα υπηρεσία.

Σημείωση 3: Οι παραπάνω τιμές υπολογίστηκαν με ισοτιμία 1 € = 1,10 USD. Αλλαγή της ισοτιμίας επηρεάζει και τις τιμές.

Σημείωση 4: Η έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων υπόκεινται στην διαθεσιμότητα και τις τιμές που ισχύουν την στιγμή της έκδοσής τους. Ο πολύ έγκαιρος προγραμματισμός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξασφάλιση θέσεων και καλής τιμής. Τυχόν έξτρα διανυκτερεύσεις που μπορεί να προκύψουν ανάλογα με τις πτήσεις δεν περιλαμβάνονται στην τιμή.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

• Καλή φυσική κατάσταση
• Κατάλληλος εξοπλισμός

Γενικές πληροφορίες

Διαμονή

Η διαμονή στο βουνό γίνεται σε αντίσκηνα 1, 2, 3 ή 4 ατόμων τα οποία παρέχει ο τοπικός μας συνεργάτης. Ο κάθε ορειβάτης θα πρέπει να έχει τον δικό του υπνόσακο για θερμοκρασία comfort απο -10ο C έως -15ο C. Ο τοπικός μας συνεργάτης παρέχει επίσης στρώματα αφρολέξ για έναν άνετο ύπνο.

Η διανυκτέρευση στο σαφάρι γίνεται είτε σε camping, σε αντίσκηνο 1, 2, 3 ή 4 ατόμων, είτε σε ξενοδοχείο / lodge, σε 4 διαφορετικά επίπεδα κατηγορίας και τιμών, ανάλογα με την επιλογή κάθε ενδιαφερομένου, όπως φαίνεται παρακάτω:

Διαμονή σε αναβαθμισμένα καταλύματα

Στις παραπάνω τιμές διαμονής σε camping, ισχύουν οι παρακάτω επιπλέον χρεώσεις, για διαμονή σε δίκλινο, σε ένα από τα παρακάτω.

Rhino Lodge or Ngorongoro Farm House -> έξτρα 230 € ανά άτομο
Ngorongoro Wildlife Lodge or Ang'ata tented lodge -> έξτρα 280 € ανά άτομο 
Serena Ngorongoro or Neptune Ngorongoro Luxury Lodge -> έξτρα 380 € ανά άτομο
Lemala Ngorongoro camp -> έξτρα 620 € ανά άτομο
Σε περίπτωση διαμονής σε μονόκλινο σε ένα από τα παραπάνω καταλύματα, ισχύει επιπλέον χρέωση 50%Η διαθεσιμότητα στα παραπάνω καταλύματα εξασφαλίζεται μόνο με πολύ έγκαιρη κράτηση

Διαμονή σε budget ξενοδοχεία

1.020 € για min 2 άτομα

Έκδοση βίζας

Την έκδοση της βίζας αναλαμβάνει το γραφείο μας. Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος του ταξιδιού.

Υγιεινή – Ασφάλεια - Ασφάλιση

Πριν το ταξίδι καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας, και για το ταξίδι καλό να ενημερωθείτε από το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΕΟΔΥ για τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ

Στη διάρκεια της τελικής ανάβασης στην κορυφή, επιδιώκοντας να προσφέρουμε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους συμμετέχοντες, διαθέτουμε ικανό αριθμό οδηγών, έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία να μοιραστεί η ομάδα σε μικρότερες υποομάδες, ακόμη και αν χρειαστεί κάποιοι να αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Στο πρόγραμμά μας έχουμε προβλέψει επιπλέον καθημερινές πορείες εγκλιματισμού. Όσοι ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα δεν θα χρειαστούν απαραίτητα χημική υποβοήθηση εκτός ίσως από κάποια ασπιρίνη για πιθανό πονοκέφαλο ή acetazolamide, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Απαιτείται ωστόσο η κατανάλωση πολλών υγρών σε όλη την διάρκεια της ανάβασης. Στην ζώνη του δάσους στο Κιλιμάντζαρο, και στα εθνικά πάρκα  χρειάζεται προσοχή και προστασία για τσιμπήματα κουνουπιών και πιθανή ελονοσία. Φοράτε μακρυμάνικα και χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά όλες τις ώρες της ημέρας.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και επειδή σε ένα βουνό σαν το Κιλιμάντζαρο πάντα υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί κάποιο απρόοπτο, όπως η ασθένεια του υψομέτρου ή ένα ατύχημα, το πρόγραμμα στην διάρκεια της ανάβασης περιλαμβάνει και ασφάλεια διάσωσης, η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο του ταξιδιού. Με την ασφάλεια αυτή, σε περίπτωση ανάγκης (ατύχημα, ασθένεια υψομέτρου, κλπ) η ομάδα διάσωσης θα κατεβάσει τον  συμμετέχοντα από το βουνό και θα τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Ωστόσο αυτή η ασφάλεια δεν καλύπτει ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσηλεία, και με δεδομένο ότι κάθε ταξίδι περιέχει και άλλους πιθανούς λόγους να χάσετε την συμμετοχή σας, συμπεριλάβαμε στο κόστος του ταξιδιού και ταξιδιωτική ασφάλιση, η οποία προφυλάξει τόσο από απρόοπτες καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τον covid-19, όσο και άλλα απρόοπτα υγείας (π.χ. τραυματισμό), ακόμη και κάλυψη ολικής ακύρωσης του ταξιδιού για κάποια από τις καλυπτόμενες καλύψεις, περιλαμβανομένης της ασθένειας από covid πριν την αναχώρηση και την αναγκαστική ακύρωση του ταξιδιού.

Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε τις καλύψεις του προγράμματος και να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο για να λύσει τις απορίες σας σχετικά με τις καλύψεις του προγράμματος BASIC, Ταξιδιωτική Ασφάλιση από την Trekking Hellas

 

Σημείωση 1: Η περιλαμβανόμενη  ασφάλιση δεν καλύπτει περιστατικά που θα συμβούν από υψόμετρο 3.000 μ και πάνω.  Για τέτοιες περιπτώσεις, η Trekking Hellas συνεργάζεται με την εταιρεία Global Rescue, με κάλυψη υπηρεσιών διάσωσης σε υψόμετρα έως 7.500 μ. και προσφέρει εκκένωση με χρήση ελικοπτέρου. Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να αγοράσετε την ασφάλεια διάσωσης Global Rescue & Trekking Hellas , για τις ημέρες που διαρκεί η ανάβαση στο βουνό.

Σημείωση 2: Στην τιμή των αδειών ανάβασης στο βουνό, περιλαμβάνεται και διάσωση με την μεταφορά ωστόσο να γίνεται με αχθοφόρους και φορείο, όχι επέμβαση ελικοπτέρου.

Φιλοδώρημα

Τα φιλοδωρήματα προς τους οδηγούς, τον μάγειρα και τους αχθοφόρους στο Κιλιμάντζαρο, δεν είναι μια απλή προαιρετική υποχρέωση. Οι αμοιβές των τοπικών γραφείων είναι στην λογική και των υπολοίπων χαμηλών αμοιβών στη χώρα, και το προσωπικό στηρίζεται κατά πολύ στο φιλοδώρημα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να υπολογίζετε ένα ποσό φιλοδωρήματος 20-25 $ ανά ημέρα για τον επικεφαλής οδηγό βουνού, 15-20 $ ανά ημέρα για τον βοηθό οδηγό βουνού, 10-15 $ ανά ημέρα για τον μάγειρα και τον καθένα από τους αχθοφόρους.

Ενδεικτικό μέγεθος προσωπικού για ανάβαση 2 ατόμων και προγραμματισμό των φιλοδωρημάτων, 8 ή 9 άτομα

Τα παραπάνω ποσά σε περίπτωση συμμετοχής άνω του ενός ατόμου, μοιράζονται ισόποσα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων στην ανάβαση, θα πρέπει να υπολογίζετε φιλοδώρημα από 300 έως και περισσότερα από 500 €.

Σημειώστε επίσης ότι θα κάνετε χαρούμενους όσους εκτός από το φιλοδώρημα τους αφήσετε και κάποιο ρούχο, ή παπούτσια που ίσως δεν χρειάζεστε πιά.

 Μεταφορά αποσκευών

Ο σάκος που θα έχετε για την μεταφορά του εξοπλισμού σας στο βουνό από τους αχθοφόρους, θα πρέπει να είναι μαλακός και αδιάβροχος. Αν δεν είναι αδιάβροχος, θα συσκευάσετε όλα σας τα ρούχα σε χωριστές πλαστικές σακούλες ή drybag. Καλό είναι επίσης να κλειδώνουν τα φερμουάρ του. Τα προσωπικά σας αντικείμενα (παγούρι, φωτογραφική μηχανή, αδιάβροχο, ζεστά ρούχα, μπουφάν, αντηλιακό, κλπ) και το lunch pack, τα μεταφέρετε μόνοι σας με ένα άνετο σακίδιο ημέρας 30-35 λίτρων. Αυτό το σακίδιο θα το έχετε και ως χειραποσκευή στο αεροπλάνο.

Σημειώστε ότι το μέγιστο βάρος εξοπλισμού που μεταφέρουν οι αχθοφόροι βουνού, είναι 20 κιλά ο καθένας, όμως είναι καλό να κρατήσουμε την αποσκευή μας ελαφρύτερη.

Κρατήσεις

Για την κράτηση θέσης θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε τους όρους κράτησης και εφόσον τους αποδέχεστε, μετά να συμπληρώσετε την Δήλωση Συμμετοχής. Μετά την συμπλήρωση της φόρμας και σε διάστημα 3 ημερών θα πρέπει να αποσταλεί μια προκαταβολή 1.000 €. Σε περίπτωση που το αεροπορικό εισιτήριο αναλάβει το γραφείο μας, θα πρέπει να προπληρωθεί. Η εξόφληση του ταξιδιού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι 45 ημέρες πριν την αναχώρηση.

Οι πληρωμές γίνονται στον λογαριασμό της ALPHA BANK με αριθμό IBAN: GR1001407960796002002013550, στην επωνυμία OUTDOORS TRAINING IKE.

Κατά την διαδικασία αποστολής χρημάτων, σημειώστε στο πεδίο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ το όνομά σας και το όνομα του ταξιδιού.

Ακυρώσεις

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, ισχύουν τα παρακάτω ακυρωτικά:

 • Οποιαδήποτε ακύρωση γίνει από την ημέρα κράτησης και έως 45 ημέρες πριν την αναχώρηση, χρεώνεται με 100 € κατ’ άτομο, για διαχειριστικά έξοδα.
 • Από 44 έως και 30 ημέρες πριν από την αναχώρηση: 40% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.
 • Από 29 έως και 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση: 75% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.
 • Από 13 ημέρες πριν την αναχώρηση μέχρι και την αναχώρηση (non show): 100% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.
 • Τυχόν ακύρωση του αεροπορικού εισιτηρίου, υπόκειται στους όρους ακύρωσης της αεροπορικής εταιρείας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ακύρωσης.

Φύση και Εθνικά Πάρκα

Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στις κλιματικές συνθήκες της κάθε ζώνης του βουνού δημιουργούν μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, έτσι που σε μια μόνο ανάβαση μπορεί να παρατηρήσει κανείς και τις τέσσερεις εποχές του χρόνου. Στην χαμηλότερη ζώνη κυριαρχούν τα δάση και οι καλλιέργειες, και είναι αυτή που δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις, περίπου 2.300 χιλ το χρόνο. Στην υποαλπική ζώνη ξεχωρίζει το πιο χαρακτηριστικό δέντρο του βουνού, δεντροσενέκια ή δέντρο groundsel, καθώς και ένα είδος ενδημικής lobelia.

Στην Τανζανία τεράστιες εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί ως Εθνικά Πάρκα, όπου οι δραστηριότητες των επισκεπτών υπόκεινται σε περιορισμούς, και για τον λόγο αυτό είναι αδύνατον να εισέλθει κανείς χωρίς την συνοδεία τοπικών γραφείων και οδηγών. Η είσοδος στα Εθνικά Πάρκα απαιτεί άδεια, το κόστος της οποίας κυμαίνεται από 40 έως 100 δολάρια την ημέρα για κάθε επισκέπτη, ενώ οι χρεώσεις για κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται για σαφάρι σε κάποιο εθνικό πάρκο είναι από 150 μέχρι 300 δολάρια την ημέρα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος των αυξημένων χρεώσεων των προγραμμάτων αυτών, ωστόσο τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται σωστά με τακτική συντήρηση των μονοπατιών, των καταφυγίων, των χώρων κατασκήνωσης και καθαριότητας. Στα Εθνικά Πάρκα όπου γίνονται τα φωτογραφικά σαφάρι τα χρήματα των αδειών εισόδου χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων και την αλλαγή της νοοτροπίας των αυτόχθονων φυλών ώστε να σταματήσουν να κυνηγούν άγρια ζώα. Το αποτέλεσμα όμως αυτής της πολιτικής είναι εκπληκτικό.

Τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας είναι από τα πλουσιότερα του πλανήτη, και η παρατήρηση της άγριας ζωής προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Εξοπλισμός

Εξοπλισμός για το βουνό

Σημείωση: Αν δεν έχετε μποτάκια ορειβασίας για την ημέρα της κορυφής και σκοπεύετε να αγοράσετε, μην το κάνετε την τελευταία στιγμή. Αγοράστε τα έγκαιρα και χρησιμοποιήστε τα μερικές φορές σε άλλες αναβάσεις, για να αποκτήσουν την φόρμα του ποδιού σας και να μην σας τραυματίσουν στην διάρκεια της ανάβασης και κυρίως της κατάβασης.

Ατομικό φαρμακείο (σε σκληρή συσκευασία, π.χ τάπερ)

Κιλιμάντζαρο (Machame route) με επέκταση για σαφάρι ή Ζανζιβάρη

Ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής

Κόστος από €2630

ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.