Το Φεστιβάλ Του Χρυσαετού: Η Ετήσια Γιορτή Της Κυνηγετικής Παράδοσης Της Μογγολίας

  • Πέμ 27 Ιουλ 2023
    • Ιστορία & πολιτισμός

Για περισσότερα από 4.000 χρόνια, οι κάτοικοι της δυτικής Μογγολίας έχουν δημιουργήσει έναν εξαιρετικό δεσμό με τους εντυπωσιακούς συντρόφους τους από τον ουρανό, τους χρυσαετούς. Αυτά τα επιβλητικά αρπακτικά πουλιά χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να βοηθούν στο κυνήγι μικρών θηλαστικών, αναδεικνύοντας τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά του λαού των Καζάκων. Στο επίκεντρο αυτής της παράδοσης βρίσκεται το μοναδικό Φεστιβάλ Χρυσαετού, την ετήσια γιορτή που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν αυτό το εξαιρετικό θέαμα.

📅 Το Φεστιβάλ Χρυσαετού πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, με επιπλέον μικρότερα φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο, στην επαρχία Bayan-Ulgii της Μογγολίας, περίπου 1600 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ. Αυτή η ζωντανή γιορτή αναδεικνύει τον πλούσιο πολιτισμό του Καζακστάν και μεταφέρει τις αρχαίες παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές.

📸 Το φεστιβάλ, χάρη στην ένταση και τη δράση που το περιβάλλει, αιχμαλωτίζει τον φωτογραφικό φακό. Περίπου 40 έως 80 επιδέξιοι κυνηγοί συμμετέχουν στην εκδήλωση, δημιουργώντας εικόνες που κόβουν την ανάσα και που μετουσιώνουν το πνεύμα αυτής της μοναδικής παράδοσης.

🎉 Το φεστιβάλ ξεκινά με μια μεγάλη παρέλαση έφιππων κυνηγών, ο καθένας από τους οποίους κρατά με υπερηφάνεια στο δεξί του χέρι έναν υπέροχο χρυσαετό. Μάλιστα, ορισμένοι κυνηγοί διανύουν μεγάλες αποστάσεις με το άλογο τους για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη προσμονή και ενθουσιασμό καθώς οι συμμετέχοντες προετοιμάζονται να διαγωνιστούν επί δύο συναρπαστικές ημέρες.

🏅 Οι συμμετέχοντες επιδεικνύουν τις δεξιότητες και τις παραδόσεις τους σε διαφόρων ειδών κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν την ενδυμασία των κυνηγών και των αετών, τα περίτεχνα στολίδια αλόγων και κυνηγών, την έφιππη τοξοβολία και την ευελιξία και την κυνηγετική ικανότητα των ίδιων των αετών. Οι αετοί δοκιμάζονται στην ικανότητά τους να πιάνουν δολώματα που σέρνονται από άλογα, καθώς και στην επικοινωνία τους με τους κυνηγούς. Η στενή τους σχέση αποδεικνύεται όταν οι αετοί απελευθερώνονται από την κορυφή ενός λόφου και πρέπει να αναγνωρίσουν τους εκπαιδευτές τους και να προσγειωθούν με χάρη στα χέρια τους. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης αγώνες με καμήλες και άλογα, καθώς και μια συναρπαστική διελκυστίνδα με τη χρήση δέρματος κατσίκας με έφιππους ανταγωνιστές. Τέλος, οι θεατές  έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναρπαστική συναυλία Καζάκων.

👩‍🦰 Αν και οι περισσότεροι εκπαιδευτές αετών είναι άνδρες, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 10 γυναίκες που συνεχίζουν αυτή την αρχαία παράδοση. Η Ashlopan μάλιστα, μια έφηβη κοπέλα που συναγωνίζεται επάξια τους ενήλικες άνδρες κυνηγούς, έχει κερδίσει ακόμη και βραβεία στο Φεστιβάλ. 

🦅 Οι χρυσαετοί, με την απίστευτη ταχύτητα, την εξαιρετική όραση και τα κοφτερά νύχια τους, είναι πραγματικά ξεχωριστά πλάσματα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, τα κεφάλια τους καλύπτονται με ειδικές κουκούλες για να διατηρούν την ηρεμία τους, οι οποίες αφαιρούνται πριν ξεκινήσουν τις κυνηγετικές τους επιδείξεις. Με την οξεία όρασή τους, μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και μια ελάχιστη κίνηση, από πολύ μεγάλη απόσταση. Αυτά τα υπέροχα πτηνά ζουν από 20 έως 30 χρόνια, ζυγίζουν από 3,6 έως 5 κιλά και διαθέτουν εντυπωσιακό άνοιγμα φτερών, από 1,8 έως 2,5 μέτρα. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από μικρά ζώα, όπως αλεπούδες, κουνέλια και ποντίκια.

🌿 Αφού υπηρετήσουν πιστά τους εκπαιδευτές τους για 6 έως 7 χρόνια, οι εκπαιδευμένοι αετοί ονοματίζονται και απελευθερώνονται με τελετουργικό τρόπο πίσω στη φύση. Η πράξη αυτή συμβολίζει τον βαθύ σεβασμό για τη φύση και την αναγνώριση του ζωτικού ρόλου που παίζουν αυτά τα πλάσματα στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Το Φεστιβάλ Χρυσαετού δεν είναι απλώς μια εντυπωσιακή επίδειξη δεξιοτεχνίας και παράδοσης- είναι μια γιορτή της βαθιάς σύνδεσης μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Είναι μια υπενθύμιση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεχίζει να ευδοκιμεί στα αχανή τοπία της δυτικής Μογγολίας. Η γοητεία του φεστιβάλ, οι σαγηνευτικές εικόνες και οι συγκλονιστικές στιγμές το καθιστούν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για όλους όσοι έχουν το προνόμιο να το παρακολουθήσουν!

Αν είστε κι εσείς λάτρεις των αρχαίων παραδόσεων και της ομορφιάς των χρυσαετών, κλείστε το ταξίδι σας στη Μογγολία σήμερα. Ετοιμαστείτε να γοητευτείτε από το πνεύμα των Καζάκων και την εκπληκτική ανδρεία των φτερωτών συντρόφων τους. Ζήστε μια γιορτή που είναι βέβαιο ότι θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά σας! ✨

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.