Πεζοπορία στο Μονοπάτι του Μαινάλου, Ιούνιος & Οκτώβριος 2024

Πεζοπορία στο Μονοπάτι του Μαινάλου, Ιούνιος & Οκτώβριος 2024

Μια 7ήμερη guided περιήγηση στο θρυλικό Menalon Trail

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Μάρτιος - Νοέμβριος
Προγραμματισμένες αναχωρήσεις: 9-15 Ιουνίου & 6-12 Οκτωβρίου
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ
2
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
7 ημέρες
Πεζοπορία στο Μονοπάτι του Μαινάλου, Ιούνιος & Οκτώβριος 2024
Τιμή από €1050
ΤΙΜΗ ΑΠΟ € 1050 - ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!

Σύνοψη

Το "Hike the Menalon Trail" είναι μια 7ήμερη πεζοπορία από χωριό σε χωριό, μήκους 75 χιλιομέτρων/45 μιλίων.

Το Μονοπάτι του Μαινάλου είναι ένα μακρύ ορεινό μονοπάτι στην Αρκαδία, στο κέντρο της Πελοποννήσου, που διασχίζει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, τις δυτικές πλαγιές του όρους Μαινάλου, την κοιλάδα του Μυλάοντα ποταμού και τα Βορειοανατολικά Γορτυνιακά Όρη. Είναι ενταγμένο στο βραβευμένο πρόγραμμα "Μονοπάτια Πολιτισμού" της ΕΛΛΕΤ (EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού). Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει νέα πνοή σε μονοπάτια ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας, σε όλη τη χώρα, τονώνοντας τις τοπικές κοινωνίες με έναν σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης, τον πεζοπορικό τουρισμό.

Το πρόγραμμα ξεκινά από το χωριό Στεμνίτσα, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας (78 χλμ / 1 ώρα και 30 λεπτά) είτε μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (226 χλμ / 2 ώρες και 40 λεπτά) και καταλήγει στο χωριό Λαγκάδια.

Εάν επιθυμείτε μεταφορά από τα αεροδρόμια παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δείτε τον χάρτη του προγράμματος εδώ.

Ημέρα 1η
Άφιξη στη Στεμνίτσα
Ημέρα 2η
Στεμνίτσα - Δημητσάνα ( φαράγγι Λούσιου)
Ημέρα 3η
Δημητσάνα - Ζυγοβίτσι & Ζυγοβίτσι - Ελάτη
Ημέρα 4η
Ελάτη - Βυτίνα - Νυμφασία
Ημέρα 5η
Νυμφασία - Μαγούλιανα - Βαλτετσινίκο
Ημέρα 6η
Βαλτετσινίκο - Λαγγάδια
Ημέρα 7η
Λαγγάδια, αναχώρηση

Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

Άφιξη στη Στεμνίτσα

Φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας στη Στεμνίτσα και τακτοποιούμε τα πράγματά μας. Το βράδυ, βρισκόμαστε στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου για την συνάντησή μας με τον επαγγελματία συνοδό της Trekking Hellas και στη συνέχεια απολαμβάνουμε ένα δείπνο καλωσορίσματος.

Στεμνίτσα - Φαράγγι Λούσιου - Δημητσάνα 12,5 χλμ

Τη δεύτερη μέρα, ξεκινώντας από τη Στεμνίτσα, διασχίζουμε το περίφημο φαράγγι του Λούσιου για να φτάσουμε στη Δημητσάνα.

Απολαμβάνουμε τη γραφική διαδρομή, μέσα από παλιές αγροτικές εκτάσεις. Περνάμε από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και θαυμάζουμε τη θέα του φαραγγιού του Λούσιου, πριν μπούμε στο πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή Προδρόμου, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα τείχη του φαραγγιού.

Αφού περάσουμε από την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (963 μ.Χ.) και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου, ακολουθούμε ένα παλιό μονοπάτι που διασχίζει τη Δημητσάνα και περνάμε από ιδιαίτερες γέφυρες με προορισμό μας το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διάσημο για τους μύλους του που κάποτε δημιουργούσαν πλούτο για την πόλη.

Απόσταση: 12,5 χλμ Χρόνος: 5 ώρες Ανάβαση: 500 Κατάβαση: 600 μ Ελάχιστο Ύψος: 400 μ Μέγ. Ύψος: 1.100 μ

Δημητσάνα - Ζυγοβίστι - Ελάτη 19,1 χλμ

Την τρίτη μέρα, ακολουθούμε τη διαδρομή από τη Δημητσάνα προς το Ζιγοβίστι, ανεβαίνοντας από την κοιλάδα του Λούσιου προς τις παρυφές του ελατοδάσους. Αφού περπατήσουμε δίπλα σε σημαντικά ιστορικά κτίρια, βγαίνουμε από τον οικισμό της Δημητσάνας και ακολουθούμε ένα μονοπάτι με ήπια ανηφόρα. Φτάνουμε στο πρώτο οροπέδιο και απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα στη λεκάνη του Λούσιου ποταμού με τους οικισμούς της Δημητσάνας, του Παλιοχωρίου και της Ζάτουνας να ξεχωρίζουν στο δασώδες τοπίο.

Κατευθυνόμαστε πλέον προς το Ζιγοβίστι, ακολουθώντας μια σειρά από μονοπάτια, χωματόδρομους και παλιά χωράφια, περνώντας από το μικρό μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων. Στην είσοδο του χωριού, μας υποδέχεται το πρωτότυπο μαρμάρινο μνημείο, ένα ανοιχτό βιβλίο με τα ονόματα των αγωνιστών του Ζιγοβιστίου. Η μνήμη των μαχών και των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης έχει εμποτίσει αυτό το μικρό χωριό με μια μεγάλη αίσθηση πατριωτικής υπερηφάνειας.

Απόσταση: 4,2 χλμ / Ελάχιστη ώρα: 2 ώρες Ανάβαση: 200 μ / Κατάβαση: 50 μ      Ύψος: 964 μ - Μέγιστο ύψος: 1.174 μ 

Για τη διαδρομή Ζιγοβίστι - Ελάτη, διασχίζουμε μια όμορφη χαράδρα, συνεχίζουμε μέχρι την πηγή Μπουρνιάδες και ανεβαίνουμε ομαλά στο πέρασμα Μπιλάλι, σημαντικό κόμβο παλαιών μονοπατιών. Από εκεί, ανεβαίνουμε στη σέλα μεταξύ Πλιοβουνίου και Φραγκοβουνίου (μια σύντομη διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή Πλιοβούνι 1.643 μέτρα, την υψηλότερη κορυφή αυτής της διαδρομής). Στη συνέχεια, μπαίνουμε στο οροπέδιο Βλάχικα διασχίζοντας ένα απότομο μονοπάτι και κατευθυνόμαστε προς τον ορεινό οικισμό Ελάτη.

Απόσταση: 14,9 χιλιόμετρα/Χρόνος: 5,5 ώρες Ανάβαση: 420 μέτρα / Κατάβαση: 350 μέτρα Ελάχ. Ύψος: 1.109 m/ Μέγ. Ύψος: 1.550 m

Συνολική ημερήσια απόσταση: 19,1 χλμ

Ελάτη - Βυτίνα - Νυμφασία 12,5 χλμ

Την τέταρτη μέρα, κατηφορίζουμε από την Ελάτη προς την κοίτη του ποταμού Μιλάωνα. Ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, περνάμε δίπλα από το μεγάλο γεωτρύπανο που υδροδοτεί τη Βυτίνα και στη συνέχεια από την πετρόχτιση βρύση Μακρινού.

Για περίπου 1 χλμ. κινούμαστε σε χωματόδρομο μέχρι να φτάσουμε στη θέση Ελληνικά. Συνεχίζουμε κατά μήκος του ποταμού μέσα σε πυκνή βλάστηση. Αυτός είναι ο παλιός μουλαρόδρομος που ένωνε τα χωριά, υπάρχουν ακόμη τα ερείπια τριών νερόμυλων. 

Απόσταση: 7 χλμ. / Χρόνος: 2,5 ώρες  Ανάβαση: 110μ. Κατάβαση: 310 μ.        Ελάχ. Ύψος: 918 μ. / Μέγ. Ύψος: 1.180 μ.

Αφού ξεκουραστούμε και εφοδιαστούμε, αφήνουμε τη Βυτίνα για να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας προς τη Νυμφασία. Στη θέση Μαύρα Λιθάρια θα συναντήσουμε ένα σύντομο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Από εδώ κατηφορίζουμε προς το γεφύρι του Τζαβαρένα, ένα συμπαγές πέτρινο γεφύρι που εξασφάλιζε τη σύνδεση της Βυτίνας με τα γύρω χωριά. Το μονοπάτι φτάνει σε υψόμετρο 880 μέτρων και οδηγεί στη Νυμφασία, έναν μικρό αλλά ζωντανό δορυφόρο της Βυτίνας.

Απόσταση: 5,6 χλμ. / Χρόνος: 2 ώρες Ανάβαση: 150μ. Κατάβαση: 300 μ.        Ελάχ. Ύψος: 813 μ. / Μέγ. Ύψος: 1.041 μ

Συνολική ημερήσια απόσταση: 12,5 χλμ / 7,5 μίλια

Νυμφασία - Μαγούλιανα - Βαλτετσίνικο 15,5 χλμ

Η πεζοπορία της πέμπτης μέρας μας βρίσκει σε ένα ευχάριστο δρυοδάσος. Ξεκινάμε διασχίζοντας το γεφύρι της Κερνίτσας, ανηφορίζοντας προς τη Μονή Κερνίτσας. Μέσα από μονοπάτια, χωματόδρομους κι ένα πυκνό ελατοδάσος, φτάνουμε στο Ασκηταριό Σφυρίδας, όπου μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για ξεκούραση. 

Από τη Σφυρίδα (1.000 μ.) ανηφορίζουμε μέσα στο δάσος μέχρι τη διασταύρωση για τη Λάστα (1.250 μ.). Εκεί, κατευθυνόμαστε νότια και διασχίζουμε τους πρόποδες της μεγάλης απότομης πλαγιάς του Κάστρου. Αφού περάσουμε την Πηγή Γαύρος, μπαίνουμε στον μικρό οικισμό Μαγούλιανα.

Απόσταση: 8,9 χιλιόμετρα / Χρόνος: 3,5 ώρες Ανάβαση: 500 μ. / Κατάβαση: -150 μ.   Ελάχ. Ύψος: 780 μ / Μέγ. Ύψος: 1.272 μ

Διασχίζουμε τα Μαγούλιανα μέσα από σοκάκια και φτάνουμε στη σέλα δυτικά του χωριού. Εκεί βρίσκεται μια διασταύρωση προς τη Λάστα, ένα σημείο με υπέροχη θέα, που περιβάλλεται από πέτρινα χτιστά αλώνια. Κατεβαίνουμε προς το παλιό σανατόριο, περνάμε από την εκκλησία του Αγίου Παντελή και κατευθυνόμαστε προς την κοιλάδα, κατά μήκος ενός μικρού ποταμού. Η διαδρομή συνεχίζει στην αριστερή όχθη εισερχόμενη στα Καμίνια, μια μικρή εσωτερική λεκάνη, κρυμμένη στους πρόποδες του Βαλτεσινίκου. Ένα καλό μονοπάτι, που κάποτε ήταν πλακόστρωτο, ανηφορίζει προς το ορεινό χωριό Βαλτεσίνικο.

Απόσταση: 6,6 χλμ / Χρόνος: 2,5 ώρες  Ανάβαση: 110 μ. / Κατάβαση: -220 μ.  Ελάχιστο. Ύψος: 1.019 μ. / Μέγ. Ύψος: 1.307 μ.

Συνολική ημερήσια απόσταση: 15,5 χλμ

Βαλτεσίνικο - Λαγκάδια 13,9 χλμ

Την έκτη μέρα, ξεκινάμε από την πλατεία του χωριού Βαλτεσίνικου, περνάμε δίπλα από το εντυπωσιακό πετρόκτιστο σχολείο και μπαίνουμε στον ανώτερο περιφερειακό δρόμο του χωριού, σταματώντας για να αγναντέψουμε τις βόρειες πεδιάδες.

Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας φτάνοντας σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, όπου το μονοπάτι γίνεται πιο καθαρό και περνάει κατά μήκος της κορυφογραμμής όπου βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο του Βαλτεσίνικου.


Κατεβαίνουμε προς τη μικρή εκκλησία της Αγίας Τριάδας απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα. Το επόμενο τμήμα της διαδρομής διασχίζει ένα εκτεταμένο ελατοδάσος και μετά από σύντομη παράκαμψη για την πηγή στης Γριάς το Λιθάρι, κερδίζουμε λίγο υψόμετρο πριν κατεβούμε ξανά κοντά στην πηγή Κρύα Βρύση. Ένας μικρός δασικός δρόμος μας οδηγεί στη θέση Ελατάκος και συνεχίζουμε προς το μεγάλο λιβάδι Γκρίλας, με τις καρυδιές, τα αλώνια και τις καλύβες του. Στη δυτική άκρη αυτής της ζώνης, βλέπουμε τα Λαγκάδια. Περνώντας δίπλα από μια μικρή πηγή και το εντυπωσιακό συγκρότημα των νερόμυλων Ράπη, μπαίνουμε στα Λαγκάδια και ολοκληρώνουμε το Μονοπάτι του Μαινάλου μέχρι το πολεμικό μνημείο.

Απόσταση: 13,9 χιλιόμετρα / Χρόνος: 5 ώρες Ανάβαση: 500 μ. / Κατάβαση: -700 μ.  Ελάχ. Ύψος: 937 μ. / Μέγ. Ύψος: 1.377 μ.

Αναχώρηση από τα Λαγκάδια

Σημαντικές Πληροφορίες

Με μια ματιά

ΝΟΜΙΣΜΑ
euro (€)
ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ
UTC+02:00 (EET)

Highlights

 • Μια πεζοπορία μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς
 • Μια εντυπωσιακή διαδρομή 75 χιλιομέτρων
 • Πιστοποιημένο μονοπάτι από την ERA (European Ramblers Association)
 • Διασχίζει 9 από τα πιο όμορφα, παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά της Ελλάδας
 • Μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, παράδοση και πολιτισμό

Κόστος συμμετοχής

Προκαθορισμένες ημερομηνίες αναχώρησης: 1430€ / άτομο

Guided tours:

 • 6-7 συμμετέχοντες: 1.050€/άτομο
 • 4-5 συμμετέχοντες: 1.430€/άτομο
 • 2-3 συμμετέχοντες: 2.160€/άτομο

Προκαθορισμένες Ημερομηνίες

2024

 • Μάρτιος 31 - Απρίλιος 06 (Fully booked)
 • Απρίλιος 21-27 (Fully booked)
 • Μάιος 19-25 (Fully booked)
 • Ιούνιος 09-15
 • Ιούλιος 07-13 (Fully booked)
 • Σεπτέμβριος 08-14 (Fully booked)
 • Οκτώβριος 06-12
 • Νοέμβριος 03-09 (Fully booked)

Γενικές πληροφορίες

Ένα εντυπωσιακό μονοπάτι από κάθε οπτική γωνία που οδηγεί όσους το διασχίζουν σε... τοποθεσίες που κόβουν την ανάσα! Η διαδρομή έχει μήκος 75 χιλιόμετρα! Μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής υπάρχει από την αρχαιότητα. Ήταν μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγαθών και τη μετακίνηση από χωριό σε χωριό, μονοπάτια που καθάριζαν οι αγρότες για να φτάσουν στα χωράφια τους και οι μοναχοί για να πάνε στα μοναστήρια και τα ερημητήρια τους. Το "Menalon Trail" διασχίζει σημεία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς - φαράγγια, ορμητικά ποτάμια, φαράγγια, κοιλάδες, εντυπωσιακές κορυφές - και περνά από όλα τα σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα - νερόμυλους, μοναστήρια, στενά γεφύρια, καλντερίμια και πετρόχτιστα χωριά. Ένα ταξίδι στην καρδιά της ορεινής αρκαδικής φύσης.

Εξοπλισμός

 • Σακίδιο πλάτης
 • Παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος και να προστατεύουν τον αστράγαλο 
 • Ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για την εποχή, κατά προτίμηση από quick-dry υλικό (μακρύ & κοντό παντελόνι, κοντομάνικα & μακρυμάνικα, fleece κ.λπ.)
 • Αδιάβροχο μπουφάν
 • Casual ρούχα & παπούτσια για τα βράδια
 • Εσώρουχα & κάλτσες
 • Τσάντα πλυσίματος και απλό κουτί πρώτων βοηθειών (έμπλαστρα ή σετ φουσκάλες, ασπιρίνη ή κάτι παρόμοιο, αντισηπτικό).
 • Αντηλιακό
 • Γυαλιά ηλίου
 • Καπέλο ή σκούφος
 • Σνακ (ξηροί καρποί / αποξηραμένα φρούτα / ενεργειακή μπάρα)
 • Μπατόν για περπάτημα (προαιρετικά)
 • Φωτογραφική μηχανή (προαιρετικά)
 • Παγούρι με νερό. Σύμφωνα με την εταιρική μας πολιτική δεσμευόμαστε να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσεως. 

Κριτικές

Πεζοπορία στο Μονοπάτι του Μαινάλου, Ιούνιος & Οκτώβριος 2024

Μια 7ήμερη guided περιήγηση στο θρυλικό Menalon Trail

Κόστος από €1050

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

FAQs

Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

 • ό,τι αναγράφεται παραπάνω στην ενότητα "Εξοπλισμός"

Είναι κυκλικό μονοπάτι;

Όχι, πρόκειται για ένα σχεδόν γραμμικό μονοπάτι, που ξεκινά από τη Στεμνίτσα και καταλήγει στα Λαγκάδια, περνώντας από συνολικά 9 χωριά.

Δραστηριότητες που ίσως σας ενδιαφέρουν

Newsletter Trekking Hellas - Γίνετε μέλος της πιο ζωντανής ταξιδιωτικής κοινότητας.

Κάνοντας εγγραφή αυτομάτως συναινώ με τους Όρους Χρήσης.